Dak Helling 1998-09-18 Nieuwe ladderlift ontwikkeld op basis van veranderde wegenverkeerswetgeving
Dat de wegenverkeerswetgeving voor aanhangers boven de 750 kg per 1 januari is veranderd heeft ook voor de daken- en bouwbranche gevolgen. Ladder- en bouwliften vallen dan ook onder de nieuwe wetgeving en dat betekent dat er moet worden aangepast. Vlutters Bouwlogistiek bv besloot alvast vooruit te denken en heeft in samenwerking met Paus Maschinenfabrik uit Duitsland, een producent van bouwliften een nieuwe lift ontwikkeld die aan alle gestelde eisen en normen voldoet.
Per 1 januari van dit jaar is de wegenverkeerswetgeving voor aanhangers boven de 750 kg gewijzigd. Al in 1994 heeft de rijksdienst Wegverkeer (RDW) een nieuw 'Voertuigreglement opgesteld dat deel uitmaakt van de Wegenverkeerswet 1994. Maar vanaf januari wordt dit bij nieuw af te geven typegoedkeuring toegepast. Bestaande type-goedkeuring zijn hierbij komen te vervallen en moeten opnieuw worden aangevraagd.
'De belangrijkste wijzigingen betreffen toepassing van stootbalken aan de achterzijde van het getrokken voertuig en zijdelingse afscherming', vertelt Pieter Majoor van Bouwlogistiek. 'Bovendien zal volgend jaar het voeren van een kenteken op aanhangwagens met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg van kracht worden. Dat betekent dat in eerste instantie nieuw te registreren aanhangwagens zullen moeten voorzien van een driedelig kentekenbewijs, zoals bij personenauto's. Op de aanhangwagen zal dan een kentekenplaat moeten worden aangebracht met een eigen kenteken. Doe hoeft overigens niet te corresponderen met het kenteken van het trekkende voertuig. Deze regeling zal ook door oudere aanhangers gefaseerd worden ingevoerd. Wat kan betekenen dat die ook moeten worden aangepast.
Streng toezien
Omdat stilstand achteruitgang is besloot Vlutters Bouwlogistiek, die de ladderliften van Paus importeert, de producent te benaderen om een lift te ontwikkelen die aan deze nieuwe normen voldoet. De markt is misschien nog niet echt bezig met deze nieuwe regelgeving, maar als er straks streng op wordt toegezien, heeft Vlutters al het goede en toegestane materieel, zo werd geredeneerd. De uitkomst is de Paus Compact Slide.
'Door het ladderpakket eenvoudig omgekeerd op het onderstel te plaatsen heeft Paus Maschinenfabrik GmbH met de nieuwe ladderlift een passende oplossing gevonden voor de in Nederland veranderde wetgeving. De lift werd overigens niet alleen speciaal voor de Nederlandse markt geconstrueerd, maar wordt ook met een eigen kenteken worden geïntroduceerd', aldus Majoor.
Met de wijziging van de ladderconstructie is de transportlengte in verhouding met de bestaande liften tot zestig centimeter teruggebracht. Eenvoudig gezegd komt het er op neer dat de nieuwe ladderlift omgekeerd wordt getrokken. In plaats naar achter, steekt de ladder bij de nieuwe Paus Compact Slide 25 WH bij transport naar voren. Het ladderpakket steunt daarbij op de trekstang. Proefnemingen met het prototype ervan hebben aangetoond dat de machine door de ver naar achter liggende wielas over een goede wegligging beschikt en dat rijsnelheden tot 100 kilometer per uur mogelijk zijn zonder dat de machine de neiging vertoont tot slingeren.
'Kenmerkend voor deze nieuwe ladderlift is de toepassing van een slede waarmee het ladderpakket in 18 stappen van 170 mm over de gehele lengte kan worden verschoven. (Slide-Systeem) De lift is tevens 360 graden zwenkbaar en vanaf de grond van alle vier zijden te beladen', aldus Majoor.
Nieuwe positie
Ongeacht de stand van de aanhanger is de ladderlift daardoor steeds in de nieuwe positie ten opzichte van het gebouw te plaatsen. Zonder dat de wagen behoeft te worden verreden kan op deze wijze een groot deel van het dak worden bestreken. Daarmee wordt een belangrijke tijdwinst geboekt.
Dankzij de sledeconstructie kan voor het transport van de ladderlift het aandrijfgedeelte met materiaalbak volledig naar achteren schuiven en het ladderpakket naar voren horizontaal worden neergeklapt.
Voor bevestiging achter een trekkend voertuig is de machine uitgerust met een verlengde dissel met kogelkoppeling. Deze laat zich bij gebruikt van de lift geheel onder het chassis schuiven, waardoor ook vanaf de voorzijde van de aanhanger kan worden geladen.
In transporttoestand meet de ladderlift vanaf de kogelkoppeling tot de achterzijde ladderpakket 7358 mm. Met ingeschoven dissel en haaks uitgezette stempels vraagt de lift slechts een ruimte van 3370x2600 mm. Het oprichten van het ladderpakket gebeurt hydraulisch.
Traploos
'De vijfdelige ladder is mechanisch telescopeerbaar tot een opvoerhoogte van dertig meter', legt majoor uit. 'De ladderverlenging naar onder is traploos tot twee meter uit te schuiven. Ook naar boven is voor de lift een aluminium dakrailverlengstuk beschikbaar. Afhankelijk van de te transporteren materialen zijn een negentig liter grindkubel of speciale transportwagens voor dakrollen, dakpannen, gipskartonplaten, tegels en golfplaten te monteren.'
Overeenkomstig de machinerichtlijn is de Paus Compact Slide 25 Wh voorzien van diverse veiligheidsvoorzieningen extra beveiligingen leverbaar. Zo is de ophaallier uitgerust met een lamellenrem en een automatische spanrichting op de lierkabel, de motor met een automatisch toerentalregeling en verder is de ladderlift uitgerust met een kabelbreuk- en valbeveiliging. Ook is een beschermdak voor de bedieningsman leverbaar.
Aangezien Vlutters Bouwlogistiek bv is gecertificeerd door BMWT-keur wordt de ladderlift ook onderworpen aan periodieke keuren. Volgens de wetgeving vallen ladderliften onder de NEN 1080-1 die de jaarlijkse periodieke controle voorschrijft. De Paus ladderlift is gecertificeerd volgens Het Duitse Tüv-norm en de Europese Pren-norm.