Zoeken

Dak Helling 1996-09-12 Klöber wil het de dakdekker eenvoudiger maken

De firma Klöber GmbH & CO.KG uit het Duitse Ennepetal is reeds dertig jaar actief als fabrikant en leverancier van hulpstukken voor dak en wand. Dit bedrijf, dat ooit de aanbieder was van de eerste industrieel vervaardigde ontluchtingspijp, is ondertussen uitgegroeid tot één van de belangrijkste leveranciers van dakaccessoires en is voortdurend op zoek naar nieuwe en betere producten die het werk van de dakdekker zo veel mogelijk kunnen vereenvoudigen.

Ongeveer dertig jaar geleden kwam vader Klöber tot de vaststelling dat het construeren van een dakontluchting voor de dakdekker eigenlijk een omslachtige en zeer tijdrovende bezigheid was. Zo begon zijn zoektocht naar een zeker, snel en makkelijk te plaatsen industrieel product dat tegelijkertijd ook nog qua kleur en vorm perfect in het dak geïntegreerd kon worden. Dit was de geboorte van het bedrijf en meteen ook van het eerste product dat later onder de naam ‘Topstar’ op de markt zou worden gebracht. Ondertussen heeft Klöber meer dan vierhonderd medewerkers in dienst, werkzaam in twee verschillende vestigingen: één in Ennepetal en één in Pölzig.

Ongeveer 400 panmodellen leverbaar.

Ook vandaag nog vormt de dakontluchtingspijp in hard PVC een belangrijk onderdeel van het Klöber-gamma. Dankzij hun speciale constructie kunnen deze pijpen steeds loodrecht worden gemonteerd in daken met een helling van 20° tot 50° (voor sommige pannensoorten/ dakbedekkingsmaterialen van 10° tot 40°). Volstaan kan worden om de ontluchtingspijp lichtjes op de reeds aangebrachte voetplaat te schroeven, deze verticaal te zetten en deze vervolgens volledig vast te draaien. De ontluchtingspijpen kunnen worden toegepast op daken met shingles, leien en keramische- of betonpannen. De technici volgen elke nieuwe soort pan die op de markt komt en maken op basis daarvan een aangepaste voetplaat, zodat de ontluchtingselementen momenteel combineerbaar zijn met ruim vierhonderd verschillende dakpantypes. Ze hebben bovendien een extra grote diameter en kunnen worden geinstalleerd met of zonder regenkap.

Nok- en hoekkeperontluchting

Het bleef niet bij dit ene product. Snel werd het gamma aangevuld met daktrappen, bevestigingen voor zonnecollectoren, dakramen, enz. Elk nieuw item werd steeds ontwikkeld met het oog op een snelle en eenvoudige plaatsing en met aandacht voor de nieuwste bouweisen. Zo kwam Klöber ook tot een alternatief voor de tijdrovende en dure technieken om nokken en hoekkepers te ontluchten. Deze ‘Roll-Fix’ is een handig en snel plaatsbaar daksysteem dat bestaat uit een sterk luchtdoorlatend en tegelijkertijd waterafstotend polypropyleenvlies dat na het uitrollen over de ruiter dankzij de voorgevormde knikrand makkelijk over de bovenste pannenrij kan worden geklapt. De golfvormige loodinleg zorgt voor een perfecte aanpassing aan elke panvorm en de 20 mm brede butylkleefstrip aan de onderzijde zorgt voor een betrouwbare hechting, zelfs bij lage temperaturen. Het product wordt geleverd in vier handige rollen van 5 meter lengte, in drie verschillende breedtes en in de kleuren rood, donkerbruin, antraciet of echt koper.

Top Drain

 Metaaldaken worden steeds vaker toegepast, niet alleen in de industriebouw maar ook op privé-woningen. Speciaal voor dit type daken stelde Klöber tijdens de Dach + Wand 1996 haar nieuwe 2-componenten baan Topdrain voor. Dit product bestaat uit een combinatie van de bekende dampopen Tyvek HD-Dry onderdakfolie en een daarop aangebracht afstands-en drainagerooster in LDPE. Deze speciaal geconstrueerde roosterkanalen voeren waterdruppels op een efficiënte manier af en zorgen tevens voor ventilatie tussen de onderdakfolie en de metaalbedekking. Bovendien verhinderen ze dat eventuele vochtigheid door capillaire werking in het metaal zou dringen en zo corrosie zou kunnen veroorzaken. Dankzij het diffusievermogen van Top-Drain kan men het dak ook isoleren met een volledige spouwvulling zonder ventilatie. Eventuele vochtigheid kan probleemloos uit het isolatiemateriaal diffunderen en als condenswater over het roostersysteem wegvloeien. De folie wordt loodrecht op het onderdak aangebracht en de overlappen worden met een kleefband op acrylbasis aan elkaar gehecht zodat een volledig wind- en waterdicht scherm wordt verkregen.
Klöber beschikt trouwens over een compleet gamma enkel- en dubbelzijdige kleefbanden om steeds een water-, lucht- en winddicht dak te kunnen realiseren.

Schapenwol als dakisolatie

Wanneer een doorsnee isolatiemateriaal nat wordt gaat dit meestal gepaard met een aanzienlijk verlies van de isolatiecapaciteit. Dit is echter niet het geval bij schapenwol, een product dat door Klöber als dakisolatiemateriaal wordt verkocht onder de naam ‘Climawool’. Momenteel wordt deze wol aangeboden als onderdeel van een compleet daksysteem voor geïsoleerde daken met volledig gevulde spouw. Dit Volia-systeem bestaat uit een Tyvek-onderdakfolie aan de buitenkant die, dankzij haar lage dampdiffusieweerstand (Sd = 0,02), het snel opdrogen van vochtige bouwdelen toelaat en een dampopen windscherm Tyvap aan de binnenzijde dat niet alleen het vocht van de binnenruimte naar buiten laat maar ook het vocht dat zich in de isolatie bevindt naar binnen laat diffunderen. Tussen deze twee folies bevindt zich een laag schapenwol van 3 tot 20 centimeter dik met een isolatiewaarde van 0,38 W/m²K. De speciale wolstructuur laat toe dat dit product tot 40 procent van zijn eigen gewicht in vocht kan opnemen zonder daarbij aan isolatiecapaciteit in te leveren. Het isolatiemateriaal is bovendien zeer milieuvriendelijk en makkelijk en aangenaam om te verwerken.

Ook in Nederland en België

Klöber is voortdurend op zoek naar nieuwigheden die het werk van de dakdekker kunnen vereenvoudigen. Dankzij de universele toepassingsmogelijkheden van deze producten en de flexibiliteit van de fabrikant lag het voor de hand dat er ook buiten de Duitsland mogelijkheden moesten liggen. Bijna drie jaar geleden werden de Klöber-producten voor het eerst op de Belgische markt geïntroduceerd en sinds kort zijn ze ook in Nederland verkrijgbaar.