Zoeken

Dak Helling 1997-11-08 Bitumenleien herwinnen positie op het hellende dak

Het aanbod van dakproducten voor hellende daken lijkt onuitputtelijk, maar wordt streng geselecteerd door de hedendaagse wensen en eisen van kwaliteitsbewuste en kritische consumenten c.q. opdrachtgevers in zijn algemeenheid. Na een dergelijke selectie komen dakshingles ofwel bitumenleien bijzonder goed voor de dag.

 Hellende daken zijn per definitie probleemloze daken, omdat door de schuine dakvorm het water er vanzelf af loopt. De functionaliteit van het hellende dak komt extra tot zijn recht in Europa, waar doorgaans alle ruimte in een woning benut wordt en zelfs direct onder de schuine kap 'geleefd' wordt. Dit type dak mag doorgaans beschouwd worden als de vijfde gevel en -gezien het Nederlandse klimaat- niet de minst belangrijke gevel. Het hellende dak accentueert de karakteristieke uitstraling van een woning of gebouw. Het streven naar rationaliteit heeft in de voorbije decennia plaats gemaakt voor actuele waarden en normen. Begrippen die onze woonomgeving beïnvloeden en een dagelijks referentiekader vormen zijn esthetica, speels, creatief maar vooral ook duurzaamheid en kwaliteit.

Zowel traditionele als hedendaagse dakvormen lenen zich goed voor bitumenleien. De kleurmelange van bitumenleien kan men in harmonie kiezen met de sfeer van de omgeving waar het bouwwerk is gelegen. Lichthellende tot bijna verticale daken kunnen voorzien worden van bitumenleien. Daarenboven behoren alle denkbare dakvormen tot de mogelijkheden: veelvlakken of piramiden, dakkapellen, ronde en zelfs kegelvormige daken. Speciale ontwerpen ontstaan tijdens het creatieve ontwerpproces, hoeven niet te wijken voor beperkingen van bepaalde dakmaterialen. Integendeel, bitumenleien rekenen af met constructieve hindernissen op het vlak van kwaliteit/prijsverhouding. Specialisten, opgeleid voor het verwerken van bitumenleien, 'lezen en schrijven' met deze materialen en laten hun bekwaamheid en know-how tot uiting komen in een dankbaar en zichtbaar resultaat.

De bitumenlei is een modern dakbedekkingsmateriaal met een gering eigen gewicht. Dit materiaal biedt de architect of ontwerper veel vrijheid en creativiteit in zijn conceptideeën, hetgeen de vormgeving en de esthetica van de objecten ten goede zal komen. Belangrijke kenmerken zijn een gevarieerde en brede kleurkeuze, een grote verscheidenheid aan karakteristieke vormen. Opteert men voor strak rechthoekig, speels zeshoekig of wenst men liever afgeronde vormen. Een chique 'diamant' vorm of zelfs een gelamineerde bitumenlei, die hun waardering afdwingen door hun fraai geaccentueerde reliëfeffecten.

De eigenschappen van bitumenleien maken het mogelijk om het materiaal eenvoudig te vormen of te plaatsen. Het op maat brengen is gemakkelijk en zeer nauwkeurig met een ambachtelijk snijmes te realiseren. De mogelijkheid om bij detailaansluitingen eventueel extra te verkleven draagt bij tot een perfecte waterafdichting van bitumenleien.

Modificatie van bitumenleien

Gemodificeerde bitumen is meer dan een begrip in de Nederlandse dakbranche. Gemiddeld worden minimaal twee op de drie platte en/of flauwhellende daken voorzien van een APP-gemodificeerde bitumen. Door deze toepassing worden hoge eisen gesteld aan het product dat naast de waterdichtheid en duurzaamheid ook nog eens economisch verantwoord aangebracht en verkocht moet kunnen worden.

De ontwikkeling van APP-gemodificeerde bitumen gedurende de zestiger jaren mag gerust een revolutie genoemd worden. De drie decennia lange positieve ervaring met het APP- product op platte daken, de in Nederland verlegde tientallen miljoenen vierkante meters -en soms zelfs eenlaags- zijn meer dan een bescheiden bewijs van duurzaamheid. Ook de praktijkonderzoeken naar duurzaamheid van homogene APP zijn bevestigd in deze richting.

De verwachte levensduurverlenging komt voort uit het feit dat de APP-modificatie de bitumen beschermt tegen de versnelde verouderingsprocessen als gevolg van de UV-straling. Om deze reden mag APP- gemodificeerde bitumen zonder extra bescherming worden toegepast. De verscheidenheid aan fraaie en gekleurde granulaatafstrooingen hebben primair een zuivere esthetische waarde en garanderen bovendien een dubbele bescherming van de APP gemodificeerde bitumenleien.
Van essentieel belang voor gemodificeerde bitumenleien in zijn algemeenheid is de homogene samenstelling van de componenten van het product. Om te voorkomen dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel, zijn alle componenten van de APP bitumenlei gemodificeerd met APP bitumen. Deze APP bitumenlei kent geen enkele zwakke schakel omdat de in APP-gemodificeerde bitumen geïmpregneerde glasvlieswapening homogeen wordt ontsloten door de boven- en ondercoating van de bitumenlei, die eveneens bestaan uit APP gemodificeerde bitumen. Deze APP bitumenlei is dus volledig homogeen APP-gemodificeerd hetgeen bijdraagt aan een ongekende duurzaamheid. Tevens is er sprake van mogelijke afschuiving van de onderlinge componenten die voorkomt bij producten uit niet homogene, en/of verschillende lagen opgebouwde, materialen. Sommige fabrikanten/leveranciers geven op dit aspect geen garantie; let dus goed op!

De APP-modificatie draagt nadrukkelijk bij tot de uitzonderlijke temperatuursbestendigheid van dit product. Bij lagere temperaturen blijft de APP bitumenlei zeer soepel en eenvoudig verwerkbaar. De koude buigflexibiliteit van de Monarch APP is bepaald op -5 C graden. Moeilijke details zijn ook bij lagere temperaturen simpel, snel en perfect waterdicht te maken. De verwerkingsperiode waarin normaal gesproken bitumenleien worden geplaatst kan aanzienlijk worden verlengd door gebruik te maken van de APP gemodificeerde Monarch APP bitumenlei.
De hoge vloeistof weerstand van de Monarch APP bitumenlei van 140 C graden maakt het materiaal optimaal voor de toepassing op hellende daken, waar de bitumenleien regelmatig worden blootgesteld aan frequente en intensieve zonnebelasting. De duurzaamheid van de bitumenlei wordt mede bepaald door de mate waarin de samenstelling van de bitumenlei weerstand kan bieden aan frequente en aanzienlijke temperatuurschommelingen; de zogenoemde shock verschijnselen.

Bouwfysica & renovatie

Door de hoge elasticiteit en de vloeiweerstand is de APP bitumenlei geschikt voor toepassingen in een 'warm dak' constructie. In dergelijke gevallen zal eventueel voorzien moeten worden in een effectieve sluitlaag. Mede door het geringe eigen gewicht is de APP bitumenlei een ideaal materiaal voor dakrenovaties.
Een drievoudig kostenbesparend voordeel kan gerealiseerd worden door 'overdekking' ofwel 'reroofing'. In geval van renovatie van verouderde shingles kan door middel van de 'nesting-technick' de overdekking door middel van Monarch APP bitumenleien plaatsvinden en leiden tot het besparen op sloopwerkzaamheden, afvalkosten en andere bijkomende constructie materialen. Bij deze techniek wordt de nieuwe laag bitumenleien bovenop de bestaande laag dakshingles overgedekt. Voorwaarde is wel dat de conditie van de bestaande dakbedekking en de onderliggende constructie vooraf grondig en deskundig zijn gecontroleerd.

De renovatiemarkt van de dakshingles dient zich langzamerhand aan. Iko Sales International beperkt haar activiteiten niet alleen tot de levering van (APP-) bitumenleien en bitumineuze dakbanen. Iko differentieert zich door middel van dakinspecties, advisering, training van bitumenleiendekkers en uitvoeringsbegeleiding op projecten. Daarnaast hecht Iko veel waarde aan een tijdige en correcte informatieoverdracht inzake bitumenleien voor advies bureaus en keuringsinstituten. Op deze manier wordt een verdere uitbouw gerealiseerd van een professionele organisatie met een vergaande dienstverlening en een grenzeloos vertrouwen in eigen producten.

door: Frank C.A. Donkers, Iko Sales International Breda