Zoeken

Dak Helling 1997-09-06 Samenwerking Vebidak en beleidsplan hot items tijdens jaarvergadering

"

In 1997 moet er duidelijkheid moeten komen omtrent een eventuele samenwerking met Vebidak, zei voorzitter Jan Weijers bij gastheer Eternit in Goor tijdens de algemene ledenvergadering. Het Hellende Dak wil wel samenwerken maar niet onvoorwaardelijk. Vaak keerde het thema terug. Maar ook andere onderwerpen kwamen aan de orde. Het Beleidsplan en de Beoordelingsrichtlijn voor leien bijvoorbeeld.

De leden werden tijdens de algemene vergadering flink bijgepraat over de voortgang van de verkenningen die wellicht tot een samenwerking met Vebidak kunnen leiden.
Begin dit jaar heeft zich een commissie gevormd om deze samenwerking grondig te analyseren. De heren Onsman, Bechtold, Jonkers (allen Vebidak), Weijers, Visser en Pex (allen Het Hellende Dak) hebben zitting genomen in deze commissie.Deze commissie heeft tot taak het Algemeen Bestuur te adviseren inzake de samenwerking tussen Vebidak en Het Hellende Dak.
Uitgangspunt van deze eventuele samenwerking is uiteraard dat er diverse voordelen uit voort moeten vloeien voor beide organisaties. Om tot samenwerking te kunnen komen, zullen nog vele besprekingen gevoerd dienen te worden. De commissie heeft volgens bestuurder Piet Jabobs een stappenplan en een knelpuntenlijst ontwikkeld waarmee men aan de slag gaat. Het stappenplan is een voorzet en leidraad om knelpunten boven water te halen. Eerst zal door beide organisaties besloten moeten worden of er een basis voor samenwerking is. Is dat antwoord positief, dan kunnen één of meer van de stappen van het stappenplan in gang gezet worden. Elke stap leidt dan tot een hechtere vorm van samenwerking. Benadrukt werd dat voor een stap genomen wordt, beide Algemene Ledenvergaderingen van de verenigingen een volmondig 'ja' zullen moeten geven.

Stappenplan

In het kort ziet het stappenplan er als volgt uit:

  • Het uitwisselen van informatie commissies/werkgroepen, eventueel verdelen van vertegenwoordigingen.
  • Huisvesting Het Hellende dak. Op dit moment wordt bekeken of het samengaan c.q. veranderen van huisvesting gewenst is.
  • Secretariële ondersteuning door Vebidak-secretariaat.
  • Ondersteuning op maatschappelijk/ sociaal gebied.
  • Samengaan van de Verenigingen. Dit is de meest vergaande stap.

Natuurlijk moeten er niet alleen ideaalbeelden, maar ook knelpunten besproken en onderzocht te worden, voordat tot eventuele samenwerking overgegaan kan worden.

Aandachtspunten

Een aantal vastgestelde aandachtspunten zijn volgens het bestuur onder andere bedrijfsstructuur, concurrentie, organisatiegraad, invloed leveranciers, opleidingsniveau , contributie, lidmaatschap, sociale Zaken, certificering/erkenning en milieu
De samenwerkingscommissie Vebidak/Het Hellende Dak, alsook de beide besturen zijn er zich terdege van bewust dat alle facetten terdege onderzocht en besproken dienen te worden, alvorens er echt sprake kan zijn van samenwerking (op termijn eventueel samengaan) van beide branche-organisaties. 'Het bestuur zal opnieuw verslag uitbrengen over de stand van zaken m.b.t. deze samenwerking tijdens de eerstvolgende Algemene Vergadering. Die duidelijkheid is er nog steeds niet. Het Hellende Dak wil wel, maar niet onvoorwaardelijk,' aldus Jacobs.

Beleidsplan

In 1997 wordt door het bestuur gewerkt aan een bijgesteld beleidsplan. De belangrijkste onderwerpen in dit beleidsplan zijn de ontwikkelingen in de markt. De markt gaat van een bouwmarkt/producten/dakenmarkt naar bouwdeel. Er is veel in beweging. Nieuwe zonne-energie systemen bijvoorbeeld die heel veel aandacht vragen. Is dat een bedreiging of een kans voor onze branche, vroeg voorzitter Weijers zich af.
Ook wordt er een evaluatie van de vereniging van 1988 tot 1997 gemaakt, waarna de doelstelling van de vereniging nader wordt geformuleerd, er zal wat beter moeten worden gekeken naar de samenwerking met de toeleverende industrie, welke mogelijkheden er voor onze branche en de industrie zijn om gelijke belangen te verstevigen en te kijken of daar voor beide partijen wat aan te verdienen is. De kwaliteit van de leden is volgens Weijers ook een punt dat nader aandacht verdient. 'Welke leden willen we wel, welke leden willen we niet en de toekomstige organisatie en samenwerking met andere branche-organisaties.'

Teleurstellen

Bestuurder Thijs Visser moet degenen die op een kant en klaar beleidsplan hadden gehoopt teleurstellen. 'Helaas het beleidsplan is nog niet klaar dus ik kan het ook niet presenteren. Aan de ene kant is dit jammer, maar aan de andere kant is dit een goed teken. Dit betekent namelijk dat er over de inhoud van het beleidsplan stevig gediscussieerd is en nog gediscussieerd wordt. Wat de één als uitermate belangrijk beschouwt, hoeft in het geheel niet de mening van de andere te zijn. Door een goede discussie krijgt men evenwichtige besluitvorming.'
De discussies die momenteel bij het bestuur gaande zijn, gaan volgens Visser onder meer over de kwaliteit of kwantiteit van de leden 'Wij hebben het al een beetje geproefd in het verslag van de penningmeester. Hij wil graag zoveel mogelijk geld binnenkrijgen dus zoveel mogelijk contributie. De leden daarentegen willen graag imago-verbetering dus niet zomaar iedereen toelaten. Niet iedereen kan ook zomaar lid worden van Het Hellende dak. Een punt is tevens de toekomstige organisatie en samenwerking met andere branches. Overname of bewaren van onze eigen identiteit. Ik vind dat we in elk geval ons eigen gezicht moeten houden als we over zouden gaan tot een samenwerking met Vebidak. Er zitten voordelen aan zoals gezamenlijke CAO's, secretariaat, opleidingen en schaalvergrotingen etc. Maar we moeten erop toezien dat we zelf nog kunnen bepalen hoe het dak eruit gaat zien.'
Visser plaatst kanttekeningen bij het plan om naast de certificeringsregeling ook nog een erkenningsregeling te maken. 'Wordt er met certificering en verzekerde dakgarantie een hogere kwaliteit bereikt? Moet er een erkende dakdekker bij? Ik denk dat we daar nog onderzoek naar moeten doen om dat te kunnen verbeteren.'
Voor de bestuurder staat één ding staat vast: Hoe de discussies ook verlopen het uitgangspunt bij elk beleidspunt is dat de dakdekker in de toekomst op dezelfde lijn zit bij de totstandkoming van het bouwdeel daken en dat daaromheen feitelijk het hele beleid geschreven kan worden.

Samenwerking SBD

Aangezien de mening van het bestuur is dat een branchevereniging niet als opleidingsinstituut kan fungeren, is Het Hellende dak intensief bezig om met de Stichting Beroepsopleidingen Dakbedekkingsbranche een vorm van samenwerking te formuleren. Met name door de afkondiging van het Bouwbesluit werd er een extra taak aan de dakdekker toebedeeld.
Ook deze nieuwe ontwikkelingen werden in het cursusprogramma doorgevoerd.
Binnen de Cie. Opleidingen Het Hellende Dak is behoorlijk werk verzet om een opleiding te maken die aansluit op de dagelijkse praktijk en waar de laatste stand van techniek en voorschriften in is verwerkt.
In de afgelopen jaren zijn er ca. 2.500 scholingsdagen door Het Hellende dak gegeven, 200 deelnemers namen deel aan de cursus pannendekken, ca. 50 personen aan de cursus leidekken en 7 personen aan de cursus leipannen. Daarbij werd aan ca. 100 personen een cursus op maat gegeven.

Aanpassen cursussen

Uit ervaringen in de afgelopen periode heeft de Commissie Opleidingen geconcludeerd dat het verder ontwikkelen en aanpassen van cursussen voor de branche noodzakelijk is.
Het bestuur van Het Hellende Dak heeft zich over de situatie beraden en is gesprekken aangegaan met het opleidingsinstituut Stichting Beroepsopleidingen Dakbedekkingsbranche (SBD) te Nieuwegein voor het verzorgen van de opleidingen voor de dakdekkers hellende daken. SBD verzorgt al jaren de opleiding voor dakdekkers uit de platte daken branche en sinds enkele jaren ook in opdracht van Stichting Vakopleiding Bouwbedrijven ook de opleiding in het kader van het leerlingstelsel pannen en leidekken. Deze opleiding is met name bedoeld voor de (jeugdige) instromers in het vak.

Belang van internationale activiteiten

In zijn inleiding wees dhr. W.J.G.M. van den Broek van kantoor Van den Bosch &