Zoeken

Badend in daglicht

In de gemeente Hardinxveld-Giessendam staat het zwem- en recreatiebad “De Duikelaar”. Dit zwembad maakt gebruik van efficiënte daglichttoetreding. Op het dak pronken namelijk 15 koepeltjes die weldadig daglicht via een reflecterende buis het zwembad in transporteren. Dit daglichtsysteem van Solatube® is met name geschikt vanwege de isolatiewaarden. Daarnaast kan De Duikelaar door de Solatubes voldoen aan de geldende eisen met betrekking tot daglichttoetreding in zwembaden.

Toen in 1981 het zwembad werd gebouwd, was het efficiënt gebruiken van daglicht nog niet aan de orde. Er werd slechts een kleine strook glas in de gevel gebouwd. De rest van de verlichting werd aangevuld door lange stroken met TL-verlichting. In de loop der jaren bleek dat de hoge lasten van het zwembad hoofdzakelijk zaten in de kosten voor de energie. Dat was reden genoeg om onder andere de verlichting aan te pakken. Gebouwenbeheerder van de gemeente Hardinxveld-Giessendam Bob Proper vertelt: ""Wij hebben voor dit daglichtsysteem gekozen, omdat dit qua energiebesparing en comfort de beste oplossing was. De bezoekers van het zwembad vinden dat er op lichte dagen een prettigere sfeer hangt dan voorheen met de TL-verlichting. Het verbruik van energie is lager en de bezoekers zwemmen in een aangenamer bad. Uit vele onderzoeken is gebleken dat daglicht gezond is voor de mens. Onder andere om deze reden is daglichttoetreding in zwembaden een vereiste net zoals het hanteren van de juiste isolatiewaarden en het nastreven van de maximum zontoetredingsnorm.

Door de hoge isolatiewaarden van het daglichtsysteem sluit het naadloos aan op boven genoemde eisen. Het systeem is nagenoeg luchtdicht en condenseert niet in vochtige ruimten, zoals een zwembad. Zo vindt er vrijwel geen warmteverlies plaats en kan er aan de thermische behaaglijkheid worden voldaan. Doordat Solatube® diffuus daglicht het zwembad binnen brengt kan verblinding door de zon worden voorkomen en kan er aan de maximale zontoetredingsnorm van 60% worden voldaan.

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren