Roofs 2009-01-26 Vormvast en toch vormvrij

MCB Nederland is in de dakenbranche wellicht nog weinig bekend, maar de groothandel in de meest uiteenlopende metaalproducten geldt in andere branches als een grote speler. Onlangs introduceerde het bedrijf 3Fpanel, een eenvoudig om te zetten paneel voor de afwerking van de gevel of het dak.

 

MCB is een groothandel en service center op het gebied van de meest uiteenlopende metaalproducten. Voor verschillende branches levert men staal, roestvast staal, aluminium, koper, messing, etc. Het assortiment bevat bandstaal, buizen, platen, stafmateriaal, profielen bevestigingsartikelen en transport- en trailercomponenten. Het bedrijf bewerkt desgevraagd de materialen en kan de producten zodoende op maat leveren.

Voor deze levering wordt gebruik gemaakt van het eigen wagenpark dat in Nederland ruim 70 trekker / opleggercombinaties omvat. Dagelijks worden met deze wagens vele tonnen materiaal bij tal van afnemers in diverse branches bezorgd. De MCB Groep bestaat in totaal uit 14 bedrijven, gevestigd in verschillende Europese landen, waaronder België, Frankrijk en Duitsland. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Noord-Brabantse Valkenswaard. Hier heeft het bedrijf – dat inmiddels reeds 67 jaar bestaat - enkele grote opslaglocaties en bewerkingsinstallaties tot haar beschikking. Roofs sprak met product manager Jorg Eichhorn van MCB Nederland.

 

Paneel
Eichhorn legt uit: “3F staat voor Fast, Form en Finish. Fast omdat met dit paneel snel te werken is, Form omdat het materiaal met de hand naar elke hoek is om te zetten, en Finish omdat het paneel het dak of de gevel een fraaie, strakke afwerking geeft. Met dit paneel worden tijd, materiaal en kosten bespaard, terwijl de kwaliteit van werken er juist op vooruit gaat.”

Waar gaat het precies om? Het paneel voor dak- en gevelafwerking bestaat uit twee lagen aluminium van 0,5 mm met een kunststof kern van 3 mm. Het aluminium zorgt voor sterkte en een vlak oppervlak (vormvast), de kunststof kern voor de gemakkelijke verwerkbaarheid (vormvrij). Hiermee is het paneel toepasbaar in dakconstructies, boeiboorden en gootafwerking, maar ook bijvoorbeeld als gevelelement, balkonscherm of kolombekleding. “Elk onderdeel van de buitenschil van een gebouw kan ermee worden bekleed,” aldus Eichhorn. “3Fpanel is leverbaar in diverse kleuren en lakmotieven. De toplaag is ook met zink of koper uit te voeren. Het paneel is eenzijdig afgewerkt met een lak, waardoor het goed bestand is tegen vocht, vuil en weersinvloeden.” Het bedrijf biedt 10 jaar garantie op de kleurechtheid van het paneel.

 

Groeven
De vervormbaarheid van het materiaal wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mogelijkheid groeven te frezen. Men kan bij de bestelling aangeven waar de groeven gefreesd dienen te worden. Op deze plekken is het paneel met de hand te buigen in elke hoek tussen 60° en 180°. Ook is het mogelijk om de panelen zelf in te frezen. Eichhorn: “Zodoende ontstaat een grote vrijheid in vormgeving en ook kunnen op deze manier de kopkanten van het materiaal netjes worden weggewerkt. Door de hoge stijfheid van het materiaal kunnen grote overspanningen worden gemaakt zonder dat daar een achterconstructie aan te pas komt. Het materiaal is gemakkelijk te bewerken, ook op de bouwplaats, waardoor het geschikt is voor een groot aantal toepassingen. 3Fpanel kan zowel mechanisch (schroeven of klemmen) als met een lijmsysteem worden bevestigd.

 

Kwaliteit
MCB beschikt over de ISO 9001 en 14001 certificeringen om de kwaliteit van proces en producten te waarborgen. 3Fpanel is door het BDA onderworpen aan duurzaamheidtesten. Als gevolg van deze testen beschikt het materiaal over een duurzaamheidverklaring, wat betekent dat het voldoet aan alle relevantie eisen uit het Bouwbesluit. Tijdens de Bouwbeurs zal het paneel verder worden gepresenteerd.

Wilt u deze tekst in opgemaakte vorm lezen met foto's, klik dan deze link aan, dan ontvangt u de tekst in een PDF bestandDeze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leveranciernaam