Zoeken

Brede roep om stimulering bouw

CDA en SP willen dat de regering de bouw gaat stimuleren, bijvoorbeeld door het energiezuinig maken van bestaande woningen te bevorderen. Ook de sociale partners dringen vandaag bij het kabinet aan op een impuls van de bouw.

Oppositiepartijen CDA en SP reageerden met hun voorstellen op de nieuwe, sombere ramingen van het Centraal Planbureau voor de economie. Zij willen dat het kabinet de bedrijvigheid gaat aanjagen. “Het kabinet moet beginnen met de woningbouw”, vindt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. “Die sector moet gestimuleerd worden via energiebesparingsmaatregelen. Dan kan een vliegwiel zijn voor investeringen in de regio.”

Concreet willen de christen-democraten dat een financieringsfonds voor het energiezuinig maken van de bestaande bouw gecreëerd wordt. Van zo’n fonds was in het Lenteakkoord sprake, maar de regeringspartijen VVD en PvdA schrapten dat daarna bij hun coalitiebesprekingen. Het was de bedoeling dat het fonds in 2013 zeventig miljoen en in 2014 58 miljoen zou bevatten. Dat geld moest zowel voor grootschalige projecten als voor particulieren beschikbaar zijn. Het zou een zogeheten revolverend fonds zijn, wat inhoudt dat partijen die er geld uit lenen dat geld uiteindelijk opnieuw terugstorten, zodat het investeringsgeld beschikbaar blijft.

De SP wil dat het kabinet de meevaller uit de recente telecomveiling volledig gaat inzetten om de bouw te stimuleren. Die veiling bracht 3, 8 miljard euro op. Een flink investeringsplan voor de bouw kan volgens het SP-Kamerlid Arnold Merkies “de neerwaartse spiraal doorbreken” en de economie weer vlottrekken. Merkies wil ook nadrukkelijk extra geld voor betere isolatie van woningen, “wat een gunstig effect heeft op het Nederlandse energieverbruik”.

Ook volgens de sociale partners moet er snel een impuls komen voor de bouw. Anders gaat het mis met de Nederlandse economie, waarschuwen werkgevers en werknemers. Zij leggen die boodschap neer tijdens het topberaad dat zij vandaag hebben met het kabinet. De sociale partners denken aan maatregelen zoals het naar voren halen van wegenaanleg of meer renovatie van woningen.

BRON: Bouwend Nederland

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren