Doorwerken tot je 67ste
Nederland vergrijst en de daarbij stijgende pensioenkosten maakt het noodzakelijk dat de beroepsbevolking langer aan het werk blijft. In de bouw is dat problematisch omdat het werk lichamelijk zwaar is. Maar ook de zogeheten ‘psychosociale’ omstandigheden spelen hier een belangrijke rol in. Een gesprek met onderzoekster Karen Oude Hengel van TNO.
Doorwerken tot je 67ste zit er voor veel bouwplaatsmedewerkers nog niet in. In 2012 was de gemiddelde pensioenleeftijd in de bouw 62,5 jaar. Langer doorwerken is voor velen lichamelijk eenvoudigweg niet haalbaar. Toch zal dat wel moeten, want in het regeerakkoord staat vastgelegd dat in 2021 tot 67 doorgewerkt moet worden – ook door de bouwers.
‘Duurzame inzetbaarheid’ is de term waarmee bedoeld wordt dat werknemers niet alleen het vermogen en de wil hebben om door te werken, maar ook de mogelijkheden krijgen van de werkgever en sector. Werkgevers zoeken de oplossing doorgaans in het verminderen van de lichamelijke belasting van de werknemer. Dit soort maatregelen heeft het meeste effect wanneer de verschillende aspecten die ermee samenhangen ook goed zijn geregeld. Gedacht moet worden aan zaken als een juiste werkhouding, een goede verhouding tussen werk en pauze en een gezonde leefstijl. Karen Oude Hengel van TNO ontwikkelde een programma met als doel om bouwvakkers langer gezond en productief