Debigum Nederland past dakbedekkingsmaterialen aan tilnorm aan
Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn overeengekomen dat het, door één persoon, handmatig tillen van dakdekkersmaterialen zwaarder dan 25 kg vanaf 1 januari 2012 wordt verboden. Derbigum hecht veel belang aan de fysieke gesteldheid van de dakdekkers en heeft dus het grootste gedeelte van haar assortiment afgestemd op deze nieuwe tilnorm.
Fysieke belasting
In Nederland werken ongeveer vierduizend bitumineuze/kunststof dakdekkers. Uit onderzoek van het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) blijkt dat 50% van de dakdekkers aangeeft dat het werk lichamelijk te zwaar is, en dat 38% daadwerkelijk overbelast is. Bijna de helft van het ziekteverzuim in de bouw wordt veroorzaakt door fysieke klachten met betrekking tot knie, schouders, rug en armen. Ook ondervinden de dakdekkers hinder van het werken in een ongemakkelijke houding. Het verticaal of horizontaal verplaatsen van materialen wordt ervaren als lichamelijk zwaar.
Nieuwe tilnorm
Dit is één van de redenen waarom er in de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) vanaf 1 januari 2012 een nieuwe tilnorm ingevoerd wordt van maximum 25 kg.
De tilnorm geldt voor alle dakmaterialen, niet enkel voor dakrollen. Omdat het om individueel tillen gaat, mogen materialen met een gewicht van maximum 50 kg handmatig getild worden, zolang de norm van 25 kg/persoon gerespecteerd blijft.
Indien het te verplaatsen gewicht meer dan 25 kg per persoon bedraagt, moet een mechanische oplossing worden gezocht. Voor deze wet is in eerste instantie de werkgever aansprakelijk. Toch neemt Derbigum als fabrikant zijn verantwoordelijkheid door lichtere rollen te produceren. Vanaf 1 januari 2012 wegen de meeste Derbigum-rollen max. 25 kg, en dit zonder compromis op kwaliteit. De bewezen duurzaamheid van minimum 35 jaar blijft overeind.
Om het lagere gewicht te realiseren wordt de lengte van de rollen aangepast door zoveel mogelijk rekening te houden met de bekende Derbigum-afmetingen. De dikte, breedte en samenstelling van de dakrollen blijven onveranderd. De eisen gesteld aan het materiaal en de bewezen en verwachte levensduur zoals opgenomen in de KOMO blijven hierdoor overeind.