Zoeken

Roofs 2014-06-22 Vezelcement leien in het Nederlandse daklandschap

Het Nederlandse daklandschap kan worden verrijkt met vezelcement leien. Dat is de overtuiging van fabrikant Eternit uit het Belgische Kapelle-op-den-Bos. Het bedrijf zal zich met deze leien voor zowel het dak als op de gevel nadrukkelijk manifesteren.

De naam van de fabrikant is afgeleid van het Franse ‘eternité’, wat ‘eeuwig’ betekent. Het bedrijf werd in 1905 opgericht en was destijds de eerste fabrikant die vezelcement leien op de markt bracht. De diverse modellen worden in o.a. België veel toegepast. “Maar wij zijn een Benelux-organisatie,” vertelt marketing manager Karl Iserbyt van het bedrijf. “Vanzelfsprekend zijn we dus ook actief op de Nederlandse markt, waar Marco van Heumen verantwoordelijk is voor onze verkoopactiviteiten.” Van Heumen is geen onbekende in de markt, voorheen was hij de verkoopleider van Trost Kleidakpannen, een bedrijf dat inmiddels onderdeel is van Eternit. De fabrikant biedt een compleet assortiment voor het hellende dak, dat o.a. dakpannen, panhaken en onderfolies behelst.

Momenteel zit de meeste potentie voor de vezelcement leien volgens het bedrijf in de renovatiemarkt. Veel daken zijn aan vervanging toe en deze leien kunnen in veel gevallen het aanzicht van de panden duidelijk verbeteren. Ze kunnen eenvoudig in de plaats van dakpannen worden toegepast. De leien hebben een licht gewicht, wat betekent dat de onderconstructie niet versterkt hoeft te worden. Ook biedt het lichte gewicht voordelen in de montage, er hoeft immers niet te zwaar getild te worden. Er komt geen fijnstof vrij bij het ter plaatse bewerken van de leien, ze hoeven namelijk niet geslepen te worden maar zijn eenvoudigweg in de juiste maat te snijden of te knippen. Tenslotte zijn ook de milieueigenschappen gunstig. De leien zijn volledig recyclebaar en ze worden in de Belgische locatie geproduceerd (wat betekent dat er weinig transport nodig is).

Productie

Het bedrijf beschikt over een ruime productielocatie in Kapelle-op-den-Bos, alwaar momenteel ruim 650 medewerkers werkzaam zijn. De vezelcement leien worden geproduceerd op basis van cement, water, wapeningsvezels en cellulosevezels. De grondstoffen worden zoveel mogelijk in eigen huis geproduceerd, dit ook om de transportbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Het fabrieksterrein behelst een gebied van 16 ha langs het kanaal Brussel-Schelde en de spoorweg Mechelen-Dendermonde. Het benodigde water wordt daarom uit het aangrenzende kanaal gehaald, de fabrikant beschikt over een zuiveringsinstallatie zodat het water na gebruik gereinigd weer in het kanaal kan worden gestort, zelfs schoner dan toen het eruit werd gehaald. Ook de benodigde zand wordt in eigen beheer gewonnen en gedroogd. Door toevoeging van de cellulosevezels ontstaat het vezelcement waaruit de leien worden vervaardigd.

Uit dit materiaal worden platen vervaardigd die in de productie een behandeling ondergaan van persen en drogen. De leien kunnen in verschillende diktes worden vervaardigd, met een (theoretisch) minimum van 1mm. Ook kunnen ze uiteenlopende oppervlaktebehandelingen krijgen, van de imitatie van de natuurlei tot een volledig glad oppervlak. De leien worden uit deze platen gesneden en in mallen vervaardigd. Het bedrijf produceert verschillende modellen in verschillende afmetingen en kleuren. Zo is de Boronda bijvoorbeeld een rechthoekige lei met afgeronde randen en heeft de New Stonit met zijn reliëfoppervlak en gebroken randen de uitstraling van een natuurlei. Opvallend is bovendien dat de leien worden geleverd met voorgeboorde bevestigingsgaten zodat deze niet op het werk hoeven te worden aangebracht. Vanzelfsprekend worden de producten geleverd met de benodigde accessoires zoals o.a. de traditionele leihaken (koper of RVS), stormkrammen en nokhaken.

Tenslotte worden de leien automatisch verpakt en gereed gezet voor transport. Op de productielocatie in Kapelle-op-den-Bos wordt overigens een ruime voorraad gehouden.

“Voor veel Nederlandse daken die momenteel aan vervanging toe zijn, zijn de vezelcement leien een goed alternatief, in zowel esthetisch als technisch en prijstechnisch opzicht,” aldus Van Heumen. “Ook voor de gevelrenovatie bieden deze producten interessante mogelijkheden. Wij merken dat de toepassing van deze producten in de gevel aan populariteit wint en dat is ook logisch want de lei als gevelbekleding biedt een fraai aanzicht, zeker in combinatie met een leien dak. Leidekken is een ambacht, een ervaren leidekker zal geen problemen hebben met het aanbrengen; hij zal integendeel een aanzienlijke tijdwinst kunnen boeken. Overigens kunnen wij op onze locatie een opleiding verzorgen voor dakdekkers die met onze producten aan de slag willen gaan.”

Dakpannen

Het bedrijf is ook producent van een uitgebreid assortiment betonnen en keramische dakpannen. Deze producten worden in Duitsland vervaardigd. Het bedrijf meldt een opvallende innovatie in deze producten, die vooral voor de renovatiemarkt interessant zijn. Het betreft de zogeheten ‘Canyon Locks’, waarmee bedoeld wordt dat de sluitingen van de pannen (enkel of dubbel) zeer diep zijn geprofileerd. Dit zorgt voor een verdere verbetering van de waterdichtheid van de producten. Tevens zorgen de sluitingen voor een grotere flexibiliteit in de sluiting wat voordelig kan zijn bij dakrenovaties. Deze eigenschappen zorgen er tevens voor dat de dakpannen in lage hellingen toepasbaar zijn (tot 12º).

“Wij zijn ervan overtuigd dat ons assortiment een toegevoegde waarde heeft op de Nederlandse markt,” besluit Van Heumen. “Met name architecten en voorschrijvers zullen de toegevoegde waarde van onze producten zien. In België is de toepassing van vezelcement leien allang ingeburgerd. Nu is Nederland aan de beurt.”