Zoeken

Alternatieven voor plat dak met bitumen

Platte daken worden doorgaans bedekt met bitumen. Bitumen is nog steeds de meest gekozen dakbedekking. Dit komt vooral door de gunstige eigenschappen van bitumen. Bitumen is waterdicht, heeft een zeer lange levensduur van 25 tot 30 jaar en in aanschaf is deze dakbedekking relatief goedkoop. Maar er komen steeds meer alternatieven beschikbaar voor bitumen.

Bitumen varianten

Bitumen mag dan al decennia lang de meest gekozen dakbedekking zijn, De klassieke bitumen dakbedekking had nog wel wat problemen. Het was een stug materiaal, dat niet goed bestand was tegen temperatuurwisselingen. Wisselingen van temperatuur doen de dakconstructie krimpen en uitzetten. Omdat de klassieke bitumen dakbedekking stug was, ontstonden er al snel scheuren. Daarom is er een hoop geïnnoveerd met bitumen. Zo bestaat er nu APP-bitumen en SBS-bitumen. APP staat voor Atactisch PolyPropyleen. Hierin is een soort van kunststof opgenomen dat het bitumen soepel houdt bij temperatuurwisselingen en dat zeer goed bestand is tegen UV-straling. SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. Hierin is een rubberachtig materiaal opgenomen, wat de dakbedekking veerkrachtig maakt. Nadeel van SBS-bitumen is dat de dakbedekking poreus en korrelig kan worden door UV-straling. Het is aan te bevelen om over de dakbedekking een laag grind of tegels te leggen.

PVC dakbedekking

Een goed alternatief voor bitumen is PVC dakbedekking. Dit is dakbedekking die geheel uit Poly Vinyl Chloride bestaat, een kunststof dat zorgt voor een soepele vorm van dakbedekking. PVC dakbedekking is tevens zeer licht in gewicht en zal de dakconstructie daarom niet belasten. Door de flexibiliteit van PVC, zal de dakbedekking met de temperatuurwisselingen mee kunnen uitzetten of krimpen en dit voorkomt scheuren. Net zoals bitumen heeft PVC dakbedekking een levensduur van 25 tot 30 jaar. Het materiaal is bestand tegen wortelvorming, zodat ook begroeiing niet van invloed is op de kwaliteit van de dakbedekking. Zonnepanelen kopen voor een plat dak met PVC dakbedekking is mogelijk, maar er wordt wel aangeraden om voor een dikkere laag te gaan dan normaal. Normaal is een laag van 1,2 millimeter voldoende, met het plaatsen van zonnepanelen wordt een minimale dikte van 1,5 millimeter aangeraden.

EPDM dakbedekking

In toenemende mate is EPDM een populaire dakbedekking aan het worden. EPDM wordt ook wel eens dakrubber genoemd. Het materiaal bestaat geheel uit waterdicht rubber met vele gunstige eigenschappen. Zo blijft EPDM elastisch, ook als het blootstaat aan de brandende zon en vrieskou. Hierdoor is de kans op scheuren nihil en het dak blijft beloopbaar. Scheuren komt bij EPDM vrijwel niet voor, dus het materiaal is nagenoeg onderhoudsvrij. Een groot voordeel is de levensduur die tot wel 50 jaar kan bedragen. Daarnaast kan EPDM gelegd worden over oude dakbedekkingssoorten. Dit scheelt een hoop werk bij het leggen. Ook bij EPDM kan met zonnepanelen gecombineerd worden. Normaliter wordt er een dikte van 1,14 millimeter gebruikt, maar het is verstandig om bij plaatsing van zonnepanelen op EPDM te kiezen voor een dikte van 1,52 millimeter.

[advertorial Pricewise]

erfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval juni 2023DakenraadrecticelinsulationRockwooltotaal dakconcept

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren