Roofs 2014-06-06 Social media in de dakenbranche

Steeds vaker vindt het contact tussen de diverse partijen in de markt online plaats. Internet en social media worden dan ook steeds belangrijker in marketing. Hoe ver is de dakenbranche eigenlijk met deze ontwikkeling? En hoe kunnen bedrijven in de branche internet effectief inzetten?

Om een beeld te krijgen interviewde Roofs twee ervaringsdeskundigen op het gebied van online marketing in de bouw: Inge Sijpkens en Sascha Murk. Inge Sijpkens werkt als communicatieadviseur en tekstschrijver voor bouwbedrijven en heeft diverse publicaties op haar naam staan. Ze is onder meer auteur van het boek Van weerstand naar transparant, over het nut en het gebruik van social media in de bouw-, installatie- en vastgoedsector. Sascha Murk is zelfstandig B2B marketing en communicatie adviseur in de bouw-, installatie- en vastgoedsector. Komend najaar verschijnt van hun beiden het boek Online marketing in de bouw, met veel voorbeelden uit de branche en praktische adviezen.

“Het internet is niet zaligmakend,” aldus beide experts. Het moet passen in het totale plaatje. Zij adviseren dan ook om online communicatie te combineren met offline communicatie. Denk hierbij aan persoonlijk offline contact via beurzen, showroom en een op een contact via sales. En andere middelen in de communicatiemix, zoals een advertentie of een brochure.”

Internetmarketing

Hoe wordt het internet, en met name social media, in de huidige markt ingezet? “Nog weinig,” aldus Murk. “Bijna alle bedrijven hebben wel een eigen website, maar vaak geeft die niet de informatie die potentiële klanten willen hebben. Bedrijven vertellen op hun website bijvoorbeeld vooral veel over zichzelf. Sinds wanneer ze bestaan en waar ze zijn gevestigd. Terwijl klanten juist willen weten of het bedrijf hun probleem op kan lossen. De lekkage aan hun dak, de dakrenovatie die nodig is, de zonnepanelen die ze willen plaatsen. Daarnaast worden social media in de dakenbranche nog weinig ingezet, terwijl hier zeker kansen liggen voor bedrijven om hun naamsbekendheid te vergroten en nieuwe opdrachten te genereren.”

“Dat social media nog niet zoveel worden ingezet is wel te verklaren,” voegt Sijpkens toe. “Marketing is niet iets wat iedereen zomaar even oppakt. Of leuk vindt. Ik kan me best voorstellen dat je als dakdekker vooral bezig wil zijn met je vak. Veel bedrijven hebben het daarnaast lange tijd niet echt hard nodig gehad omdat er genoeg werk was. De tijden zijn nu echter heel anders. Altijd genoeg werk hebben is niet meer zo vanzelfsprekend. Daarbij vormt het internet een wezenlijk onderdeel van de huidige manier van communiceren. Mensen zoeken via internet, ook naar de diensten en producten van dakdekkers en leveranciers. En mensen praten met elkaar op social media over van alles en nog wat. Dus ook over hun ervaringen met de bedrijven waar ze zaken mee doen. Als dat gesprek over jou gaat wil je daar natuurlijk van weten.”

Wie is mijn klant en wat is zijn behoefte?

Inge Sijpkens en Sascha Murk verzorgen gezamenlijk trainingen, zowel open als in-company, waarin deze strategie in overleg wordt bepaald. Sijpkens: “De belangrijkste vraag die in online marketing beantwoord moet worden is dezelfde vraag die überhaupt beantwoord moet zijn vóórdat je aan marketingactiviteiten begint. Namelijk: wie is mijn klant en wat is zijn behoefte? En daarmee samenhangend: hoe ben ik onderscheidend voor mijn klant, waar bereik ik mijn klant en hoe breng ik mijn boodschap het beste over? Als je die vragen stelt voordat je aan de slag gaat met social media, dan ga je social media veel gerichter inzetten. Dan is niet het uitgangspunt: iedereen zit op Facebook, dus wij maken ook een Facebookpagina aan. Met mogelijk gevolg dat je veel tijd en energie steekt in Facebook, terwijl je doelgroep daar niet op jou zit te wachten. Maar is het uitgangspunt: onze doelgroep zit op Facebook en dit medium leent zich goed voor onze boodschap. Laten we Facebook gaan inzetten.”

Murk: “Als we het voorbeeld nemen van zoeken via internet, dan wil een klant gewoonweg antwoord op een specifieke vraag. Via Google hopen ze antwoord te krijgen op die vraag, dus bijvoorbeeld: ‘hoe los ik mijn lekkage op?’ Als je als bedrijf op de website de relevante (zoek)woorden gebruikt, bijvoorbeeld ‘lekkage’ en de naam van de plaats waar je actief bent, kun je ervoor zorgen dat jouw website bij een dergelijke zoekopdracht in Google prominent naar voren komt. De kans is dan groter dat je potentiële klant de website bezoekt. En mooi aan het internet is dat je veel kunt meten. Je kunt dus zien via welke zoektermen mensen op je site komen en welke acties ze vervolgens ondernemen.”

Digitale mond-tot-mondreclame

Het gebruik van social media als LinkedIn, Twitter, YouTube, Facebook en Instagram neemt dagelijks toe en volgens beide dames kunnen bedrijven in de dakenbranche hier nog veel meer mee doen dan nu het geval is. Dakdekkerbedrijven vertellen op Twitter bijvoorbeeld vooral welke projecten ze uitvoeren, terwijl de (potentiële) klant waarschijnlijk veel meer geïnteresseerd is in slimme tips en antwoorden op vragen waar hij mee zit.

“Je kunt social media wel zien als de digitale variant van wat vroeger de marktplaats was,” zegt Sijpkens. “Mensen wisselen nieuwtjes uit, vertellen elkaar over wat ze meemaken, maar vragen ook aan elkaar of ze nog een goede dakdekker weten als ze er een nodig hebben. En het bereik van social media kan enorm zijn. Wanneer je een statusupdate plaatst die goed aansluit bij de behoefte van je volgers of fans, zullen ze deze graag liken, delen of retweeten. Dit betekent dat jouw berichtje ook zichtbaar wordt voor het netwerk van je volgers. Zij zien in hun tijdlijn dat een van hun contacten jouw berichtje heeft gedeeld. Zo kun je onder de aandacht komen van mensen die zich buiten jouw eigen bestaande netwerk bevinden.”

“Mond-tot-mondreclame is nog altijd heel belangrijk en die gaat via social media veel sneller en verder dan op de ouderwetse manier. Ook stellen klanten hun vragen vaak letterlijk op social media: een bedrijf kan daar dus op anticiperen door zelf bepaalde zoekwoorden in de gaten te houden en alert op de vraag te reageren.”

Risico van social media


“Social media houden ook een risico in,” zegt Murk. “Vroeger vertelden mensen het op een verjaardagsfeestje als een bepaald bedrijf niet beviel. Tegenwoordig zetten ze het op Twitter of Facebook. Op een plek waar veel meer mensen het kunnen zien.”

Om die reden niet actief worden op social media is volgens Sijpkens en Murk niet verstandig: “Elke organisatie maakt wel eens een fout, dat is niet per se direct heel erg. Het beste is om in de gaten te houden wat er op social media over je bedrijf wordt gezegd en hier zonodig op te reageren. Met een alerte en correcte reactie op iets dat is misgegaan kun je eventuele schade aan je reputatie voorkomen. Met tools als Hootsuite kun je op zoekwoorden, bijvoorbeeld de naam van je organisatie, maar ook op andere woorden die voor jouw bedrijf relevant zijn, volgen wat er op social media over wordt gezegd. Dat is een kwestie van één keer goed instellen en dan zie je vervolgens op elk gewenst moment in één oogopslag wanneer die woorden zijn gebruikt in tweets en updates.”

De openheid van internet en social media heeft veranderingen met zich meegebracht voor bedrijven. Sijpkens: “Iedereen kent wel vergelijkingssites als booking.com en iens.nl. Dergelijke sites komen er ook steeds meer in de branche. Werkspot.nl en bouwprestaties.nl zijn goede voorbeelden, en er zijn ook al sites waarop installateurs van zonnepanelen met elkaar worden vergeleken. Mensen die een bedrijf zoeken zien op die sites direct welke bedrijven wel of niet goed zijn beoordeeld door klanten. Het is dus belangrijker dan ooit om goede kwaliteit te leveren. En daarnaast is je klantgerichtheid ook belangrijk. Particulieren hebben bijvoorbeeld niet altijd de kennis om de kwaliteit van je werk tot in detail te beoordelen. Waar ze wel een oordeel over vellen is of je snel reageert op een offerteaanvraag, of je goed bereikbaar bent, de klant correct behandelt, de busjes netjes zijn, je de wc schoon achterlaat.”


Investering

Dat het bijhouden van social media tijd kost is een feit, maar als je het als bedrijf goed inzet kan het je ook heel veel opleveren. Murk: “Je kunt natuurlijk zo actief worden als je zelf wilt. Elke dag iets plaatsen hoeft echt niet. Maar enige regelmaat is wel aan te bevelen. Op LinkedIn, en ook op een website als Bouwprofs, worden daarnaast in discussiegroepen de meest uiteenlopende bouwgerelateerde vraagstukken besproken. Via deze kanalen kun je als bedrijf in contact komen met potentiële klanten, en autoriteit claimen op jouw specialisme in je vakgebied.”

Samengevat komen Inge Sijpkens en Sascha Murk tot de volgende tips:

  1. Zet op papier waarin jouw bedrijf zich onderscheidt van de concurrentie. Wat maakt jullie anders, beter?
  2. Wie is je klant en wat is zijn behoefte? Hoe kun je daar met jouw specifieke kracht het beste op inspelen?
  3.  Zorg dat je weet op welke (lokale) platforms en media jouw potentiële klanten zich bevinden. Stem je kanalen hierop af.
  4. Praat niet teveel over jezelf, maar verdiep je in de vragen en behoeften van je klant en speel hierop in in de berichten die je plaatst.
  5. Onderzoek op welke woorden jouw potentiële klanten online zoeken en stem je boodschap hierop af.
  6. Zorg dat je goed vindbaar bent: met je website, maar ook door in ieder geval eenmalig tijd te investeren in het aanmaken van een complete Google+ (en Google Places for business) en LinkedIn pagina.
  7. Monitor: zorg dat je weet wat er over je bedrijf wordt gezegd en geschreven, zodat je snel kunt reageren als dat nodig is.
  8. Toon oprechte interesse in je klant en wat hem of haar bezighoudt.
  9. Leer van je fouten en gebruik feedback van klanten om steeds beter te worden.
  10. Combineer online activiteiten met offline activiteiten, zoals open dagen, advertenties, beurzen en de showroom. Want ja, natuurlijk is offline contact nog steeds heel waardevol!

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam