Roofs 2013-06-03 Regen, en nog meer regen

Behalve dat er in de dakenbranche sprake is van een nog steeds sterk krimpende markt, helpt het weer dit voorjaar, de tijd waarin de productie gemaakt moet worden, niet mee. Nadat we 2013 begonnen met een langdurige vorstperiode, worden we dit voorjaar ‘verblijd’ met grote hoeveelheden regen.

De stemming op en onder het dak wordt er niet beter op. En onze weermannen en -vrouwen worden er niet populairder op. Bij foute weersvoorspellingen, in letterlijke en figuurlijke zin, wordt hen het slechte weer persoonlijk aangerekend. Je kan er ook niet van los blijven, nu ieder moment van de dag eenieder op zijn smartphone kan checken of de buienradar al wat meer positief weernieuws heeft te melden.

De dakaannemers, zo blijkt, komen er ook niet zonder schade mee weg. Opdrachtgevers raken geïrriteerd of - zeker niet uitzonderlijk - boos, eisen voortgang en staan geen vertraging toe. De dakaannemers willen natuurlijk ook productie maken omdat er anders niet gefactureerd kan worden. En dakaannemers zonder geld (de reservepotten zijn al leeg) kunnen het personeel niet meer betalen. 

Stress en paniek in deze helaas naar verwachting langdurig voortdurende situatie (al blijven we hopen op wat beter weer) zijn slechte raadgevers. Toch, zo stel ik helaas vast, laten dakaannemers zich hierdoor wel leiden waardoor er meer dan gebruikelijk mis gaat op het dak. Er worden risico’s genomen waarmee de dakaannemer zich lelijk in de vingers kan snijden.

Zo zijn er de afgelopen periode grote schades ontstaan op daken waar tijdens regen is doorgewerkt. C-EPS afschotlagen welke nog niet waren uitgehard en/of afgedicht waren, zijn vol met water gelopen en moeten gesloopt worden. Overlapverbindingen van dakbanen blijken niet goed tot stand te komen. Meercomponenten lijmverbindingen en/of vloeibare dakbedekkingen harden niet goed uit. Water en vocht is ingesloten in isolatielagen. En zo zijn nog vele voorbeelden te noemen. 

Voor iedere dakaannemer geldt (nog) dat droog weer absoluut noodzakelijk is om een goed dak samen te stellen. Waarom er ‘nog’ in de voorgaande zin staat, vind ik, gezien ons regenachtige klimaat, verbazingwekkend. Klaarblijkelijk zijn wij met elkaar bereid risico’s onder tijdsdruk te nemen welke zich op korte maar zeker ook op langere termijn wreken.

In de tijd dat het regent, zouden we - terwijl we droog en lekker warm binnen zitten - eens goed moeten nadenken of er geen innovatieve technieken zijn waarmee we de dakwerkzaamheden veel meer dan nu weersonafhankelijk kunnen maken. Hierbij denk ik in eerste instantie niet aan het plaatsen van een daktent, hoewel blijkt dat hiermee zelfs grote projecten het dak 100% weersonafhankelijk gemaakt kan worden.  

 

Oplossingen waarbij we niet hoeven te wachten tot afschotlagen uitharden en/of voorkomen dat afschot en isolatielagen als sponzen water opzuigen. Of oplossingen waarbij we geen 2 componenten, met allerlei beperkende temperatuur- en vochtigheidspercentages, hoeven te mengen. Baanoverlappen welke per definitie 100% verkleven en niet bij elke vervuiling of vochtinsluitinkje niet hechten en loslaten. Voldoende mogelijkheden voor innovatie, lijkt mij, voor wie het oppakt.

Waarmee we direct moeten stoppen is het nemen van onverantwoorde weersgerelateerde risico’s, welke nu dagelijks leiden tot directe of op termijn grote schade.

Dan maar liever een nog bozere opdrachtgever. 

 

Nic-Jan Bruins

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam