Roofs 2014-02-03 Branchebelang

Wij als standhouders hebben de afgelopen Dak Event ervaren als een positief initiatief. Het waren drie gezellige dagen en  - en dat is het belangrijkste – het event heeft onze activiteiten een impuls kunnen geven. Dat is natuurlijk welkom in een markt waar het allemaal niet meer zo vanzelf gaat, zeker als je bedenkt wat de dakenbranche in de afgelopen periode aan waardevolle ontmoetingsplekken is kwijtgeraakt. De Nationale Dakendag bestaat niet meer en ook de diploma-uitreiking van Tectum wordt, in ieder geval voorlopig, niet meer georganiseerd.

Natuurlijk zijn er nog wel algemene bouwbeurzen, zoals o.a. de Internationale Bouwbeurs in Utrecht en de Bouw Relatiedagen in Gorinchem. Maar Dak Event is momenteel nog het enige platform specifiek voor de dakenbranche. Wij hebben het initiatief met onze deelname ondersteund, natuurlijk omdat we daar het voordeel van inzagen voor onze individuele bedrijven - maar ook omdat er een branchebelang mee gemoeid is. Een gezonde gespecialiseerde vakbeurs voor de dakenbranche is een goede zaak voor de hele branche.

Daarom is het zo jammer dat veel partijen, die het eigenlijk aan hun stand zijn verplicht aanwezig te zijn op deze beurs, niet thuis hebben gegeven. De markt voor bitumineuze dakbedekkingen was zwaar ondervertegenwoordigd. De isolatiebranche eigenlijk ook, om maar niet te spreken van de branche voor groendaken en energiedaken. Hoe kan dat? Is dat de crisis of zijn vakbeurzen, zoals je tegenwoordig veel hoort, een verschijnsel uit een verleden tijd? Wat dat eerste betreft: voor de investering hoefde je deelname aan de Dak Event niet te laten. Natuurlijk kost het een investering in de standkosten en manuren, maar die is goed  terug te verdienen met de contacten die je tijdens de beurs opdoet en de opdrachten die daaruit voortvloeien.

Is het dan tóch zo dat vakbeurzen een ouderwets verschijnsel zijn?

Als dat zo zou zijn, waarom liepen dan veel partijen die ervoor hebben gekozen niet aan de beurs deel te nemen wél met een stevige delegatie rond op de beursvloer? Dat betekent dat ook deze partijen Dak Event hebben aangegrepen om zaken te doen. Dus kunnen we veilig concluderen dat deze partijen heus wel, net als wij, de waarde inzien van een dergelijke beurs. Ze willen er alleen geen geld aan besteden.

De vraag waar wel en waar niet in te investeren, dat is een afweging die ieder individueel bedrijf natuurlijk zelf moet maken. En niemand heeft zijn klant voor zichzelf. Maar wij vonden het vreemd medewerkers op de beursvloer te zien van bedrijven die eigenlijk met een stand aanwezig hadden moeten zijn.

De sfeer op de Dak Event was goed en de kwaliteit van de bezoekers was hoog. Alleen het aantal bezoekers liet te wensen over. Alle standhouders hebben er met de organisatie hard aan gewerkt om van het event een succes te maken. Het spreekt misschien voor zich dat het wegblijven van onze gewaardeerde concurrenten een nadelig effect heeft gehad voor het aantal bezoekers. Je zou dus kunnen stellen dat het wegblijven van veel toonaangevende bedrijven het branchebelang heeft geschaad. Hoe meer standhouders immers, hoe meer bezoekers - en hoe meer de dakenbranche als geheel daar profijt van heeft.

Juist nu is het de tijd dat de hele branche zich er hard voor maakt dat de instellingen die we als branche hebben, en waar we allemaal ons voordeel mee doen, behouden blijven. Zoals altijd is concurrentie – als dat op een eerlijke manier gebeurt - alleen maar gezond: je versterkt elkaar. En dat geldt al helemaal voor een vakbeurs. Laten we er daarom voor zorgen dat we ons in het vervolg als branche profileren – en dat we dus ook gezamenlijk ons gezamenlijke platform in stand houden.

Danny Coenradi, Kingspan Insulation

Edwin van Kemenade, Roval Aluminium

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam