Zoeken

Roofs 2013-10-27 Vuur met vuur bestrijden

Drico Safety heeft zich ten doel gesteld de veiligheidssituatie op het dak te verbeteren, maar dan wel op een manier die praktisch werkbaar is. Het bedrijf introduceert de Fire-Fighter, een innovatieve manier van vuurbestrijding, waarmee vuur met vuur wordt bestreden.

Het percentage dakbranden dat wordt aangestoken door de dakdekker is relatief klein. Toch komt met enige regelmaat een dakbrand in het nieuws, die veroorzaakt werd door een dakdekker. De eerste momenten zijn bij een dakbrand bepalend. Daarom moet een dakdekker volgens het A-blad Platte Daken o.a. tijdens de werkzaamheden minstens twee brandblussers binnen handbereik te houden.

In de praktijk gebeurt dit niet altijd. “Dit komt in veel gevallen omdat het meebrengen van een brandblusser het dak op in de praktijk soms bezwaren heeft,” aldus Peter van Leeuwen, oprichter van Drico Safety in Vlaardingen. “Zeker bij kleine onderhoudswerkzaamheden zie je vaak dat de brandblusser achterwege blijft. De brandblusser is te zwaar, onveilig het dak op te tillen en er moet een aantal handelingen worden verricht voordat een brandblusser is te gebruiken. Bovendien moet de druk geregeld worden gecontroleerd en als hij ook maar even is gebruikt, bijvoorbeeld per ongeluk, is de druk eraf en is de blusser op het dak niet meer bruikbaar.”

“Wij staan op het standpunt dat (brand)veiligheid praktisch werkbaar moet zijn. Daarom introduceren we de Fire-Fighter, een gemakkelijk draagbare vuurverdrijver waarmee de dakdekker snel kan reageren op eventuele calamiteiten.”

Direct blussen

Het gaat hier om een lichtgewicht cilinder met een lengte van maximaal 30 cm, een diameter van maximaal 3,5 cm en een gewicht van maximaal 450 gram. De cilinder bestaat uit twee delen, het bovenste gedeelte is een metalen pijp die de bluslading bevat. Het onderste gedeelte is een plastic handvat. Wanneer brand ontstaat, neemt men de kurk van het handvat af en strijkt het over de bovenzijde van de Fire-Fighter. Na de ontsteking produceert de vuurverdrijver een straal op basis van kaliumnitraat. Afhankelijk van het gebruikte type kan deze blusstraal tot ruim anderhalve minuut blussen. Kalium onttrekt middels een fysische en een chemische reactie met het vuur de energie aan de brandhaard. Van Leeuwen: “De stof is niet giftig en het gereedschap is veilig in het gebruik.”

“Ik zie dit niet als een vervanging voor de traditionele brandblusser,” vertelt Van Leeuwen. “Wel is dit een goede aanvullende oplossing, bijvoorbeeld ook voor situaties waarin het gebruik van de brandblusser op praktische bezwaren stuit. Je neemt hem mee in je gereedschapskist of je hangt hem aan je gordel, zodoende heb je hem altijd binnen handbereik. Mocht er iets misgaan, dan kun je meteen reageren: je haalt het kapje van de bovenkant af, neemt de kurk aan de onderzijde af, richt het uiteinde op het centrum van de brand en strijkt vervolgens de kurk langs de bovenkant van de staaf. Doordat er twee bewuste handelingen nodig zijn om de Fire-Fighter te ontsteken, is het vrijwel uitgesloten dat de vuurverdrijver per ongeluk wordt ontstoken.”

“Het kalium verstikt het vuur in een vroegtijdig stadium en voorkomt dus dat deze zich kan uitbreiden. De inhoud van de vuurverdrijver is zelf niet brandbaar en daarmee is er dus ook geen gevaar dat de dakdekker juist brand maakt door bijvoorbeeld verkeerd gebruik.
De vuurverdrijver is in vier uitvoeringen beschikbaar: Small, Medium, Medium SWD (Spat Water Dicht) en Large (Spat Water Dicht). Met de kleine uitvoering (Small) kan men gedurende 25 seconden blussen, met de grote (Large) tot 100 seconden. Dit is beduidend langer dan de traditionele brandblussers, onze 12 kg. brandblussers zijn uitgeblust na ca. 30 seconden blussen.”

“De werking van de Fire-Fighter is kortom eenvoudig en zeker,” besluit Van Leeuwen. “Naar mijn mening wordt de brandveiligheid op het dak aanzienlijk verder verbeterd wanneer de dakdekker de innovatieve Fire-Fighter binnen handbereik houdt.”