Zoeken

Bouwsector ontwikkelt nieuw instrument om ongevallen te voorkomen

De geschatte arbeidskosten van de arbeidsongevallen in de bouw zijn de laatste jaren gemiddeld 65 miljoen euro per jaar. Daar komen de kosten voor procesverstoring en materiële schade nog bij. Werkgevers- en werknemersorganisaties in de bouwnijverheid hebben nu de handen ineengeslagen om een volgende stap te maken waarmee ongevallen in de toekomst worden voorkomen. Ze hebben Arbouw opdracht gegeven een registratie instrument te ontwikkelen waarmee ondernemingen de veiligheid kunnen verbeteren. Het zal nog dit jaar kosteloos aan alle bedrijven in de bouwnijverheid worden aangeboden.

Kerngedachte achter het instrument is dat we van elk (bijna-)ongeval kunnen leren. Door deze op een eenduidige manier te registreren en analyseren kan herhaling in de toekomst worden voorkomen. Er zou niet alleen lering getrokken moeten worden uit de grotere ongevallen, zoals het ongeval met de B-Tower dat veelvuldig in het nieuws was, maar ook uit kleinere incidenten. Iets dat de ene keer toevallig nét goed gaat, zoals een vallende steen die niemand raakt, kan een volgende keer namelijk wel slachtoffers eisen. Met het voorkomen van dit soort ogenschijnlijk kleine incidenten kunnen faalkosten worden geminimaliseerd.

Het nieuwe instrument is een praktisch digitaal hulpmiddel. Volgens een vast format kunnen alle ongevallen en incidenten gemakkelijk en snel worden vastgelegd en onderzocht. Vervolgens krijgen bouwbedrijven direct specifieke aanbevelingen aangeboden om herhaling te voorkomen.

Volgens Jan Warning, directeur van Arbouw geeft dit instrument een volgende impuls aan de veiligheid in de bedrijfstak: “De afgelopen jaren is al veel geïnvesteerd in techniek, hulpmiddelen en werkmethoden. Maar we zijn er nog niet. Dit instrument verbetert het veiligheidsbesef in ondernemingen en zal bovendien leiden tot minder procesverstoringen.”

In het bestuur van Arbouw zijn Bouwend Nederland, FOSAG-NOA, FNV Bouw en CNV Vakmensen vertegenwoordigd. De ontwikkeling van het instrument vindt plaats met ondersteuning van het ministerie van SZW.

Triflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval november 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren