Zoeken

Bodemsanering nodig door asbestdaken

Op tweehonderdduizend locaties in Nederland is de bodem rond agrarische bedrijven en fabrieken 'ernstig verontreinigd' met asbest. In de helft van de gevallen is de vervuiling zo fors dat die een direct gevaar vormt voor de volksgezondheid. Deze locaties moeten met spoed worden gesaneerd. De grootschalige asbestverontreiniging wordt veroorzaakt door de erosie van oude asbestdaken die niet voorzien zijn van een goot. Door de weersinvloeden laten de kankerverwekkende asbestvezels los van de golfplaten, en die verdwijnen met het regenwater in de bodem. Rond de gebouwen met asbestdaken is de bodem tot één meter van het pand en tot een diepte van tien centimeter vervuild.

De schaal van deze verontreiniging staat in een nog vertrouwelijk rapport van de provincies Gelderland en Overijssel, dat is opgesteld door twee onafhankelijke adviesbureaus. Het onderzoek was al in juli beschikbaar, maar is nog altijd niet gepubliceerd. Partijen steggelen over de vraag of de provinciale óf de rijksoverheid de kosten van de sanering (gedeeltelijk) moet compenseren.

Lees hier verder.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren