Roofs 2013-08-34 ‘Hemelbestormers’ voorzien torenspits van nieuwe koperen dakbedekking

De torenspits van het Collegium Berchmanianum, aan de Houtlaan in Nijmegen, heeft een nieuwe koperen dakbedekking gekregen. Een bijzondere klus voor het loodgieters- en koperslagerbedrijf W. van Sonsbeek.

Collegium Berchmanianum is een tehuis voor mannelijke religieuzen. Het is gevestigd in een monumentaal pand dat is ontworpen door architect Joseph Cuijpers en in 1928 is gebouwd. Blikvanger van het gebouw is de 50 meter hoge toren die voorzien is van een koperen dakbedekking. De koperen dakbedekking was nog uit de tijd van de bouw, zo langzamerhand was deze aan vervanging toe.

Loodgieters- en koperslagerbedrijf W. van Sonsbeek uit Nijmegen en Druten bestaat dit jaar 30 jaar. Het familiebedrijf is lid van het Metalen Dakdekkers Gilde (MDG), waar Martijn van Sonsbeek bestuurslid van is. Het bedrijf profileert zich als een kwalitatieve partij met een specialisme in de uitvoer van monumenten en is een vaste partner van het bestuur van Collegium Berchmanianum. Samen met de andere vaste partners is het bedrijf verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw van Collegium Berchmanianum. In een eerder stadium heeft men de goten en regenpijpen van het pand vernieuwd. “Het werk werd wel openbaar aanbesteed,” aldus directeur-eigenaar Willie van Sonsbeek van het bedrijf. “Door de eerdere ervaringen en ons advies kregen wij de klus gegund.”

Omdat het een monumentaal pand betreft, mocht de uitstraling van het koperen dak niet veranderen. Om het werk op een technisch zekere, en ook op een veilige manier uit te voeren, besteedde het bedrijf veel tijd aan de voorbereiding.

Nieuwe koperen dakbedekking

“Er is gebruik gemaakt van fabrieksmatig gefelste koperplaten (135 cm x 50 cm) van leverancier Zinkunie,” vertelt Van Sonsbeek. “Dit formaat is de helft kleiner dan de origineel toegepaste koperplaten. Dat had wat voeten in de aarde omdat de oorspronkelijke uitstraling gehandhaafd diende te blijven. Technisch was dit echter noodzakelijk omdat bij het oorspronkelijke formaat de koperplaten niet verholen konden worden bevestigd: deze zouden dan net als de oorspronkelijk toegepaste koperplaten gaan klepperen. En omdat men een onzichtbare bevestiging wilde is ervoor gekozen in dit opzicht af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp – temeer omdat dit geen afbreuk doet aan de uitstraling. De verticale lijnen waren de hoofdlijnen en moesten gehandhaafd blijven. De koperplaten werden voorbewerkt aangeleverd en in het werk gefelst.”

De koperplaten zijn met verscholen klangen aan de houten ondergrond bevestigd. De ondergrond is vanzelfsprekend gecontroleerd maar er hoefde gelukkig niet veel hout vervangen te worden. De platen zijn vervolgens in een losangesysteem gefelst aangebracht. Voor het zicht is er gebruik gemaakt van een extra brede horizontale losange; verticaal zijn de platen van de wind af dubbel gefelst. Voor een fraaie uitstraling is de onderste 3 m van de torenspits bol aangebracht, de rest van de toren loopt hol. De bliksemafleider van het gebouw is herplaatst.”

Veiligheid

Het werk is uitgevoerd door de twee specialisten die het bedrijf in huis heeft, Martijn van Sonsbeek en Dennis Jansen. Zij verwerkten de koperplaten met speciale handschoenen aan om vingerafdrukken te voorkomen. De vingerafdrukken zouden namelijk vlekken op het koper geven omdat het zuur van de vingers inwerkt op het koper.

“De werkzaamheden werden uitgevoerd vanaf een stabiele stellage die op hoogte was aangebracht,” vertelt Van Sonsbeek. “Deze is gebouwd op stalen balken die door de galmgaten zijn gestoken. Het paste precies: de klokken hoefden niet te worden verwijderd. Hier bovenop is de stalen stellage gebouwd. De materialen en gereedschappen werden met behulp van een personen goederenlift naar boven getransporteerd. Het aanbrengen en, nadat de werkzaamheden waren afgerond, weer verwijderen van de balken was een spannende klus maar alles is goed verlopen.”

“Tijdens de werkzaamheden moest rekening worden gehouden met het gegeven dat het een dak van een rusthuis voor geestelijken betreft. Dus er werd geen radio gebruikt en ook hebben we in onze werkzaamheden rekening gehouden met de kerkdiensten. Het werk, en het contact met de bewoners, is goed verlopen. Tijdens de werkzaamheden kwam eens een van de bewoners kijken. Hij stond bij de ladderlift, keek omhoog en zei: ‘Zo. Dus jullie zijn de hemelbestormers!’ Ik moet zeggen, zo voelden we ons af en toe wel!”

Renovatie torenspits Collegium Berchmanianum

Opdrachtgever: Stichting Jan Berchmans Berchmanianum

Dakdekker: W. van Sonsbeek loodgieters & installateurs te Nijmegen en Druten

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestand



Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam