Zoeken

APP dakrollen van Icopal bestaan voor minimaal 15% uit gerecyclede grondstoffen

Icopal bv, fabrikant van producten voor de bescherming en afdichting van bouwconstructies, investeert al jaren in duurzame ontwikkelingen voor daken. Aardolie wordt steeds schaarser en daardoor duurder. Door bitumineus dakafval te recyclen wordt er niet alleen bespaard op deze grondstof, maar ook op energie. Het Groningse bedrijf realiseerde in 2008 als eerste en enige ter wereld een eigen installatie om door middel van het BiELSo-proces bitumineus dakafval te recyclen tot gecertificeerde dakbedekking. Omdat het gerecycled bitumen zijn eigenschappen behoudt en daardoor oneindig zonder kwaliteitsverlies kan worden hergebruikt, verwerkt Icopal deze grondstoffen tot hoogwaardige dakrollen. Als aanvulling op dit concept introduceerde Icopal vorig jaar een inzamelingssysteem voor bitumineus snijafval. Deze inspanningen hebben ertoe geleid dat alle in eigen beheer geproduceerde APP gemodificeerde bitumineuze dakrollen inmiddels voor minimaal 15% uit gerecyclede grondstoffen bestaan.

Met betrekking tot het hergebruik van bitumen heeft Icopal in eigen huis het BiELSo-proces ontwikkeld. Dit staat voor Bitumen Endless Life Solutions en is één van de innovaties, waarmee daken een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Het BiELSo-proces recyclet oude bitumineuze dakbedekking voor nieuwe hoogwaardige, gecertificeerde dakbedekking. Het hergebruik van bitumen levert een forse CO2-besparing op in de hele bouwketen. Snijafval hoeft niet meer naar de afvalverwerking. Daarnaast zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig, waarmee veel energie bespaard wordt.

Inzamelingsprogramma

Het inzamelingsprogramma voor bitumineus snijafval van Icopal sluit hier direct op aan. Dakdekkers kunnen verzamelde zakken met bitumineus dakafval gratis inleveren bij een van de bij Icopal aangesloten distributeurs in Nederland. Dit kan op dit moment op 33 locaties in Nederland, van Groningen tot Enschede, Den Bosch en Heerlen. Het bespaart niet alleen stortkosten, het geeft de dakdekker ook de mogelijkheid om voor kortingen op dakproducten van Icopal te sparen.

15% gerecycled bitumen in APP dakrollen

Dankzij deze inspanningen bevatten alle APP gemodificeerde bitumineuze dakrollen, geproduceerd in eigen beheer in Groningen, sinds het begin van dit jaar minimaal 15% gerecyclede grondstoffen. De kwaliteit van deze dakrollen is gelijk aan die van dakbedekking van nieuw bitumen, waarbij de levensduurverwachting ongewijzigd is. Het hergebruik van bitumen levert een forse CO2-besparing op in de hele bouwketen. Een ton ingezameld en goedgekeurd dakafval levert netto ruim 750 kg goed bruikbaar gerecycled bitumen op en een CO2-besparing van 615 kg CO2/ton.

Sneller en zuiniger branden

Deze gerecyclede dakbedekking komt ook terug in het onlangs geïntroduceerde ‘Het Nieuwe Branden’, waarmee Icopal energie-efficiënt werken mogelijk maakt. Door gebruik te maken van de gepatenteerde grooves-technologie bij alle EshaGum (APP) en EshaFlex (SBS) brandrollen levert dit Nieuwe Branden een tijdsbesparing op van 30% en vermindering van het gasverbruik tot 25%. Hierdoor is niet alleen het materiaal duurzaam, maar reduceert ook het verwerkingsproces de CO2-uitstoot en draagt daarmee bij aan de score op de CO2 –prestatieladder van het dakdekkersbedrijf.

100% recyclebare dakrol

Daarnaast ontwikkelde Icopal de 100% recyclebare dakrol Universal, als een van de weinige rollen voorzien van het DUBO-keurmerk. De dakrol is sterk, flexibel en duurzaam met een levensduur van 30 jaar. Door het DUBO-keurmerk is de Milieu Investeringsaftrek (MIA) van toepassing op Icopal Universal. Hierdoor heeft de afnemer onder voorwaarden recht op 6,75% korting op de investering. De regeling ‘willekeurige afschrijving van milieu-investeringen’ (Vamil) is eveneens van toepassing. Dit levert een liquiditeit- en rentevoordeel op, omdat de afnemer de investering voor 75% kan afschrijven, op ieder gewenst moment.

erfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwooltotaal dakconcept

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren