Zoeken

Aannemersfederatie Nederland: Risico op faillissement inperken via bouwdepotrekening

Bouwopdrachtgevers moeten een bouwdepotrekening nemen of een garantiefonds oprichten om mkb- en gespecialiseerde aannemers die voor hen werken en wat verder in de keten zitten, te kunnen blijven betalen. Ook de rechtstreekse betaling van opdrachtgever aan onderaannemer, zoals voorgestaan in de concept Europese Aanbestedingswet, kan een oplossing zijn om de kredietrisico’s, die nu veelal bij de mkb-aannemers liggen, weg te nemen. Aannemersfederatie Nederland zoekt met een bouwdepotrekening, garantiefonds of rechtstreekse betalingsregeling een oplossing voor mkb-aannemers, die nu het gevoel hebben dat zij de rekening betalen voor de kredietproblemen voortvloeiend uit de economische crisis en worden meegezogen in faillissementen.

Op dit moment vragen banken een enorme mate aan zekerheid voor kredieten en lijkt het alsof de bouwketen met lange betalingstermijnen onderling, elkaar en zichzelf aan kredietfaciliteiten probeert te helpen. Kredietrisico’s horen te liggen bij partijen die krediet verstrekken en niet bij de mkb-aannemers, aldus de Aannemersfederatie.

Er worden in deze tijd zo’n 100 faillissementen per maand aangevraagd in de bouwsector en evenzoveel ondernemers blijven na afrekening door fiscus, banken en bedrijfsvereniging met een schuld zitten. In veel gevallen koopt een groot bouwbedrijf vervolgens uit de failliete boedel voor een appel en een ei de krenten uit de pap van het failliete bouwbedrijf.

Door deze ontwikkelingen komt de sector steeds verder in het dal en mkb-aannemers zijn het beu meegezogen te worden in faillissementen.

Omdat het einde van de crisis in de bouw nog niet in zicht is, moet er iets gebeuren. De Aannemersfederatie stelt voor dat opdrachtgevers bijvoorbeeld termijnen storten op een bouwdepotrekening of geblokkeerde rekening, waarvan de aannemerstermijnen worden betaald. Ook kunnen zij een garantiefonds opzetten waaruit mkb-aannemers worden betaald. En, in dit verband zou ook vooruit kunnen worden gelopen op de Europese Aanbestedingswet, waarin de rechtstreekse betaling van opdrachtgever aan onderaannemer wordt geregeld. Mkb-aannemers kunnen daarnaast besluiten alleen nog te werken voor bedrijven die dekking hebben via een kredietverzekering, maar dan zal er een aantal afvallen. Met deze oplossingen hoopt 

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren