Roofs 2014-02-28 Zwart zink op cultureel centrum Diepenheim

In Diepenheim is een nieuw cultureel centrum gerealiseerd, deels door de renovatie van de  monumentale Herberg De Pol en de Maalderij, en deels vanwege de bouw van een compleet nieuwe zaal. Het dak en de gevel van de nieuwbouw worden uitgevoerd met een zwarte zink. Op het dak werden lengtes aangebracht van 9,5 m.

Diepenheim, een kleine stad tussen Deventer en Enschede, geldt als de kunststad van Overijssel. Het is rijk aan organisaties en verenigingen die zich op een professionele manier met kunst bezighouden en al jaren is men bezig hier een passend cultureel centrum bij te realiseren. Sinds vorig jaar is de financiering rond en is begonnen met de werkzaamheden. Herberg de Pol heeft een rijke historie en wordt tijdens dit project in oude luister hersteld. De herberg wordt weer café en verbonden met de nieuw gebouwde theaterzaal (die op de plaats staat waar voorheen een feestzaal stond). Hierdoor ontstaat een modern uitgerust complex waar het nieuwe cultureel centrum in gevestigd zal zijn.

Zwart zink

Het cultureel centrum wordt een ware blikvanger, niet in de laatste plaats vanwege de dak- en gevelbekleding. De schil wordt namelijk geheel uitgevoerd met zwarte zinken felsbanen. Dit zal een bijzonder visueel effect bewerkstelligen.

Zinkwerk Raalte was verantwoordelijk voor de uitvoering. Dit is een eenmansbedrijf dat vooral regionaal, maar ook landelijk goed bekend staat. Gerbert Kleinherenbrink van het bedrijf vertelt dat het in verband met de uitstraling van het pand gewenst was dat er zo min mogelijk naden in de dak- en gevelbekleding zichtbaar zouden zijn. “Daarom ben ik in gesprek gegaan met leverancier Zinkunie over de mogelijkheden. De maximale lengte die het bedrijf kon leveren was 9,5 m. Besloten werd deze toe te passen met behulp van een vacuümheffer en een hijskraan. Dit had grote voordelen voor de snelheid van werken.

“Ik heb een jarenlange ervaring in de zinkverwerking en daarom word ik ook gevraagd voor dit soort grote projecten. De lange lengtes zink maakten het mogelijk dat het hele werk met twee man kon worden uitgevoerd. De veiligheid op het werk werd geborgd door steigers. Wanneer hoger op het dakvlak moest worden gewerkt, werd gebruik gemaakt van rubberen ladders en een lijnsysteem.”

Zinkbanen

De Vacuümheffer werd in 2011 geïntroduceerd als oplossing om het plaatsen van metalen dak- en gevelplaten op een arbeidsvriendelijke manier te kunnen uitvoeren. Kleinherenbrink: “Dit gereedschap kan natuurlijk ook worden gebruikt om zinken felsplaten mee te tillen. De acht voetjes van de heffer passen precies op een felsplaat en met de zuignappen tillen ze de zinken felsplaat naar de gewenste plek. Voorwaarde is wel dat de zuignappen goed schoon zijn: er mag geen zandkorreltje blijven zitten, anders heeft de heffer niet goed grip op het zink. Het overleg met de hoofdaannemer verloopt goed, het hijsen van het zink kon altijd probleemloos in de planning worden opgenomen. Op deze manier kon snel gewerkt worden. Aan de voorzijde van het pand zitten dakvensters in het dakvlak, maar verder kon snel worden doorgewerkt omdat er weinig doorvoeren in het dak zitten.”

Leverancier Zinkunie leverde het bewerkte zink met een dikte van 0,8 mm aan op de bouwplaats. Op de bouwplaats werden de banen voorzien van een omkanting aan de onderzijde van de baan en een opkanting aan de bovenzijde van de banen. Na verplaatsing naar het dak werd het door de zinkverwerker gefelst aangebracht. Het volledige dak en de volledige gevel is met het materiaal bekleed, inclusief de openslaande deuren in de gevel. Als isolatie in de gevel is een vloeibare PUR aangebracht, aan de binnenzijde van het dak van de feestzaal is een extra geluidsisolatie aangebracht. Vanzelfsprekend is tussen de isolatielaag en het zink een ventilatiespouw van 11 à 12 cm gehouden.

In maart 2014 zal het nieuwe cultureel centrum van Diepenheim worden opgeleverd en medio mei zal de officiële opening plaatsvinden.

Renovatie en nieuwbouw cultureel centrum Diepenheim

Opdrachtgever: Stichting Cultureel Centrum Herberg de Pol

Hoofdaannemer: WAM & Van Duren Bouw te Winterswijk

Zinkwerk: Zinkwerk Raalte

Leverancier zink: Zinkunie te Boxtel

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam