Zoeken

Daklekkage voorkomen. De beste onderhoudstips voor uw dak

Een daklekkage maakt veel kapot als het vocht de kans krijgt om zo ver mogelijk door te sijpelen. Maar het lek met het blote oog opsporen om de ravage snel te stoppen? Dat lukt geen leek. Toch wilt u als huizenbezitter alles doen om een daklekkage te voorkomen. Dat komt goed uit. Want wij bieden u tips om zowel platte daken als hellende daken te behoeden voor kleine én grote lekkages.

Plat dak onderhouden: wat zijn de mogelijkheden?
Platte daken zijn vaak kwetsbaarder dan schuine (ofwel: hellende) daken. Zeker als een plat dak uit bitumen bestaat. Dit materiaal is zacht en flexibel in de zomer. Maar in de winter wordt bitumen hard en kan het scheuren. Gebeurt dit, dan heeft u zo last van een lekkage. Belangrijke actiepunten om dit te voorkomen zijn:

1. U schoont het dak minstens twee keer per jaar. Vuil zorgt namelijk voor slijtage.
2. Check 2 keer per jaar de naden van de dakbedekking. Zitten deze nog goed vast?
3. Check geregeld het hemelwaterafvoer. Zijn dakgoot en regenpijp nog schoon?

Hellend dak onderhouden: wat kunt u doen?
Een schuin dak is wat bestendiger dan een plat dak. Toch kunnen dakpannen en onderliggende dakbedekking ook slijten. Dit voorkomt u door het dak regelmatig te inspecteren op gebreken. Verwijder tegelijkertijd mos, takjes, bladeren en ander vuil. Heeft uw dak een intensieve reiniging nodig, bijvoorbeeld tegen algengroei? Een professionele dakdekker reinigt uw dak met een hogedrukspuit. Hij gebruikt hiervoor een middel dat veilig is voor het dakmateriaal.

Waarom is dakonderhoud zo belangrijk?
Zoals u al weet is dakonderhoud van groot belang om daklekkages te voorkomen. een lekkage brengt immers veel problemen met zich mee, zoals houtrot of schimmelgroei. Rot het hout weg, dan verzwakken belangrijke draagconstructies zoals balken. Ademt u schimmelsporen in? Dan ontwikkelt u mogelijk allergieën ontwikkelen en/of u krijgt last van uw luchtwegen. Al met al zijn dat geen prettige vooruitzichten.

Een derde - mogelijk zeer ernstig - gevolg van een daklekkage is dat het vocht allerlei kostbare spullen kan aantasten. Denk bijvoorbeeld aan antieke meubels op zolder. En dat brengt niet alleen financiële schade, maar ook hartzeer mee. Een vierde uiterst vervelend gevolg? Het vocht in uw woning kan ongedierte aantrekken. Zilvervisjes duiken dan vaker op, maar met meer pech trekt een lekkage ook groter ongedierte aan.

Dakonderhoud lastig? Vraag naar een ervaren dakdekker
Een daklekkage met het blote oog sporen is al lastig. Want als u ergens vocht ziet, betekent dat niet dat het lek zich precies daar bevindt. En wat als u niet in staat bent om uw dak te onderhouden, bijvoorbeeld door ziekte of door tijdgebrek? Of als u zelf niet het dak op durft. Het is dan fijn om te weten dat u altijd terecht kunt bij een professionele dakdekker. Met zijn hulp gaat u slijtage van uw dak zoveel mogelijk tegen. En dat betekent: geen daklekkages meer.

InSus BVBravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval november 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren