De stad van de toekomst moet groener worden
Met de ondertekening van De Groene Stad Charta, op 28 november 2017 in het Haagse VNO-NCW-gebouw, door vooraanstaande bestuurders en ondernemers, heeft ‘Groen Nederland’ sinds dinsdagmiddag een groene voorhoede. VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer manifesteerde zich als woordvoerder van deze voorhoede. “Er komen tot 2030 één miljoen mensen bij in ons land, voor een groot deel in de steden. Als we niets doen ‘versteent’ de stad. Dat moeten we voorkomen met de aanleg van meer groen. Zo maken we de stad bovendien aantrekkelijker en gezonder”. Die boodschap bracht Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, vandaag bij de introductie van De Groene Stad Charta. Omdat de heer De Boer onverwacht verhinderd was, werd zijn toespraak in de hal van het VNO-NCW-gebouw uitgesproken door de directeur Economische Zaken van VNO-NCW, Jeroen Lammers.
Betere luchtkwaliteit
Volgens De Boer moet bij de aanleg van gebouwen en infrastructuur vanaf het begin meer worden nagedacht over de aanleg van groen. Meer bomen en planten verbeteren de luchtkwaliteit, dragen bij aan een grotere biodiversiteit en de stad wordt tegelijk meer klimaatadaptief. Ook kan de biomassa afkomstig van planten en bomen worden hergebruikt. “Als we dit proces met zijn allen goed inrichten is de maatschappelijke businesscase rendabel en wordt de woonomgeving gezonder en aantrekkelijker.”
Stichting De Groene Stad opgericht
Om meer groen in de stad te krijgen hebben verschillende brancheorganisaties - Anthos, VHG en LTO – destijds het initiatief genomen om stichting De Groene Stad op te richten. De Stichting wil een kennis- en inspiratieplatform zijn en de discussie over meer groen onder projectontwikkelaars, stadsplanners, architecten, bouwers en bewoners stimuleren. Partners van de stichting kunnen de zogeheten Groene Stad Charta ondertekenen om samen te werken aan groenere steden. Tot de eerste ondertekenaars behoren behalve VNO-NCW, de Topsector Tuinbouw &