Zoeken

Derbigum komt met nieuwe plantaardige dakbedekking BIOtumen

Derbigum, specialist in energiebesparende en –producerende dakbedekkingsmaterialen, zet weer een volgende stap naar een duurzame samenleving volgens de ideeën van de ‘biobased economy’. Na de lancering twee jaar geleden van Derbipure, de allereerste dakbaan ter wereld op basis van plantaardige oliën en harsen, we rkt Derbigum aan een nieuwe innovatieve dakbedekking van plantaardige oorsprong, BIOtumen. Op vrijdag 12 oktober heeft de Gelderse gedeputeerde Annemiek Traag de laatste dakbaan gelegd op de pilotlocatie op de woningcomplexen aan de Heemraadstraat te Nijmegen, in totaal 900 m2 BIOtumen.

Van biomassa tot pyrolyse-olie

BIOtumen is een nieuw soort dakbedekking, die qua uiterlijk en prestatie lijkt op gewone bitumen dakbanen, maar niet afkomstig van aardolie maar van geraffineerde pyrolyse-olie. Deze pyrolyse-olie is gemaakt van schoon resthout en wordt rechtstreeks gewonnen uit biomassa (gewassen en reststromen uit de landbouw-, landschap- en voedingsmiddelenindustrie). Pyrolyse is een veelbelovende technologie voor conversie van (heterogene) biomassa naar een verwerkbare vorm voor de industrie.

Consortium innovatieve bedrijven

BIOtumen en dit testproject zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen vijf innovatieve bedrijven. Het idee is ontstaan uit de samenwerking tussen Derbigum en Orineo, een business development bedrijf op het gebied van biobased oplossingen voor de industrie. Door de bekendste pionier van pyrolyse van biomassa, BTG Biomass Technology Group, werd het gebruik van pyrolyse-olie concreet. Voor de praktische introductie sloten dakbedekkingsbedrijf Weijers Platte Daken uit Groesbeek en woningcorporatie Talis zich aan bij het consortium.

Provincie Gelderland ondersteunt BioBased Economy

De provincie Gelderland zet sterk in op de ontwikkeling naar een duurzame biobased economy door tal van ondersteuningsprojecten en regelingen en ondersteunt rechtstreeks de marktintroductie van (eind)producten via het project ‘biobest products’. In biobased economy worden fossiele brand- en grondstoffen zoveel mogelijk vervangen door biomassa. Het project werd verder ondersteund door de stichting Kiemt die de juiste partijen bij elkaar heeft gebracht en het project bij de provincie onder de aandacht heeft gebracht.

BioBased Bouwen

Een belangrijke ontwikkeling binnen de bouwwereld is de groeiende vraag naar biobased (ge)bouwen

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren