Zoeken

Courage Architecten wint MDG Architectuurprijs 2013

De MDG Architectuurprijs 2013 is maandag 4 februari 2013 overhandigd tegenover een veertigkoppig publiek in het Renovatiepaviljoen tijdens de Bouwbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De drie genomineerde architecten presenteerden voor een breed publiek hun projecten. Courage Architecten Apeldoorn met project Woning Hermans te Almere, Levs Architecten Amsterdam met project woningcomplex Zilverling te Amsterdam en StudioNL-D Architecten Rotterdam met project Die Mügge te Hamburg.

De winnaar van de MDG Architectuurprijs 2013 is geworden Courage Architecten uit Apeldoorn.

De jury omschreef dit project in haar verantwoording alsvolgt:

De winnaar behoort niet tot de hemelbestormende in alle architectuurglossy’s getoonde objecten. Meer het tegendeel. Dit project munt uit door zijn afgedwongen bescheidenheid als kleine Nederlandse voorvechter van het ‘Wilde Wonen’. Zelfs zo bescheiden dat de lokatie in Almere nauwelijks te vinden was. Dit project heeft de jury vooral gefascineerd door de zorgvuldige wijze waarop het metaal zowel qua exterieur als interieur geïntegreerd is tot veel meer dan een metalen schil. Vooral de ruimtelijkheid van het interieur dat zorgvuldig reageert op de beperkingen van de locatie verraadt vakmanschap. Met name de geraffineerde wijze waarop het enige onbelemmerde licht vanuit het dak via reflectie op de metalen binnengevels de begane grond bereikt, verdient lof! De ogenschijnlijke handicaps van metaal met akoestiek en klimaatbeheersing zijn onderdeel van de afwerking van het interieur geworden door bijvoorbeeld perforaties en isolatie. Het geheel ademt een laboratoriumachtige benadering met grote innovatieve kracht. Meldenswaardig is het feit dat door deze kleine gesloten doos het Bouwbesluit 2012 is aangepast op daglichttoetreding.

De MDG Architectuurprijs richt zich op alle facetten van het toepassen van metaal voor gevels en daken. Met de prijs wil MDG een levendige en bovenal kwalitatief hoogwaardige toepassing van metaal in dak en gevel bevorderen, mede door aan te sporen op het gebruik van de Kwaliteitsrichtlijn Metalen Gevels en Daken Dumebo DWS-MDG.

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren