Zoeken

Roofs 2014-02-24 Shelters voor F-16’s waterdicht met EPDM

De shelters van Vliegbasis Leeuwarden, waar een deel van de vloot F-16 straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht in staat gestationeerd, zijn onlangs voorzien van een nieuwe EPDM dakbedekking op zowel het dak als de gevel. Een bijzondere klus voor dakdekkerbedrijf Rudde Dakbedekking en leverancier Mawipex.

De toepassing is ongebruikelijk en daarom is in samenspraak met alle partijen een verwerkingsmethode uitgedacht waarmee het beste resultaat zou kunnen worden bereikt. Roofs sprak met vestigingsleider Peter van Dijk van Rudde Noord en Alfred Vermeulen en Robert Dahlhaus van leverancier Mawipex.

Shelters

Vliegbasis Leeuwarden ligt enkele kilometers ten noordwesten van Leeuwarden. Het is sinds 1949 in gebruik als vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht. Het doet momenteel dienst als één van de twee bases in Nederland waar F-16 straaljagers staan gestationeerd. Verspreid over het terrein staan betonnen shelters voor de straaljagers opgesteld. In de toekomst zullen hoogst waarschijnlijk hier ook de JSF’s in worden gestationeerd. Deze shelters zijn eind jaren ’60, begin jaren ’70 gerealiseerd. Ze zijn vervaardigd uit een dikke laag gewapend beton zodat de straaljagers goed beschermd staan opgesteld.

In de loop der jaren zijn de shelters echter als gevolg van werking van de dilataties lekkage gaan vertonen. Daarom is besloten alle shelters te voorzien van een nieuwe waterdichte laag op zowel het dak als de gevel, in totaal een oppervlakte van ruim 1000 m² per shelter. Volgens bestek is voor deze toepassing gekozen voor een extra dikke, gewapende EPDM (1,5 mm). Dit met name vanwege de sterkte en de elasticiteit van het materiaal. De diverse partijen waren al in een vroeg stadium betrokken bij het overleg zodat techniek en werkmethode op elkaar konden worden afgestemd.

“De keuze voor het te gebruiken materiaal is gevallen op een Firestone RubberGard EPDM,” vertelt Robert Dahlhaus van leverancier Mawipex uit Rilland. “Dit vooral omdat het product onderhoudsarm is en de fabrikant op dit product een 15-jarige productgarantie biedt. In de praktijk zal de dakbedekking probleemloos minimaal het driedubbele aantal jaren meegaan. Daar komt bij dat het product uitgebreid wordt ondersteund door leverancier en dakdekker. Het verantwoordelijke dakdekkerbedrijf Rudde Dakbedekking is NDA-lid en master contractor van de fabrikant. Dit betekent o.a. dat de medewerkers uitgebreid worden opgeleid en ondersteund in de verwerking van dit product. Bovendien voert de fabrikant en leverancier tijdens de uitvoeringsfase diverse controles uit om er zeker van te zijn dat technisch het optimale resultaat wordt behaald.”

Op het horizontale en hellende dakvlak werd een Firestone ongewapende EPDM 1,5 mm als membraam aangebracht. Het verticale gedeelte werd bedekt met Firestone gewapende EPDM dakbanen.

Mechanisch bevestigd

Rudde Noord is, sinds het dakdekkerbedrijf eind 2012 de vestiging van Eurodak Noord overnam, de noordelijke vestiging van Rudde Dakbedekking. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in alle toepassingen voor het platte dak. Van Dijk vertelt dat dit werk ook logistiek bijzonder was omdat op de vliegbasis bijzondere veiligheidsmaatregelen gelden. “De voortgang en levering moest dan ook goed worden gecommuniceerd met de opdrachtgever en leverancier.”

Ook technisch was het werk anders dan anders. Oorspronkelijk was op de betonnen ondergrond een coating aangebracht die voor de waterdichting zorgde. Deze coating maakte het voor dit project onmogelijk de EPDM dakbedekking verlijmd op de ondergrond aan te brengen. Daarom is ervoor gekozen de dakbedekking mechanisch te bevestigen. Hiertoe moesten gaten van Ø 5 mm worden voorgeboord, waarna een Spit schietnagel met een lengte van 4 cm voor de bevestiging werd geschoten in de hoge kwaliteit beton waaruit de shelters zijn vervaardigd.

Het dakdekkerbedrijf was dagelijks met 10 man op het werk aanwezig: een ploeg werkte op het dak, een andere aan de gevel en een derde ploeg verzorgde tegelijkertijd de afwerking. Van Dijk: “Op deze manier konden we anderhalve shelter per week realiseren. In totaal zijn we 29 weken op het werk aanwezig geweest. Om snel en toch veilig en kwalitatief te kunnen werken, hebben we speciale verrijdbare bruggen ontwikkeld waarmee de medewerkers veilig toegang hadden tot het dak. De wanden werden uitgevoerd door de rollen EPDM van boven naar beneden uit te rollen en vanaf de brug de bevestiging te plaatsen. Eventueel uit te voeren onderhoud zal met behulp van een hoogwerker moeten plaatsvinden.”

De werkzaamheden zijn eind 2013 naar tevredenheid van de opdrachtgever afgerond. De shelters zijn daarmee weer voor lange tijd gegarandeerd waterdicht.

Waterdichte laag Shelters Vliegbasis Leeuwarden

Opdrachtgever: Koninklijke Luchtmacht/Ministerie van Defensie

Hoofdaannemer: Liebregts bv te Eindhoven

Betonreparateur: Frans Nooren waterdichte Werken, vestiging Heerenveen

Dakdekker: Rudde Noord te Tynaarlo

Leverancier dakbedekking: Mawipex te Rilland