Zoeken

Roofs 2013-05-28 OMG Roofing Products profileert zich nadrukkelijker in Europa

OMG Roofing Products is een Amerikaanse producent van bevestigers en productiviteitsverhogende producten voor commerciële dakapplicaties. Het bedrijf is de afgelopen jaren bezig geweest zich meer nadrukkelijk te profileren op de Europese markt.

Opgericht in 1981 als Olympic Fasteners, heet het bedrijf nu OMG Roofing Products, met fabrieken in Agawam, Massachusetts en Itasca, Illinois. Het bedrijf geldt als de voornaamste leverancier van producten voor de platte dakenindustrie in Noord-Amerika. Naast de core business als producent van bevestigers levert het bedrijf ook renovatie hemelwaterafvoeren, dakreparatie tape (EverSeal), isolatielijmen (OlyBond 500), leidingsteunen en diverse gereedschappen. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld producten en diensten te leveren die de productiviteit verhogen en de prestatie van het dak verbeteren.

De producent heeft al een lange geschiedenis op de Europese markt via bedrijven als Van Roij Fasteners in Nederland en vergelijkbare bedrijven in Engeland en Ierland. Echter, tot voor kort had men nog geen eigen medewerkers fulltime aanwezig in Europa. “OMG Roofing Products realiseert zich dat de Europese markt een eigen benadering vereist en dat het belangrijk is dat de vertegenwoordiging wordt uitgevoerd door mensen die de markt ter plaatse kennen,” vertelt Ruud Veldwijk, sinds kort Europees sales manager van het bedrijf.

Het assortiment bevestigingsmaterialen is op de Nederlandse markt verkrijgbaar via Van Roij Fasteners in Deurne en in Belgie via Duvimex. Ruud Veldwijk zal de activiteiten op dit gebied ondersteunen en daarnaast het productassortiment Europees gaan promoten.

Inductie

Wat is de toegevoegde waarde van het bedrijf op de Nederlandse markt? “Met name vormt het uitgebreide productassortiment een waardevolle aanvulling op hetgeen al beschikbaar is,” aldus Veldwijk. “Wij hebben een aantal productgroepen die voor de Nederlandse markt innoverend zijn. Naast een assortiment bevestigers en drukverdeelplaten, isolatielijm en reparatietape bieden we ook diverse productiviteitsverhogende middelen en systemen, waarvan het RhinoBond systeem de meest opvallende is.

Het gaat hier om een alternatieve technologie voor de mechanische bevestiging van kunststof dakbanen op een manier die de windlast meer gelijkwaardig verdeelt over het volledige dak. Dit in tegenstelling tot conventionele mechanische bevestiging in de overlap. Zoals voor de meeste lezers van Roofs wel bekend, is een inductiesysteem een systeem waarmee de (kunststof) dakbedekking d.m.v. inductie (energie die hitte veroorzaakt) aan de bevestiger wordt gelast. Op deze manier hoeft de dakbaan niet doorboord te worden voor de bevestiging van de dakbedekking in de overlap en kan men met één bevestiger zowel de isolatie als de dakbedekking bevestigen. Hiermee is een besparing van 25% tot 50% van het aantal benodigde bevestigers mogelijk, afhankelijk van de specifieke projectmatige windlast calculatie. Het bedrijf was een van de pioniers op het gebied van deze technologie en brengt haar eigen systeem nu naar de Europese markt.

“Deze techniek is niet nieuw op de Nederlandse markt, maar het praktische verschil is dat de verwerker bij gebruik van ons systeem gewoon rechtop kan blijven staan,” vertelt Veldwijk. “Daardoor kan sneller en ergonomisch verantwoord worden gewerkt. Door de gepatenteerde Sinch® technologie is de snelheid van werken ook groter, de machine kan daardoor sneller en eenvoudiger op het bevestigingspunt worden geplaatst. Na vijf seconden krijgt de verwerker het geluidsignaal dat het lasproces gereed is. Daarna plaatst de verwerker een koelmagneet op de gelaste plek om een volledige hechting te waarborgen en om de warmte versneld af te voeren. De in hoogte verstelbare machine en de magneten zijn tegelijk door één persoon te bedienen. Het systeem is op dit moment geschikt voor TPO en PVC.”

Inmiddels heeft Rudde Dakbedekking een dak met behulp van dit systeem met PVC bedekt. Ivan Rudde van het dakdekkerbedrijf vertelt dat deze methode een goede oplossing betekende voor het betreffende project. “Het gehele dakoppervlak was snel dicht. Voordelig was ook dat met deze methode het bevestigingspatroon niet gebonden is aan de plaats van de naden: er is geen bevestiging nodig in de overlap. Daardoor kunnen de banen in elke richting worden toegepast. Dat betekent in dit geval dat de banen in de lengte konden worden aangebracht; ook konden dakbanen met een breedte van 2 m worden toegepast. Er zijn bovendien geen passtukken (halve dakbanen) meer nodig in de hoek- en randzones. Dit alles levert minder naden op en dus een snelle en zekere verwerking. Voor ons is het gebruik van dit systeem zeker voor herhaling vatbaar.”

Overig assortiment

Naast RhinoBond levert OMG Roofing Products ook OlyBond 500, een tweecomponents polyurethaan isolatielijm. Door de samenstelling van deze lijm wordt tijdens het gebruik een chemische reactie tot stand gebracht die een zodanige substantie oplevert dat het materiaal direct hecht op de ondergrond. De lijm is geschikt voor de meeste gangbare ondergronden en isolatiematerialen en kent een verwerkingstijd van 4-8 minuten. Ook op dit gebied is het aanbod breed, zo heeft men bijvoorbeeld ook een groene variant beschikbaar.

Het bedrijf biedt daarnaast o.a. een assortiment hemelwaterafvoeren, leidingsteunen en de reparatietape EverSeal. Dit laatste product onderscheidt zich door een snelle en eenvoudige applicatie, zonder gebruik van primers. Veldwijk geeft aan dat het succes op de Nederlandse markt staat of valt met de begeleiding op de bouwplaats en het bieden van service. “Juist in deze tijd heeft de markt behoefte aan oplossingen waarmee snel en efficiënt kan worden gewerkt – maar men heeft ook behoefte aan zekerheid. Klanten willen een locaal aanspreekpunt hebben in geval van vragen en voor ondersteuning.”