Zoeken

Dak Helling 1998-05-24

"

Velux introduceert nieuwe uitzettuimelvensters

Met ingang van 1 april 1998 introduceert Velux twee nieuwe typen uitzettuimelvensters. Beide dakvensters zijn varianten op het huidige uitzettuimelvenster GHL. Echter, de uitzet-tuimelvensters GPL en GPU zijn beiden traploos instelbaar en kunnen zo in vrijwel elke gewenste positie geopend blijven.
Het dakvenster type GPU is voorzien van een witte polyurethaan beschermlaag die de om en om verlijmde houten kern van het venster beschermt tegen vocht en het venster onderhoudsarm maakt.
De GPL en GPU uitzettuimelvensters kunnen geïnstalleerd worden in alle dakhellingen van 20o tot 55o en kunnen in vrijwel alle dakbedekkingsmaterialen toegepast worden. De vensters kunnen uitgezet worden tot een hoek van 45o en zijn traploos instelbaar zodat ze in elke gewenste positie blijven openstaan. Door de grote openingsgraad van 45o kunnen de vensters ook gebruikt worden als onderdeel van een vluchtweg.
De dakvensters zijn beiden standaard voorzien van extra isolerende HR-beglazing (beglazingscode 0059), waardoor de warmte in de ruimte wordt vastgehouden en condensvorming in hoge mate wordt voorkomen. De vensters zijn bovendien extra geluidswerend (32 dB).
De GPL en GPU dakvensters zijn voorzien van een handgreep en een ventilatieklep met uitneembaar luchtfilter. Door middel van twee vergrendelingsschuiven kunnen de vensters vastgezet worden in de ventilatiestand of kunnen de vensters vastgezet worden voor het schoonmaken.
De vensters kunnen worden geopend (uitgezet) door middel van de handgreep die geplaatst is aan de onderzijde van het draaiend gedeelte. Door gebruik te maken van de ventilatieklep kunnen de draaiende gedeeltes van de dakvensters 180o gekanteld worden.
Voor een eenvoudige bediening en een optimaal uitzicht, adviseert Velux voor beide dakvensters een inbouwhoogte van ±120 cm, gemeten vanaf de vloer tot de onderzijde van het kozijn.

Unidek levert hellend-dakelementen nu standaard in elke lengte tussen 4 en 8 meter

Per 1 april van dit jaar levert Unidek Bouwelementen B.V. haar hellend-dakelementen standaard in elke gewenste lengte tussen 4 en 8 meter. De toeslag voor afwijkende lengtes komt hiermee te vervallen. Het bestellen-op-maat heeft een gunstige invloed op zowel de kosten als het milieu, want er ontstaat zo minder restmateriaal op de bouwplaats.
Unidek Bouwelementen, door de leden van de vereniging van handelaren in bouwmaterialen in Nederland (HIBIN) uitgeroepen tot 'Fabrikant van het jaar 1997', biedt een omvangrijk leveringsprogramma zelfdragende isolerende sandwichelementen voor hellende daken. De meeste typen zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen, te weten Rc=2.5m2K/W, Rc=3.0m2K/W en Rc=3.5m2K/W. Per uitvoering is de dikte van elk type hellend-dakelement exact gelijk, waardoor op één dak desgewenst verschillende typen naast elkaar kunnen worden toegepast. Het grote voordeel hiervan is dat voor bijvoorbeeld een zolderruimte een ander, dat wil zeggen goedkoper type met dezelfde Rc-waarde kan worden gekozen dan voor een verblijfsgebied. Aangezien Unidek Bouwelementen al haar sandwich-elementen voor hellende daken levert in de uitvoeringen Rc= 3.0m2K/W en Rc=3.5m2K/W, kan met alle typen duurzaam worden gebouwd - het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen eist immers minimaal Rc= 3.0m2K/W. Overigens zijn op aanvraag uitvoeringen met een nog hogere Rc-waarde verkrijgbaar (van Rc=4.0m2K/W tot en met Rc=6.0m2K/W).
Unidek Bouwelementen brengt op 1 april haar nieuwe leveringsprogramma annex prijslijst uit (deze uitgave kan worden opgenomen in het Infoboek). Zoals hierboven gemeld, komt met ingang van die datum de toeslag voor afwijkende lengtes van hellend-dakelementen tussen 4 en 8 meter te vervallen. Overigens zijn ook enkele nieuwe producten aan het leveringsprogramma toegevoegd, zoals een speciaal hellend-dakelement voor rietbedekking (HD LGR genaamd) en een zelfdragend isolerend scharnierdaksysteem voor hellende daken (Unidek Scharnierkap). Tevens per 1 april verhuurt Unidek Bouwelementen een klem met behulp waarvan relatief eenvoudig grootschalige dak-elementen kunnen worden geplaatst (Unidek Evenaar).
Unidek Bouwelementen B.V. in Gemert maakt deel uit van de internationale holding Unidek Beheer B.V. Daartoe behoren negen bedrijven - gevestigd in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk - met in totaal 625 medewerkers. In 1997 realiseerden zij gezamenlijk een productie van ruim 280 miljoen gulden. Met een productiecapaciteit van zo'n 2 miljoen m3 per jaar is Unidek de grootste producent van EPS (geëxpandeerd polystyreen) in de Benelux en één van de grootste ter wereld. De innovatieve aard van de onderneming heeft geleid tot de ontwikkeling van talloze producten voor de bouw, alle vervaardigd op basis van dit milieusparende isolatiemateriaal.

Van Venrooy gecertificeerd

Van Venrooy Beheer BV heeft het VCA** certificaat in ontvangst mogen nemen uit handen van certificaat Bureau Nederland. Het VCA** Certificaat staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Dat betekent dat het veiligheidsbeheersysteem getoetst is aan de hoogste daarvoor geldende eisen. Van Venrooy Beheer BV is ook in het bezit van het kwaliteitssysteem certifcaat ISO-9002 en het kwaliteitswaarborgsysteem S.E.C.I.

Leikon voert Erluss dakpannen in

Leikon bv heeft met ingang van dit nieuwe jaar de vertegenwoordiging erbij gekregen van Erluss dakpannen. Deze grote Duitse fabrikant van keramische dakpannen heeft verschillende karakteristieke panmodellen in haar programma, zoals de monnikpan met een zeer sterk geprofileerde wel, de Karat 70, een pan met driedubbele kop- en zijsluiting, geschikt vanaf tien graden. Voorts de schuifpan, een bijna platte pan met een zeer lage vlakke wel en variabele latafstand.

De laatste ontwikkeling is echter dat men nu ook een diamant zwarte uitvoering heeft van de E-58 en E-58 max. Deze pannen hebben een prachtige satijnglans, door toepassing van edel-engobe. Leikon bv verwacht dan ook dat de E-58 max met name een groot publiek in Nederland zal aanspreken. Met 11,5 st/m2 is dit een pan die zich leent voor een zeer snelle verwerking. Daar komt bij dar Erluss standaard een uitgebreid assortiment met hulpstukken heeft, waarvoor nagenoeg alle dakvormen een oplossing te bedenken is.

Dakvormen geëxposeerd

Vanaf 17 april tot 14 juni is in het ABC Architectuurcentrum de expositie 'Dakvormen is Stedelijk Perspectief' te zien. Aan de hand van bestaande stedenbouwkundige voorbeelden en ontwerpen voor toekomstige projecten wordt een overzicht van het Nederlandse dakenlandschap gegeven. Zowel ontwerptechnische als de constructieve mogelijkheden komen aan bod. Verrassende bolle en holle vormen, maar ook verdraaide daken, klokdaken en gebogen gevels geven inzicht in wat er allemaal mogelijk is met dakpannen en daken.
De ontwikkeling in de stedenbouw van deze eeuw volgen zich snel op. Variaties in vorm en kleur zijn een belangrijke rol gaan spelen. Dakpannenfabrikant KDN-Teewen Dakpannen heeft de expositie over de dakvormen opgezet om adequaat in te kunnen spelen op de veranderde eisen van de hedendaagse stedenbouwkundige en architectonische ontwerpers.
De expositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.

Agenda

De volgende editie van Dach +Wand vindt plaats van 20 tot 23 mei 1998 te Leipzig. Voor meer informatie: 070-344 15 44. (NCH, mevr. N. Pilk)

De 10e editie van het IWA-congres (International Waterproofing Association) vindt plaats van 10 tot 12 juni 1998 in het SAS Falconer Center in Kopenhagen. Voor meer inlichtingen kan u zich wenden tot: IWA, tel.: 0044/1159701020, fax: 0044/1159424488.

Probuilt '98 vindt plaats van 23 tot 26 september 1998 in de tentoonstellingspaleizen van de Heizel te Brussel. Voor alle info kunt u niet alleen bellen naar 0032-2-474 85 73 of faxen naar 0032-2-474 83 91 maar voortaan ook surfen naar de website: http://www.europictures.com/probuilt.be of een e-mail versturen naar: admin@europictures.com

Franse pan bij Daas

Daas Baksteen uit Zeddam introduceert de A11, een nieuw en verbeterde Franse dakpan met een traditioneel, gegolft uiterlijk en een groot aantal opmerkelijke voordelen. De nieuwe lijn biedt architecten nog meer keus en toepassingsmogelijkheden op het gebied van duurzame grote dakpannen.
Een traditioneel uiterlijk, maar alle voordelen en meer van een moderne dakpan. Het verschil zit hem onder meer het grotere formaat. Normaliter zijn 14 a 15 pannen per m2 nodig. Met de A11 slechts 10.
De pan wordt geleverd door Bisch Selts, onderdeel van de Zwitserse Laufen Groep. De nieuwe dakpan voldoet aan NEN 2480 en is dankzij haar technische eigenschappen uitermate duurzaam in gebruik. Het prijsniveau van de A11 komt te liggen tussen dat van de keramische dakpan en de betonnen dakpan. Meer informatie: 0314-651644.

Eternit introduceert Concreto Artic

Met de Concreto Artic heeft Eternit wederom een nieuw product in de collectie. Het product is leverbaar in de kleuren pastelgrijs, leigrijs, pastelblauw en pastelrood. Deze kleuren zorgen voor een optimale licht/ donker werking op het dak.
Bij gebruik van de Artic kan gekozen worden voor een breed programma hulpstukken en bijbehorende accessoires. Deze zijn vanzelfsprekend in dezelfde architectonische lijn als de pannen uitgevoerd. Voor meer informatie: 0547-288888.

Gouden Glazuronpan geeft renovatieproject extra impuls

Woensdag 22 april 1998 heeft in de aanwezigheid van een groot aantal betrokkenen de Gouden Glazuronpan een plaats gekregen op het dak van, Debussylaan 117 in Apeldoorn. De woning in de Debussylaan maakt onderdeel uit van een groot renovatieproject, waarbij de daken en gevels van 216 woningen volledig zijn vernieuwd. De Gouden Glazuronpan markeert niet alleen het tienmiljoenste exemplaar Glazuron dat wordt gelegd, maar symboliseert ook een schenking van de bouwpartners aan de wijk, waarin het project een belangrijke nieuwe impuls betekent. Met de renovatie van de woningen in de Componistenbuurt is namelijk een startsein gegeven aan het Masterplan Zuid voor Apeldoorn, een grootscheepse opknapbeurt om de kwaliteit en leefbaarheid van de woonomgeving voor de langere termijn te vergroten.
Met een grote trailer van dakpanfabrikant KDN-Teewen Dakpannen werd de Gouden Glazuronpan naar de plaats van bestemming in Apeldoorn gebracht. Daar is de pan door een medewerker van dakdekkersbedrijf Anco Holland op de woning aan de Debussylaan geplaatst. Dit alles onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van hoofdaannemer BAM uit Deventer, architectenbureau Van Ancum Hoogendoorn, KDN-Teewen Dakpannen en opdrachtgever Woningstichting De Goede Woning. Vervolgens hebben de bouwpartners een cheque van 10.000 gulden aangeboden aan de bewonersvereniging. Hiermee willen zij het renovatieproject een extra impuls geven. Bewoners en belanghebbenden hebben al aangegeven 2.000 gulden hiervan te willen besteden aan een skatebaan voor de jeugd en het overige bedrag te investeren in verlichting en inrichting van de woonwijk. Woningstichting De Goede Woning is zeer in haar schik met deze waardering voor het initiatief om de wijk een grootscheepse opknapbeurt te geven. Daarom heeft zij inmiddels toegezegd het budget voor de verbetering van de openbare ruimte aan te vullen, mocht de cheque niet toereikend zijn. De renovatie van de woningen in de Componistenbuurt is nu halverwege.
Naar verwachting zal het project in augustus kunnen worden opgeleverd. Dan zijn alle woningen voorzien van een geïsoleerde gevel en een compleet vernieuwd dak. Ieder huis wordt bovendien voorzien van mechanische ventilatie en nieuwe kozijnen.
Met name de dakrenovatie zorgt voor een nieuw, fris uiterlijk van de wijk. De oude dakpannen en goten zijn vervangen en het dak voldoet ruim aan de eisen van het Bouwbesluit en het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen. Hiermee is ook een ander probleem de wijk uit: de asbesthoudende dakbeschotten zijn deskundig en zorgvuldig verwijderd.
De Gouden Glazuronpan symboliseert het enthousiasme waarmee BAM, Anco Holland, Van Ancum Hoogendoorn en KDN-Teewen Dakpannen dit project aanpakken. Maar de Gouden Pan accentueert ook de frisse, rode daken waarmee de woningen in de Componistenbuurt nu voor een deel al zijn getooid. Toen Glazuron ruim drie jaar geleden geïntroduceerd werd, was ondertussen bekend dat het hier om een goed product ging. Inmiddels zijn ook andere partijen daarvan overtuigd, vandaar dat in Apeldoorn het tienmiljoenste exemplaar is gelegd. Door een speciale laag op een sterke betonpan aan te brengen, is een product gemaakt waarvan de kleur tot drie keer zo lang meegaat a ls die van een gewone betonpan. Bovendien is de pan recyclebaar.
De Gouden Glazuronpan is door KDN-Teewen Dakpannen naar Apeldoorn gebracht. Maar het is dakdekkersbedrijf Anco Holland dat de komende tijd nog vele dakpannen Apeldoorn zal laten binnenrijden. Hoofdaannemer BAM heeft de logistiek en uitvoering namelijk geheel in handen van het dakdekkersbedrijf gegeven. Een uitzonderlijke keuze, die zijn grondslag vindt in de complexiteit en snelheid van het project. Voor de opknapbeurt van een woning staat namelijk vier weken, waarbij een groot aantal partijen een taak in het geheel heeft. De verantwoordelijkheid voor de logistiek is daarom verdeeld over de uitvoerende bedrijven.

Verkoopkantoor KDN en Teewenpan naar Roermond

Kleidakpannen Nl. (KDN) uit Reuver en Teewenpan bv Dakprodukten uit Weert hebben 4 mei jl. het nieuwe verkoopkantoor betrokken in Roermond. De verhuizing van de afzonderlijke verkoopkantoren van de dakpannenproducenten is het logische gevolg van de eerder genomen stap tot verregaande samenwerking.
Het verkoopkantoor is gevestigd aan de Jagerstraat 10, 6042 KA Roermond. Het correspondentieadres is Postbus 1108, 6040 KC Roermond. Nieuwe telefoon: 0475-349 200, nieuwe fax: 0475-324 232.

Personalia

John Hazeleger heeft per 1 mei zijn werkzaamheden bij Handels- en Adviesbureau Van Beek BV beëindigd. Van Beek is momenteel bezig om een nieuw verkoopteam te formeren rond verkoopleider Rob Grehl.

"