Zoeken

Dutch Solar Awards uitgereikt

In het Conference Center op High Tech Campus Eindhoven zijn de Dutch Solar Awards uitgereikt. De awards werden uitgereikt in de categorieën Industry Development, Project Development, Young Solar en Solar Thesis. Uit het veld van vijftig deelnemers en twaalf finalisten zijn TULiPPS Solar, Scheuten Solar, SoLayTec en Gijs Dingemans naar voren gekomen als winnaars.

De awardshow, onder regie van juryvoorzitter Wim Sinke, werd bijgewoond door tweehonderd vertegenwoordigers uit de Nederlandse Solar Community. Na de inleidende keynote speech van (duurzame) energie-expert Erik Lysen met de titel ‘Zonne-energie in Nederland en daarbuiten: de lange adem van pioniers en doorzetters’ werden de verschillende awards uitgereikt.

Industry Development Award

Deze eerste award, voor beste industriële innovatie, is toegekend aan TULiPPS Solar met de COSMOS pv-module-technologie. TULiPPS Solar heeft een lichtgewicht ‘frameless’ module ontwikkeld met een zeer dunne laag thermisch gehard glas en een kunststofconstructie aan de achterzijde. Deze 500 wattpiekmodule wordt in 2012 gelanceerd.

Project Development Award

Voor de Project Development Award kon het vakpubliek invloed uitoefenen door zijn favoriet te kiezen via de online stemmodule. Na het optellen van de stemmen van de jury en die van het vakpubliek, kwam Scheuten Solar als winnaar naar voren. Het bedrijf kreeg de award voor het solar project dat zij realiseert voor het Centraal Station Rotterdam. Scheuten Solar levert maarliefst drieduizend glas-glas zonnepanelen voor de overkapping van het station. Deze zonnemodules worden geïntegreerd in de glazen stationsoverkapping.

Young Solar Award

De eerste Young Solar Award – uitgereikt aan solar start-ups – is gewonnen door SoLayTec uit Eindhoven. Deze start-up ontwikkelt en levert Atomic Layer Depositie-machines voor de solar industrie. SoLayTec versnelt met haar technologie het productieproces van wafers van twintig minuten naar tien seconde per wafer.

Solar Thesis Award

De Solar Thesis Award – die de thesis beloont waarmee de kennis van zonne-energie het meest vooruit geholpen wordt – is gewonnen door Gijs Dingemans van de Technische Universiteit Eindhoven. Dingemans won de award met zijn proefschrift over passivatie van kristallijn silicium zonnecellen. Hij heeft hiermee belangrijke vragen beantwoord van de internationale solar community over ultradunne laagjes aluminiumoxide.

De Dutch Solar Awards zijn een landelijke competitie waarin Nederlandse solar bedrijven en experts hun prestaties met elkaar meten. De awards hebben als doel om zonne-energie in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten en de toepassing te promoten. In totaal zijn vier prijzen uitgereikt: de Industry Development Award voor meest toonaangevende innovatie, de Project Development Award voor het beste gerealiseerde project met zonne-energiesystemen, de Young Solar Award voor de meest belovende solar start-up en de Solar Thesis Award voor de beste thesis.

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren