Zoeken

Dak Helling 1997-07-06 'Van belang is dat de aandacht voor kwaliteit niet verslapt'

"

Het behalen van het KOMO-procescertificaat betekent niet dat voor de dakdekker de buit binnen is. Integendeel. Eenmaal de beschikking over het certificaat zal het betreffende dakdekkersbedrijf voortdurend moeten bewijzen de verklaring waardig te zijn. De dakdekker dient zich daarom te onderwerpen aan controle. Op stap met een BKB-inspecteur.

Vrijdags zijn op het Rotterdamse bureau BV Kwaliteitsverklaringen Bouw (BKB) alle meldingen verzameld van de gecertificeerde dakdekkers. Hun plicht om melding te maken van de projecten die zij in uitvoering hebben, stelt de certificerende instelling in staat om na te gaan of ook daadwerkelijk de hand wordt gehouden aan de richtlijnen en werkwijze zoals die zijn vastgesteld in de beoordelingsrichtlijnen en voorschriften. Die vrijdag bepaalt BKB-inspecteur Mahutte welke werken hij in de daaropvolgende week zal bezoeken. Het zijn steekproeven, benadrukt hij, maar hij verzekert dat elk bedrijf, afhankelijk van het aantal onderhanden werken regelmatig aan de beurt komt. En het feit dat Mahutte de vorige week een bouwplaats heeft bezocht, biedt geen enkele garantie dat hij het volgende werk van hetzelfde dakdekkersbedrijf zal overslaan of hetzelfde werk niet nogmaals zal bezoeken.
De helm, een paar laarzen en een hellingmeter vormen Mahutte's vaste uitrusting. De kans is groot dat iemand die met een hellingmeter over de bouwplaats wandelt een BKB-inspecteur is, weten de dakdekkers. Puilt daarnaast zijn borstzak uit van de pennen, dan is er geen twijfel meer mogelijk. Ook Mahutte beschikt royaal over schrijfgereedschap. 'Als je op het dak aantekeningen maakt, wil er nog wel eens een pen naar beneden vallen, vandaar die reserve-pennen,' legt hij uit.
Op het programma staat een inspectie van een dakdekkersbedrijf in Hoofddorp aan een serie woningen bezig is. Zoals gebruikelijk meldt Mahutte zich bij de uitvoerder. Vervolgens loopt hij door naar de plaats waar de dakdekkers aan het werk zijn. 'Waar kan ik de voorman vinden,' vraagt de inspecteur. De man bij de pannenlift wijst in een richting. 'Daar ergens