Dak Helling 1998-03-18 Het meest verguisde deel van een huis
Vochtplekken op de muren, afbladderend behang of schimmel op de gesausde muren, misschien wel druipende wanden en door vocht aangetaste achterkanten van kasten, wie kent die vervelende -vaak stinkende- problemen niet. Van alles wordt gedaan om de doorslaande plekken kwijt te raken: impregneren van de buitenmuur, spouwmuurisolatie, vochtwerende sausen, maar weer eens een nieuw behangetje of verfje. Allerlei dure probeersels die vaak lang niet de oplossing geven. Terwijl het probleem in veel gevallen zo voor de hand ligt.
De meest voorkomende oorzaak is namelijk een niet goed functionerende dakgoot. Het komt maar al te vaak voor dat aan de meest voor de hand liggende oplossing het minst wordt gedacht. De dakgoot. Elk huis heeft zo'n ding immers onder het dak zitten, zo'n onderdeel dat er zo vanzelfsprekend bij hoort, dat nauwelijks rekening wordt gehouden met het enorme belang ervan. Maar haal de goot eens weg. Dan weet je het!
"Als het lekwater de dakplaat afloopt en niet vloeiend in de goot terechtkomt, verdwijnt het in de spouw van de muur", vertelt de heer Eikens van de firma Polytech uit Musselkanaal. "Een heel vervelend mankement, want de muren worden vochtig. Met alle gevolgen van dien. In veel gevallen komt het water niet in de goot, maar stroomt het eronderdoor langs de buitenmuur naar beneden. Wie let op woningen treft gegarandeerd verschillende huizen aan met natte stukken muur vlak onder de goot. Veelal het gevolg van gebrekkige afvoer van hemelwater."
Misschien is het dak pas van een dikke isolatielaag voorzien en komen de pannen door de verhoging niet meer goed uit boven de goot. Want de uitvoeringen van de daken zijn wat isolatienormen betreft behoorlijk meegegaan met de tijd. Het is echter gebleken dat daarbij nauwelijks aan de goten is gedacht. Dan zie je bijvoorbeeld dat de overkapping van dak naar goot, de gootslabbe, het hoogteverschil niet overbruggen. Kan het door temperatuurschommelingen ontstane condenswater tussen de dakplaat en de pannen wel weg? Misschien zitten er scheurtjes in de dakpannen. Ook dan moet het water gewoon weggevoerd kunnen worden.
"Op een bepaald moment breekt dan het besef door dat er iets moet gebeuren, omdat de vele reparaties aan het huis handen vol geld gaan kosten", zegt Eikens. "Veel meer dan de prijs van een goede dakgoot. Nu kun je natuurlijk de oude goot laten herstellen, maar of dat een afdoende oplossing geeft is nog maar de vraag. Ook die reparaties komen onherroepelijk terug. Dan wordt het tijd om eens te gaan nadenken over een nieuwe dakgoot van duurzame kunststof. Een dakgoot die gegarandeerd minimaal tien jaar absoluut onderhoudsvrij is. Geen jaarlijkse verfbeurten, geen verbindingen die loslaten door ons grillige Holland weertype."
Efficiënt
De kunststof goot heeft grote voordelen in vergelijking met het traditionele systeem van een zinken goot met een houten ombouw. Die ombouw vraagt ieder jaar onderhoud, maar daar komt het vaak niet van. Bovendien kan het hout van binnenuit gaan rotten door lekken in de zinken goot. Als het al zover is, nadert het moment dat er een nieuwe goot moet worden aangeschaft. Kiest men voor vervanging van de oude goot, dan moeten daarvoor drie bedrijven worden ingeschakeld: de loodgieter, de timmerman en de schilder.
"Dat betekent ook drie keer de kosten van werkloon", rekent Eikens. "De klant moet even wennen aan het begrip kunststof, maar heeft er achteraf vaak geen spijt van. De goot is niet van echt te onderscheiden, is sterker dan de oude dakgoot en je hebt een garantie van tien jaar.
Etmaal
De firma laat weten de dakgoot inderdaad binnen een etmaal gereed te hebben voor elk type woning. Precies op maat en gegarandeerd lekvrij. "Een geruststellend idee is daarbij dat iemand bij verkoop van de woning in ieder geval geen verborgen gebrek achterlaat. Ook de aannemers, installateurs en klussendiensten gaan meer en meer over op de kunststof goot van ons bedrijf", aldus Eikens.
Polytech heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van kunststof materialen voor de bouw. De dakgoten worden in veel woningbouwprojecten in Nederland worden toegepast. Belangrijk is dat de kunststof producten nooit op de vuilnisbelt hoeven te komen. Het bedrijf maakt dus geen nieuw afvalproduct, maar kan elk stukje kunststof uit eigen fabriek opnieuw gebruiken, hoe klein ook. Alles wordt gerecycled voor andere bijproducten, zoals dienbladen, schoenenrekjes en kunststof bestrating.
Riet
Naast de dakgoten produceert de firma ook patentriet. Dit is een kunststof riet voor dakbedekking. Het is nauwelijks van echt te onderscheiden, maar heeft veel meer voordelen. Sinds kort ontwikkelt het bedrijf een dakgoot waar een klos van kunststof onder zit, een exacte kopie van de klassieke klossen-dakgoot.
De opzet van het bedrijf uit Musselkanaal is om een gesloten cirkel te verkrijgen volgens ISO-9002 van al hun producten. Zoals genoemd wordt er geen afvalproduct toegevoegd aan de gemeenschap. Bovendien werkt het bedrijf volgens de nieuwste inzichten van de Stichting Bouwresearch: dat houdt in dat de producten voldoen aan de specificatiebladen S071, S318 en S332.
Dat Polytech grootse plannen heeft voor de toekomst blijkt wel uit de slogan die het bedrijf voert. Eikens: "De creativiteit van de architect is de flexibiliteit van onze producten'. Met andere woorden, wij proberen steeds weer met noviteiten op de markt te komen."