Zoeken

Dak Helling 1997-03-17 Nieuwslijn

SIBL geeft Vademecum Bladlood uit

De Stichting Informatiecentrum Bewerkt Lood (SIBL) heeft speciaal voor de architect en voorschrijver, het Vademecum Bladlood uitgebracht. Alle facetten over bladlood die vandaag de dag actueel zijn, worden in de uitgave belicht.
Met het Vademecum geeft de SIBL uitdrukking aan haar doelstelling om te voorzien in de behoefte aan kennisoverdracht bij gebruik van bladlood in de bouw. Naast het verzorgen van uitgaven organiseert SIBL ook voordrachten en lezingen. SIBL heeft eigen opleidingen en cursussen in praktische loodverwerking, verzorgd door deskundige docenten in Rijswijk en op locatie in de bouw. De Stichting wordt regelmatig betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van projecten. Bijvoorbeeld Paleis 't Loo, Slot Zeist, de Nederlandsche Bank, Fort Kijkduin en vele andere monumentale gebouwen. Het betreft onder meer de keuze van bladloodconstructies en de vereiste bestekomschrijvingen.
Met het Vademecum Bladlood heeft SIBL een vacuüm opgevuld. Het zakboekje kan worden besteld door een fax te zenden aan 070 - 319 21 43.

Stichting Dak Garant maakt zich sterk voor gecertificeerd dakdekker

Tijdens de Bouwbeurs vorige maand in Utrecht heeft bouwend Nederland kennis kunnen nemen van een nieuwe stichting: Stichting Dak Garant.
De vereniging Het Hellende Dak heeft na overleg met de dakdekkersbedrijven besloten tot oprichting van de Stichting Dak Garant om daarmee de belangen van gecertificeerde dakdekkersbedrijven te behartigen en de certificeringsregeling te promoten.
Het bestuur van de Stichting Dak Garant wordt gevormd door P. Jacobs (voorzitter) lid van het Dagelijkse Bestuur van Het Hellende Dak en directeur van Jacobs BV Dakbedekkingen te Wanssum; A. Thissen, directeur Dapan BV te Molenhoek namens de gecertificeerde bedrijven en H. Laumans, directeur Kleidakpannen Nederland BV te Reuver namens de toeleveringsindustrie/Begunstigende leden.
Het stichtingsbestuur wil haar doelstelling bereiken door onder meer het organiseren van bijeenkomsten voor doelgroepen, begeleiding van gecertificeerde bedrijven, het instellen van een garantie- en/of waarborgregeling en het verhogen en op peil houden van de noodzakelijke vakkennis bij de deelnemers.
Het secretariaat van de Stichting Dak Garant is gevestigd in Driebergen. Meer informatie: 0343 - 53 32 54.

Unidek Bouwelementen introduceert kunststof T-profiel voor naaddichting hellend-dakelementen

Voor het dichten van de naad tussen twee gemonteerde hellend-dakelementen heeft Unidek te Gemert een kunststof T-profiel ontworpen. Het wordt gepresenteerd als alternatief voor PU-montageschuim.
Het nieuwe T-profiel kan worden toegepast bij alle standaard hellend-dakelementen uit het Unidek-programma. Bevestiging geschiedt door het klemmen van het T-profiel in de naad tussen twee elementen, zonder het gebruik van bijvoorbeeld lijm. De isolerende stilstaande luchtkamertjes die zo worden gecreëerd, sluiten het ontstaan van koudebruggen uit.
Het grote voordeel van de toepassing van T-profielen, in vergelijking met het gebruik van PU-montageschuim is dat het element en profiel in de sloopfase makkelijk te scheiden zijn en daardoor beter te recyclen.
Het aanbrengen van de T-profielen vergt beduidend minder tijd dan het aanbrengen van PU-montageschuim. Daarmee is de toepassing van het profiel volgens Unidek goedkoper dan het montageschuim.

Canon introduceert nieuwe generatie zonnepanelen op de Europese markt

Canon Europa NV heeft recentelijk een kantoor opgezet in Amstelveen van waaruit revolutionaire zonnepanelen voor de Europese markt worden geleverd. De milieuvriendelijke panelen noemt de fabrikant een logisch gevolg van Canon's ruime ervaring in de toepassing van amorf silicium. Het bedrijf houdt zich al sinds 1972 met deze techniek bezig.
Amorf silicium is uiterst duurzaam. Het ontwerp gaat uit van een levensduur van tenminste 20 jaar. Glazen panelen zijn niet nodig, ook andere beschermlagen zijn geschikt, bijvoorbeeld teflon. Het product is getest onder de meest extreme weersomstandigheden. Het materiaal is milieuvriendelijk, dun, flexibel, licht en gemakkelijk te hanteren. De producten zijn licht en duurzaam genoeg om in dakbedekkingsmateriaal verwerkt te worden.
Canon verwacht dat de productie van zonnecellen in de volgende eeuw een belangrijk deel van de bedrijfsactiviteiten zal vormen.
Canon Europe NV zal namens Canon Inc. en United Solar Systems Corp. de levering van zonne-energieproducten in de hele Europese markt coördineren. De producten zullen de merknamen Canon en Unisolar voeren, Canon hoofdzakelijk voor in daken geïntegreerde zonnecellen, Unisolar voor recreatieve toepassingen en toepassingen buitenshuis.

Nationale Beoordelingsrichtlijn voor zinken dakbedekkings- en gootconstructies

Met de door de BKB opgestelde Nationale Beoordelingsrichtlijn voor zinken dakbedekkings- en gootconstructies met de bijbehorende ontwerp- en uitvoeringsrichtlijnen is er weer een stukje van het dak 'ondergebracht'. Eerder kwamen de beoordelingsrichtlijnen tot stand 'Dakdekken Hellende Daken' en de bijbehorende Ontwerp en uitvoeringsrichtlijnen voor betonpannen, keramische pannen en vezelcementleien voor het procescertificaat 'Dakdekken Hellende Daken'.
Het document is het certificatie-schema ten behoeve van het KOMO-procescertificaat 'zinken dak- en gootconstructies'.
Bij de opstelling ervan is ervoor gewaakt dat er geen discrepantie bestaat met de geüniformeerde eisen en richtlijnen uit de BRL Zinken Dak- en Goot-constructies.

Bertus Staigerpaip op RBB-stand

Op vrijdagavond hebben Bertus Staigerpaip en de 'RBB-Dakgladiolen' de internationale Bouwbeurs in Utrecht laten trillen op haar grondvesten. Op de dakdekkersborrel, die voor de tweede maal georganiseerd werd op de Bouwbeurs 'knalde' Bertus onder meer twee RBB liederen door de luidsprekers.
"Hé Dakdekker" en "de Dakdekkersbloes" zijn speciaal voor deze beurs geschreven en opgenomen op een CD die werd uitgedeeld tijdens het optreden van Bertus. De dakdekkersborrel werd gehouden op de RBB-stand en was een vervolg op de in het voorjaar van 1996 georganiseerde RBB-dakdekkersdag. Op deze dag werd toen de impuls tot het verdiepen van het partnerschap tussen dakdekkers en RBB gegeven.

Agenda

17 april 1997, Groothandelsgebouw Stationsplein Rotterdam, Studiemiddag Staalkeuze. 010 - 411 04 35.

7 tot 10 mei, Dach + Wand in Bremen. Voor informatie: Fachausstellungen Heckman, +49-421-201 55 16.

14 mei 1997, Boxtel, De Kleine Aarde. Duurzaam Bouwen in de praktijk. 0411 - 68 49 21.

15-19 oktober 1997 Internationale Bouwbeurs Bologna.

Ledennieuws

Nieuwe leden:

Velux Nederland BV; Postbus 142, 3454 ZJ De Meern, Contactpersoon: Dhr. M. Kalis

Daktimo Daken BV; Postbus 17, 6585 ZG Mook, Contactpersoon: Dhr. P.J. van Lent Sr.

Wijzigingen:

Van Doorn Krabbendijke BV wordt: Van Doorn Dakspecialist BV; Postbus 28, 4413 ZG Krabbendijke, Contactpersoon: Dhr. G.J.M.C. Vogels

Pannendekkersbedrijf Stokmans wordt: A. Stokmans Dakdekkersbedrijf BV; Ekkerstraat 56, 5571 LH Bergeyk, Contactpersoon: Dhr. A. Stokmans

Pannendekkersbedrijf De Rooij & Pool bv i.o. wordt: Pannendekkersbedrijf De Rooij V.O.F. Sportstraat 35, 1767 CD Kolhorn, Contactpersoon: Mw. S.E. de Rooij-Konrad