Dak Helling 1998-03-16 Ontwerpers van hellende daken huizen zelf onder plat dak
Van de tekentafels rollen jaarlijks honderden ontwerpen voor daken. Vrijwel zonder uitzondering zijn het hellende daken. Maar zelf gaan de tekenaars en constructeurs van DLV Bouw-Adviesburo BV in Volkel verhuizen naar een nieuw kantorencomplex met een plat dak. Het ontwerp van het kantoor is nota bene afkomstig van de eigen architect.
DLV Bouw- Adviesburo is een jong bedrijf dat in zijn tweeëneenhalf jarig bestaan een groei heeft doorgemaakt waar elk architectenbureau de vingers bij zou aflikken. In 1995 is directeur Grard van der Zanden bij de geprivatiseerde landbouwvoorlichtingsdienst DLV gestart met het opzetten van het bouwbureau. Agrarische ondernemers adviseren over de bouw van stallen, schuren, koelhuizen e.d., het werk sloot perfect aan bij de ervaring die hij opgedaan had bij zijn vorige werkgever.
Van der Zanden pakte de zaken voortvarend aan. Met een paar medewerkers betrok hij het oude pand van de plaatselijke bank in het Brabantse Volkel. De vraag naar de diensten van de DLV was zo groot (of de kwaliteit ervan zo goed) dat een enorme vraag naar de diensten ontstond en de ene werknemer na de andere werd aangetrokken. Inmiddels geeft hij leiding aan een kleine vijftig mensen. Tot voor kort waren die ondergebracht in de oude bank, gehuisvest in veel te krap bemeten kantoren. Tientallen medewerkers hebben de laatste jaren tijdens hun werk geen daglicht gezien omdat hun werkplek zich bevond in de voormalige kluis royaal onder het maaiveld.
Kortgeleden zijn alle medewerkers verhuisd naar het nieuwe kantoor in Uden. Ze hebben er de beschikking over circa 1100 vierkante meter. Ter vergelijking: in het voormalige pand in Volkel moest het bureau genoegen nemen met een vloeroppervlak van tweehonderd vierkante meter.
Modern en strak
Het nieuwe kantoor is een modern gebouw ontworpen door Kees van Casteren, architect in dienst van DLV Bouw-Adviesburo. De bouwmassa bestaat uit drie delen: twee vleugels van respectievelijk twee en drie lagen en een glazen entree met trappenhuis die de twee vleugels verbindt. Een eigentijds bouwwerk, strak en esthetisch fraai afgewerkt met metselwerk en aluminium gevelpanelen.
Het eerste wat opvalt is dat het kantoor een plat dak heeft. Is DLV Bouw- Adviesburo van zijn geloof gevallen. Bijna zonder uitzonderingen wordt in de ontwerpen voor de agrarische gebouwen vertrouwd op constructies voor hellende daken. "De reden waarom ons nieuwe kantoor een plat dak heeft, is eigenlijk heel banaal," zegt Van der Zanden. "Het zijn gewoon de centen. Een plat dak is beduidend goedkoper en op de bovenste verdieping kan je onder de hellende daken niet efficiënt een kantoor inrichten. Je zou er hooguit een archief in onder kunnen brengen maar omdat wij alles op CAD schrijven, kan ons hele archief bij wijze van spreken in een paar verhuisdozen."
Een fraai gebouw maar met een plat dak dus, voorzien van een waterkerende laag van de kunststof ECB. Een tweede reden waarom de keuze op een plat dak viel, is dat het nieuwe kantoor eigenlijk al een beetje is ontworpen met het oog op verdere groei. Wanneer de toename van activiteiten uitbreiding van personeelsbestand en dus uitbreiding van werkruimte vraagt, kunnen de vleugels simpelweg worden vergroot. Het complex wordt in dat geval niet hoger maar langer. Het CV-systeem, de elektriciteit, telefoonkabels, waterleiding, kortom alle voorzieningen in de twee vleugels werken volledig zelfstandig waardoor een eventuele toekomstige uitbreiding ook betrekkelijk weinig hoeft te kosten.
En dat die situatie wellicht niet zo ver weg ligt, is heel wel mogelijk want de expansiedrift van DLV Bouw-Adviesburo duurt onverminderd voort. Sinds kort heeft het bureau ook in België een vestiging en in Duitsland staat er een aan te komen. 'In Duitsland is veel vraag naar ons specialisme," zegt Van der Zanden. "Ik ben ervan overtuigd dat er bij onze oosterburen voor ons kansen liggen. En dat dankzij het concept waarmee we hier in Nederland ook in zeer korte tijd veel succes mee hebben behaald. Een concept dat uitgaat van degelijke ontwerpen, zeer gedetailleerd en een allesomvattende dienstverlening."
Complete bouwtraject
Met die trefwoorden zegt Van der Zanden geen woord teveel. Zo'n veertig teams van specialisten zetten zich in voor het ontwerpen van gebouwen voor alle agrarische sectoren. De bemoeienis van DLV Bouw- Adviesburo omvat het hele bouwtraject, van het maken van ruwe schetsen, het aanvragen van bouw- en milieuvergunningen tot en met de oplevering van de gebouwen. Naast het bouwkundige en landbouwkundige ontwerp, schrijft het bureau de bestekken, vindt er een controle plaats door de eigen ingenieurs en neemt het desgewenst de bouwbegeleiding of de directievoering voor rekening. Het architectenbureau heeft als een van de weinige in de bouwsector een eigen constructiebureau waar alle staal- of houtconstructies worden ontworpen en doorgerekend.
De wortels van DLV Bouw- Adviesburo mogen dan wel in de landbouw en beton liggen, het bureau werkt ook voor opdrachtgevers in de woningbouw- en utiliteitssector. Kenmerkend voor het product dat door DLV wordt geleverd is de grote gedetailleerdheid van het ontwerp. De bestekken missen geen enkel detail en beschrijven exact elk type schroef dat gebruikt moet worden tot en met de precieze plaats waar de bevestiging moet komen.
"De in agrarische gebouwen gespecialiseerde aannemers werken allemaal met hun eigen systemen. Boeren of tuinders die willen bouwen hebben uiteraard de vrijheid te kiezen voor de aannemer maar een vergelijking tussen de verschillende systemen is nauwelijks mogelijk omdat het altijd appels met peren vergelijken is. Door onze manier van werken is het voor agrarische ondernemers mogelijk geworden om een objectieve keuze te maken. Het verklaart ook waarom de betere aannemer blij is met onze activiteiten. Het maakt de zaak overzichtelijker en eerlijker."
Dat DLV Bouw- Adviesburo de opdrachtgevers ook bouwbegeleiding aanbiedt is mede door de gedetailleerde aanpak geen overbodige luxe. Van der Zanden: "Omdat wij nu gebouwen ontwerpen die in principe elke aannemer kan maken, kunnen de aannemers alleen de opdrachten binnen halen door laag in te schrijven. Dat brengt met zich mee dat ze hun winsten proberen te maken door de bouw net even anders en dus goedkoper uit te voeren dan het bestek vermeldt. Dat maakt het inhuren van een bouwbegeleiding bijna noodzakelijk, tenzij de opdrachtgever zelf in staat is en de kennis heeft om er voortdurend bovenop te zitten."
De directeur maakt zich weinig zorgen over de toekomst van zijn bouw -en adviesbureau. Hij is er stellig van overtuigd dat bij het ontwerp van het nieuwe kantoor niet voor niets rekening is gehouden met verdere groei. Jammer van dat platte dak op het nieuwe kantoor. Van der Zanden haalt bijna verontschuldigend zijn schouders op. "Ach, een plat dak hoeft niet lelijk te zijn. Maar toegegeven: hellend heeft meer charme. En voor agrarische gebouwen is de keuze voor een hellend dak synoniem voor een efficiënte en zekere manier van bouwen. Laat dat een troost zijn voor de hellende dakenbranche."