Zoeken

Dak Helling 1999-01-18 Nieuwe panhaak makkelijker te bevestigen

Wie regelmatig dakpannen aan onderconstructies bevestigt weet dat als het tegenzit het enorm veel tijd en energie kan kosten. Theo Pouw bracht onlangs een nieuwe versie op de markt die gemakkelijker te bevestigen is. Deze panhaak kan eenvoudig in de zijsluiting worden aangebracht en onder de panlat worden geschoven.

Dakpannen dienen overeenkomstig artikel 2 van het Bouwbesluit (NEN 6707 en NPR 6708) te worden vastgezet aan de onderconstructie. De verwerkers van dakpannen zijn reeds vele jaren bezig om dit met diverse soorten panhaken uit te voeren. Vanuit de gedachte dat dit veel tijd en energie kost heeft Theo Pouw dakpannen een geheel nieuwe versie panhaak op de markt gebracht, waardoor duimen niet extra worden belast en er geen energie nodig is voor het hanteren van een hamer om de panhaak te bevestigen.
De Pouw panhaak wordt eenvoudigweg in de zijsluiting aangebracht en onder de panlat geschoven. Door de scherpe punt aan de onderzijde klemt de panhaak zich als het ware in het hout. Met deze panhaak kunnen diverse typen beton- en keramische dakpannen op een snelle en eenvoudige wijze worden verankerd. Uiteraard gaat dit op voor de types Pouwpan S en S-recolor.

Aangebracht

De resulterende rekenwaarde bedraagt voor de panhaak 178 N bij een dambordsgewijze verankering met gegolfde betondakpannen (formaat 330 x 420 mm).
Deze waarde werd bij TNO bereikt na uitgebreide testen conform NEN 6707 en NPR 6708 (TNO rapport: 98-BT-1418) In de meest voorkomende situaties kan daardoor met deze dambordsgewijze verankering worden volstaan. Daar de panhaak bovendien, conform de BRL 1513 (beoordelingsrichtlijn voor het KOMO proces certificaat pannendekken), uit roestvast staal (RVS 304) bestaat kan een langdurige zekerheid afgegeven worden.
Met de panhaak wordt optimaal gebruik gemaakt van vorm, functie en proces. Door de slimme vorm en het voldoen aan de daarvoor bedoelde functie wordt met een zeer snelle verwerking ruimschoots het procesdeel verankering ingevuld. Vooral dit procesdeel levert bij dakdekkers doorgaans de nodige problemen op aangezien veelal de tijd voor verankeren van dakpannen een tijdrovende aangelegenheid is. De panhaak wordt in de zijsluiting geplaatst, waarna de haak eenvoudigweg onder de panlat geschoven wordt. Door de scherpe punt fixeert de nieuwe panhaak zichzelf aan de onderzijde van de panlat.

Geen probleem

Met de speciaal daarvoor ontworpen 'verende' werking kunnen meerdere panlatdiktes met dezelfde panhaak worden toegepast. Panlatten met afmetingen van 22x32, 24x36, 24x38 en 25x40 mm vormen voor deze panhaak geen enkel probleem. Naast de ruime mogelijkheden ten aanzien van panlatafmetingen zijn er nog andere positieve kanten aan deze panhaak. Zo zullen de panlatten bij de verwerking van de panhaak niet splijten omdat de scherpe punt niet in de panlat gedreven wordt.
Door de panhaken in dozen van 250 stuks te verpakken, waarin 10 kaarten met daarop 25 panhaken per kaart gestoken zijn wordt voorkomen dat de producten in elkaar verstrikt raken.
Door de verwerker kunnen de panhaken eenvoudig van de kaart afgeschoven worden om vervolgens op de dakpannen te schuiven.
De panhaken worden inmiddels op vele daken in Nederland toegepast. De reacties op het verwerken van de panhaak zijn zeer positief. Het gemak waarmee de panhaak in de zijsluiting wordt geplaatst en vervolgens onder de panlat geschoven blijken gemakkelijk en snel uitvoerbaar te zijn. De panhaak voldoet overigens aan NEN 6707 en NPR 6708.