Zoeken

Coöperatieve zonnecentrale Wageningen in bedrijf

Op 27 november 2015 is het grootschalige zonne-energiesysteem van Coöperatie Wageningen op Zon op het grote dak van de diepwatertank van MARIN (het Maritiem Research Instituut Nederland) feestelijk in bedrijf genomen. 78 huishoudens verenigd in Coöperatie Wageningen op Zon hebben gezamenlijk de investering van 250.000 euro in de zonnepanelen gedaan. MARIN stelt het dak van deze maritieme testfaciliteit gratis ter beschikking. Wethouder klimaat Lara de Brito was erbij aanwezig en is zeer verheugd over het initiatief: ""Dit project van Wageningen op Zon vormt een belangrijke bijdrage aan het streven van Wageningen om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Ik hoop dat er meer van dit soort initiatieven volgen waarbij inwoners en bedrijfsleven elkaar vinden en gezamenlijk grootschalige zonne-energieprojecten realiseren.""

Het nieuwe zonnestroomsysteem van 722 zonnepanelen heeft een totaalvermogen van 200 kWp en gaat naar schatting ruim 170.000 kWh zonnestroom per jaar opbrengen, wat overeenkomt met het gemiddelde jaarverbruik van 50 huishoudens. Onder toeziend oog van wethouder Lara de Brito, Bas Buchner, directeur MARIN, en Frank Zegers, Coöperatie Wageningen op Zon, is het systeem in bedrijf genomen tijdens een feestelijke bijeenkomst bij MARIN.

Eerste coöperatieve zonne-energieproject in Wageningen

In Coöperatie Wageningen op Zon zijn 78 deelnemers verenigd die samen de investering opbrengen voor de 722 zonnepanelen. De coöperatie verkoopt de zonnestroom aan energieleverancier Qurrent en de opbrengst wordt jaarlijks uitgekeerd aan de leden. Coöperatie Wageningen op Zon heeft hiermee de primeur van het eerste coöperatieve zonnestroomsysteem van Wageningen. Frank Zegers, initiatiefnemer van Coöperatie Wageningen op Zon, licht toe: ""Zonne-energie ontwikkelt zich snel in Wageningen, veel mensen laten zonnepanelen plaatsen op hun huis om zo zelf zonnestroom op te wekken. Voor die mensen die helaas geen geschikt dak hebben om zelf zonnepanelen te laten plaatsen, willen wij graag een alternatief bieden. Uit de grote belangstelling tijdens de informatieavond en de inschrijving merken wij dat er veel interesse is om deel te nemen aan een coöperatief zonne-energieproject."" Cruciaal in de totstandkoming van het project is de medewerking van MARIN. Stephan Brinkmann, controller MARIN en bestuurslid van Stichting Zonne-energie Wageningen, licht toe: ""Eind 2013 heeft MARIN een zonnestroomsysteem van 320 kWp gerealiseerd op het dak van de binnenvaarttank. Dit systeem is nu anderhalf jaar in bedrijf en presteert geheel naar verwachtingen. De zonnestroom gebruikt MARIN om een deel van onze elektriciteitsbehoefte zelf duurzaam op te wekken. We hebben nu besloten om, naast ons eigen zonnestroomsysteem, het dak van de diepwatertank gratis ter beschikking te stellen aan Coöperatie Wageningen op Zon, zodat ook omwonenden en inwoners van Wageningen kunnen investeren in zonnepanelen.""

De ontwikkeling van het coöperatieve zonne-energieproject is mede mogelijk gemaakt door Stichting Zonne-energie Wageningen en de provincie Gelderland. De zonnepanelen zijn geplaatst door het bedrijf Solarcentury, dat ook het bestaandezonne-energiesysteem op de binnenvaarttank van MARIN heeft gerealiseerd.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren