Zoeken

Drone inspectie binnen handbereik

De drone kan veel taken voor de dakdekker in het beheer en onderhoud en in de offertefase verlichten. Het leren beheersen van deze techniek en de kosten hoeven geen belemmering te zijn. Gebruiksvriendelijke software en gespecialiseerde scholingsinstituten maken dat de drone als gereedschap bij wijze van spreken niet hoeft te ontbreken in de bus van de dakdekker.

Drones maken een opmars in de bouwsector omdat ze steeds betaalbaarder en breder inzetbaar zijn. Ze bieden tal van voordelen en handige toepassingen, zoals het moeiteloos inspecteren van hoger gelegen gebouwdelen zoals daken, het snel vastleggen van situaties op de bouwplaats en het vastleggen van de gebouwde omgeving voor toepassing in tekenprogramma’s in de computer.

Foto’s die de drone maakt van bijvoorbeeld een dakvlak kunnen gebruikt worden voor diverse metingen. Afstanden, hoeken, oppervlaktes en volumes. Fotogrammetrie software kan zeer nauwkeurig op basis van foto’s en een 3D puntenwolk de situatie op het dak in kaart brengen. 

Door meerdere foto’s van eenzelfde object over een verloop van tijd met elkaar te vergelijken, rekent de computer tegenwoordig bijna met een druk op de knop uit wat er in het landschap is veranderd. Buildwise medewerkers tonen ons een utiliteitsproject, waarbij een landmassa wordt afgegraven. De dronegegevens over tijd geven een nauwkeurig beeld van de afgevoerde hoeveelheden. Hiermee kan niet alleen de voortgang van het project in de gaten worden gehouden, maar het wordt ook gebruikt om de opgaven van aannemers te controleren. De nauwkeurige beelden dienen bij dakinspecties en inspecties aan monumenten ook om de grootte van scheuren of kwetsbare plekken met eerdere beelden te vergelijken.

DRONE SCHOOL

Regelmatig worden de experts van Noordzee Drones gevraagd om demonstraties te geven. Deze gecertificeerde droneschool zorgt al jaren voor een uitgebreid lesprogramma, dat zich ook richt op specialisten in de bouw. 

CEO Elwin van Herck: “Drones kopen vergt een haalbaar investeringsbudget. Tussen 1000 en 3000 euro beschik je al over behoorlijke apparatuur. En voor professionele toepassingen zit je ongeveer tussen de 5000 en 10 000 euro. Die heb je snel terugverdiend als je je diensten aanbiedt of de vaardigheden binnen je bedrijf inzet. Met de gegevens van de drone kun je risico’s uitschakelen en sneller en efficiënter werken.”

“Met onze cursus leer je de basisbeginselen van het vliegen met een drone. Op onze leslocatie beschikken we over een voorbeelddak, waarop je een inspectie uitvoert met een instructeur en concreet de vaardigheden leert.”

“Je leert om pre- en post-flight checks uit te voeren en alle theorie in verband met het vliegen met drones. Het lesprogramma vergt wel commitment. Het zijn vier dagen theorie en drie halve dagen praktijk in een opbouwend schema, waarin wij het leerpatroon beoordelen en je voldoende vlieguren bieden om ervaring op te doen. Als je dit onder de knie hebt, kun je je verder specialiseren.”

“De meeste specialisaties omvatten drie lesdagen, waarvan twee voor de theoretische omkadering en één voor een praktijktraining. Op zich is de basis vrij snel geleerd, aangezien het materiaal en de software gebruiksvriendelijk is.” Specialisaties zijn er onder meer in Fotogrammetrie/3D mapping, Thermografie, Foto en Video, Bouw en Inspectie met drones.

“We krijgen veel mensen uit Nederland op onze basis- en specialisatiecursussen. We staan op de lijst van erkende 

dronescholen en nemen examens af in België en de rest van Europa. De belangstelling uit Nederland is zo groot, dat we dit jaar ook een locatie rond Rotterdam in gebruik zullen nemen voor het geven van onze lessen.”

PIONIER

Elwin van Herck is pionier van drones in België en Europa. “In 2014 had ik een productiehuis, waarmee ik bedrijfsfilmpjes maakte. Als je aan een klant voorstelde luchtbeelden te maken vanuit een helikopter, haakten ze al snel af vanwege de prijs. In dat jaar ontmoete ik een vriend die Hollywoodproducties maakte en al met drones werkte. Ik besloot mij daar ook in te verdiepen en richtte nog datzelfde jaar een eerste school op.” 

“Met mijn kennis en ervaring werd ik veel om advies gevraagd. Zo ben ik ook als extern expert voor de regering betrokken geweest bij het opstellen van de Belgische wetgeving rond drones. Sinds 2021 is er Europese regelgeving, dus als je een diploma bij Noordzee Drones behaalt, geldt dat voor alle Europese lidstaten.”

Een dronelicentie geeft je de ruimte inspectiewerk uit te voeren en over of langs gebouwen te vliegen. “Wel is het zo dat je altijd een gedegen risicoanalyse moet maken en je moet je, net als bij een rijbewijs, houden aan de verkeerscodes van het luchtruim.”

Noordzee Drones presenteerde de mogelijkheden op een bijeenkomst van ProBitumen in Brussel. Wie geïnteresseerd is, kan het cursusaanbod en de lesdata bekijken op hun website (www.noordzeedrones.be). “We komen bij voldoende aanmelding, vanaf tien man, ook op locatie om de cursus te geven.” ■

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren