Zoeken

De dakenbranche viert feest!

Het was weer een mooi feest op vrijdag 24 maart. Evenementen­centrum Hart van Holland te Nijkerk was dit keer het decor voor de  inmiddels bekende Feestavond Dak van het Jaar, waar ouderwets groots werd uitgepakt voor de dakenbranche. Ruim 400 gasten,  heel wat meer dan in 2022, werden getrakteerd op een doorlopend programma met een borrel, een heerlijke driegangenmaaltijd,  nieuwe toevoegingen aan het Dak of Fame, de prijsuitreikingen voor Dak van het Jaar Roofs en steilDAK, en heel veel entertainment.  Een avond met nogal wat hoogtepunten.

Evenementencentrum Hart van Holland doet zijn naam eer  aan met zijn centrale ligging in Nederland. Voor veel bezoe­ kers van de Feestavond scheelt Nijkerk een slok op een borrel vergeleken met de oude locatie Egmond aan Zee. Tel daarbij op de ruime parkeergelegenheid naast de  entree, de prachtige ontvangst in een grote ruimte (die later was omgetoverd tot danszaal) en een prachtig sfeervol aangeklede dinerzaal en je hebt de juiste ingrediënten voor een geslaagde avond. In de dinerzaal met groot podium werden de vele gasten verwelkomd door Rens Merkelbach, die alles vlot, geestig en vooral professioneel aan elkaar praatte. 

DAK OF FAME


Na het voorgerecht werden de eerste twee personen in  het zonnetje gezet. Sinds vorig jaar bestaat de Dak of Fame, waarvoor bedrijven en instellingen uit de dakenbranche personen mogen voordragen die na een lang dienst­verband afscheid hebben genomen. Dit jaar viel de eer 
te beurt aan twee personen. Johan Philipsen werd na een dienstverband van ruim 20 jaar voorgedragen door zijn 
(laatste) werkgever Ben Roos Dakbedekkingen, met de niet geringe kanttekening dat Johan ruim 52 jaar actief was als dakdekker. Helaas was Johan zelf niet in staat de avond bij te wonen – Ben Roos (we komen hem nog tegen) nam de bloemen voor hem in ontvangst. 

Als tweede toevoeging aan het Dak of Fame mocht  Koert van Zee het podium betreden. Avondvoorzitter  Merkelbach vertelde het publiek dat Koert, die ruim 40 jaar in dienst was bij Kiwa BDA, zich in zijn loopbaan volgens ingewijden heeft ontwikkeld van hippie tot aristocraat in de dakenbranche. “Met een haardos waar menig man in de zaal nog steeds jaloers op kan zijn.” Met een mooie bos bloemen in zijn hand meldde Koert dat hij goed en graag van het vrije leven geniet maar af en toe nog wel een paar uurtjes maakt op de burelen van Kiwa BDA. Wij van Roofs en Lindeman Events feliciteren beide heren in elk geval van harte met hun eervolle ver melding op het Dak of Fame.  

DAK VAN HET JAAR HELLENDE DAKEN: 

DE VOLHARDING ARTIS


Na het smakelijke hoofdgerecht volgde de bekend­ making van de eerste grote prijs: de winnaar van  
Dak van het Jaar 2022 categorie Hellende Daken. Na een  slideshow waarin alle twaalf genomineerde projecten voorbij kwamen, verscheen op het grote scherm onder begeleiding van confettibommen de winnaar op het doek: De Volharding in Amsterdam. Dit voormalige rijstpakhuis,  nu onderdeel van Artis, onderging een duurzame, complexe renovatie. Vooral de succesvolle integratie van zonnepane­len, zink, leisteen en lood in een monumentaal gebouw en de samenwerking die daarvoor nodig is, bleken voor de jury doorslaggevend. Dat werd in kort bestek ook duidelijk uit de video van het project die werd getoond met alle partijen op het podium. Op de vraag van Merkelbach of  ze blij zijn met de prijs antwoordde Olle de Graaff, directeur van Jobse BV: “Er kan maar één de beste zijn!”, waarmee  hij vanzelfsprekend enig protest vanuit de zaal opwekte.  Dat hoort bij zo’n avond.

Jelle Noordzij van Onderwaater Architecten en Ingenieurs (directievoering en planvorming) en architect Cor Bouwstra (V&B Erfgoedarchitectuur) toonden zich na afloop super­trots op het resultaat én op de prijs. Linda van Leeuwen, Projectmanager Bouw & Ontwikkeling bij Artis, benadrukte het belang van de renovatie. “Artis wil waar mogelijk de  gebouwen van het gas af. Bij de Volharding zijn de maat­regelen in het dak doorgevoerd, en toch blijkt dat het elektriciteitsverbruik 19% lager ligt en het energieverbruik zelfs 43%. Zo’n dak heeft dus echt impact!” 

ROB SCHEEPERS


Daarna was het podium voor Rob Scheepers, stand­up comedian, entertainer, columnist en tonprater uit Helmond. Hij had van achteruit de zaal de avond tot dan toe  gadegeslagen en had daar een half boekje volgeschreven  met zijn ‘observaties’. Die toverde hij om in een hilarische  show waarmee hij de zaal in no time op zijn hand kreeg en waarin hij niets en niemand spaarde. Zo nam hij Nijkerk  op de hak, de afgezaagde bedrijfslogo’s met steentjes 
en dakjes, het logo van Dak van het Jaar (“Ze zouden de vormgever op staande voet moeten ontslaan”), de cover­band met dakdekker Ben Roos die nog moest optreden  (“Dat is geen coverband, maar een dakkapel”), zichzelf  
(“Als je op je enige vrije avond een feestavond voor dak­dekkers doet, zit je carrière echt op het hellend vlak.”) en Ben Roos weer (“Waarom iemand nomineren die precies vandaag niet kan komen, zeker om zelf in de schijnwerpers te staan en de bloemen in te pikken.”). Al met al was het een zeer knappe improvisatie die Scheepers neerzette.  De zaal genoot in elk geval volop.

DAK VAN HET JAAR PLATTE DAKEN:
 

MANNOURYToen was het tijd voor het dessert en tegelijkertijd – trom­geroffel –de bekendmaking van het Dak van het Jaar  
in de categorie Platte Daken. De jury had de keuze uit  veertien inzendingen, die alle nog even de revue passeer­den. De reacties bij vrijwel elke slide verklapten dat veel betrokken bedrijven dit jaar in de zaal zaten. De prijs ging uiteindelijk overtuigend naar woonproject Mannoury,  ook een Amsterdams project dus. Nog voor de confetti was neer gedaald, vulde het podium zich met een grote groep betrokkenen. Zoals daar waren Dominique Borggreve en Wietse Buskermolen (ontwikkelaar Aedes), Sacha Stolp (Gemeente Amsterdam), Wiebe Fokkema (IBS Consultants), Joris Voeten (Wageningen Environmental Research),  Henk Vlijm, (Optigrün), Dick Kooistra (Soprema), Gerard van  het Ende en René Schuurman (Kingspan Insulation),  Frank van Dien (Ecofyt), en Frank van de Kamp,  (Van de Kamp Dakbedekkingen). De laatste mocht het beeldje voor de winnende dakdekker in ontvangst nemen, alle anderen kregen een oorkonde uitgereikt. Een podium  vol met blije gezichten.

Ook hierna volgde een video over  het winnende project. In een reactie na de uitreiking ver­telde Joris Voeten nog: “We hopen met dit project aan te tonen dat het dak niet langer de afsluiting van de boven­kant van een gebouw is, maar de fundering van multifunc­tionele, natuurinclusieve, watercirculaire en energiebewuste daklandschappen van onze toekomstbestendige steden.” Dominique Borggreve was ook trots op het gebouw,  op de prijs en op Aedes, de opdrachtgever van Mannoury. “Onze CEO Paul Geertman heeft hier een flink risico geno­men en met zijn bedrijf de nek uitgestoken. Daarom zijn wij extra blij met deze erkenning.” Dat geldt ook voor onderzoe­ker Gijsbert Cirkel (KWR): “Het dak is hier het knooppunt van alle systemen. Ik hoop dat we dat veel vaker gaan zien.”

Niet lang na de laatste bekendmaking gingen alle deuren van de dinerzaal open. Achterin de zaal waar de avond begon stond de Midwest Coverband al klaar met onder andere – u raadt het al – dakdekker Ben Roos. Het repertoire van bekende blues­, country­ en rocknummers klonk lekker in de oren en de eerste voetjes gingen van de vloer.  
De avond werd afgesloten met een optreden van  DJ Ben Liebrand, die in een toegankelijke mix de ene na de andere bekende hit a. Een swingend slot van een uitstekend georganiseerde, heerlijke feestavond. 
 

erfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval juni 2023DakenraadrecticelinsulationRockwooltotaal dakconcept

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren