Zoeken

Centrosolar eerste leverancier virtuele zonnepanelen voor BIM

Centrosolar Benelux, leverancier en producent van zonne-energiesystemen voor daken, biedt haar S-Class Vision zonnepanelen voortaan virtueel aan voor toepassing in BIM, Building Information Modeling. Hiermee is Centrosolar de eerste zonnepanelenproducent die haar producten digitaal beschikbaar stelt om het bouwproces te optimaliseren en faalkosten te voorkomen.Itannex, een landelijk opererend adviesbureau voor ontwerp- en BIM oplossingen in de bouw- en installatietechniek, ontwierp de 3D-modellen voor de panelen die volledig in het dak geïntegreerd kunnen worden.

Centrosolar liet de 3D-modellen ontwikkelen om de bouwsector beter te kunnen bedienen. Steeds meer bouwbedrijven, ontwerpbureaus en andere partijen in de sector maken namelijk gebruik van BIM. BIM is een intelligent driedimensionaal gebouwmodel waarin alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd. Alle betrokken partijen in het bouwproces kunnen hier gezamenlijk en gelijktijdig mee werken. Dankzij de 3D-modellen van de S-Class Vision kunnen architecten en installateurs het BIM-model nu ook gebruiken om te kijken hoe zonnepanelen passen in hun project. Zo kan voortijdig worden gesignaleerd of deze conflicteren met andere bouwkundige elementen, zoals dakpannen, ramen of schoorstenen en kan op faal- of meerkosten worden bespaard.

Michiel van Schalkwijk, Managing Director van Centrosolar Benelux: “Door al vroeg rekening te houden met de installatie van zonnepanelen, kan op meerkosten voor bijvoorbeeld dakpannen worden bespaard. Op hellende daken met meer dan tien graden helling kunnen onze panelen met het montagesysteem Estetiq Elegance namelijk de traditionele dakbedekking vervangen. Daarmee is het Vision Estetiq Elegance systeem niet alleen een van de mooiste maar ook een van de voordeligste toepassingen van zonnepanelen in renovatie- en nieuwbouwprojecten.”

Het gebruik van BIM is effectief vanaf de conceptontwikkeling tot aan beheer en onderhoud van het gebouw. Frans Nieman van Itannex: “BIM gaat niet alleen over modellen, maar ook over processen waarmee men informatie kan ordenen en gebruiken om een project te ontwerpen, te visualiseren en te analyseren, met alle verbeteringen op het gebied van kwaliteit, efficiëntie, productiviteit en duurzaamheid van dien.”

Eén van de voordelen van het werken met BIM is dat niet alleen de geometrie van alle producten voor het gebouw wordt weergegeven, maar ook alle achtergrondinformatie die relevant is voor het project. Nieman: “Een voorbeeld van een analyse die gemaakt kan worden met het model is die van duurzaamheid. Dit gaat over de toegepaste materialen, maar ook over de werkprocessen. Met alle componenten bij elkaar kun je vooraf bijvoorbeeld goed inschatten hoe milieuvriendelijk het bouwproject zal zijn, je kunt de opties beter vergelijken. Zonnepanelen behoren natuurlijk ook tot deze componenten.”

Van Schalkwijk: “Door de toevoeging van de nieuwe panelen van Centrosolar aan de BIM-bibliotheek kunnen architecten en projectontwikkelaars goed zien wat de mogelijkheden van zonnepanelen zijn en dat deze ook op een esthetische manier, volledig geïntegreerd in het dak, kunnen bijdragen aan de duurzaamheid van hun project.”

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren