Zoeken

Dak Helling 1998-07-13 Hemelwaterafvoersysteem met garandeerde corrosievastheid

Tijdens de VSK '98 is het Komo-certificaat uitgereikt voor het Lindab Rainline hemelwaterafvoersysteem. Het Lindab systeem is vervaardigd uit verzinkte stalen plaat die aan beide zijden is voorzien van een duurzame plastisol laag. Deze combinatie garandeert volgens de producent corrosievastheid en zeer grote bestendigheid tegen agressieve omstandigheden in industriële gebieden.

Lindab Rainline is een bestaand HWA-systeem dat eenvoudig is te monteren en dat geschikt is voor alle klimaten. De verzinkte plaat is gecoat met een duurzame plastisol aan beide zijden. Deze combinatie garandeert sterkte en weersbestendigheid en is zo bestand tegen uitzonderlijke weersomstandigheden. Het systeem heeft een hoge hittenbestendigheid en een minimale uitzetting. Het materiaal buigt en vervormt niet. De plastisol coating gaat roestvorming tegen en heeft een duurzame afwerking die jaar in jaar uit in tact blijft. Dit is van bijzonder belang bij agressieve omstandigheden is sommige industriële gebieden. Het systeem vraagt weinig onderhoud en heeft een lange levensduur.
Lindab Rainline is het complete assortiment beschikbaar en omvat een groot scala aan componenten voor elke denkbare toepassing. De onderdelen worden geproduceerd in een ruim aantal kleuren.
De montage is bijzonder eenvoudig waarbij het gebruik van aanvullende afdichtingsmiddelen overbodig is. Zoals bij elk hemelwaterafvoersysteem dienen ook de toe te passen plastisol gootbeugels van de Lindab Rainline geschikt te zijn voor het te monteren goottype. De vorm van standaard en niet-standaard gootbeugels moet worden aangepast aan de vorm van de muurplaat, het voorgeschreven afschot, de dakhelling en de stand van de monteren goot. Het aanbevolen afschot is ongeveer 1 mm per meter. De gootbeugels dienen te worden geplaatst met een tussenafstand van 60 cm en bevestigd met corrosiebestendige schroeven. De gootbeugels worden standaard geleverd met de staart gebogen op 45 graden. Afwijkingen zijn echter op aanvraag leverbaar. De verwerker kan de beugels echter ook zelf in de gewenste hoek buigen. Hiervoor is een speciale buigstang leverbaar.

Montage

Voor het monteren van het uitloopklem montagestuk dient de afstand van het eind van de goot tot de afvoerpijp te worden gemarkeerd. Op deze plaats moet een gat worden gezaagd om het montagestuk te monteren. De leverancier adviseert nadrukkelijk om geen slijpmachine te gebruiken om het gat uit te snijden. De omgebogen hoek van het uitloop montagestuk dient vervolgens in de kraal kant van de goot te worden geplaatst. Tenslotte kan het montagestuk worden bevestigd door de fixeerrand om de achterzijde van de goot te vouwen.
Het monteren van de kopschotten is helemaal een fluitje van een cent. In het algemeen is het raadzaam om het kopschot te monteren aan de onbewerkte zijde van de goot. Het zelfsluitende kopschot wordt bevestigd door het tegen het eind van de goot te zetten en stevig aan te drukken tot de klik hoorbaar is. Op die manier wordt een waterdichte afsluiting verkregen. Mocht het kopschot om wat voor reden dan ook verwijderd dienen te worden, dan is het raadzaam een nieuw kopschot te gebruiken.
Voor het onderling verbinden van de gootdelen heeft Lindab speciale verbindingsstukken die voorzien zijn van een sluitklem. De achterkant van het verbindingsstuk dient om de achterkant van de goot de worden gehaald op dusdanige wijze dat de rubber strip de naad afsluit. Vervolgens moet de voorkant van het verbindingsstuk over de kraal van de goot worden gelegd en het mechanisme worden gesloten. Ingeval er bij de montage onverhoopt kleine beschadigingen ontstaan, kunnen deze met een speciale retoucheerverf worden behandeld.
Eenvoudig te monteren, degelijk en duurzaam. Het zijn de kenmerken van het Lindab Rainline systeem. Een hemelwaterafvoersysteem dat niet meer onderhoud behoeft dan de gebruikelijke jaarlijkse schoonmaakbeurt.