Zoeken

Economische Barometer Koninklijke Metaalunie: Weinig impact crisis op werkgelegenheid in sector

Was een jaar geleden de hele (mkb) metaalsector nog bezig aan een voorzichtige opmars, het tweede kwartaal van 2012 laat zien dat herstel voor veel sectoren nog ver weg ligt. De economische barometer van de Koninklijke Metaalunie toont dat diverse sectoren op verschillende manieren gevoelig zijn voor de huidige economische crisis. De slechtere vooruitzichten hebben nog geen gevolgen voor de werkgelegenheid in de sector.

In het algemeen zijn de verschillen tussen de sectoren groot. Wat zij delen is dat zij allemaal ten opzichte van het tweede kwartaal een minder goed derde kwartaal verwachten. Dit betreft zowel de binnenlandse orderportefeuille als het te verwachten bedrijfsresultaat. Exporterende bedrijven presteren wederom beduidend beter dan bedrijven die uitsluitend de Nederlandse markt bedienen. Exporterende bedrijven verwachten voor het derde kwartaal nog steeds groei, maar wel op een lager niveau dan in de afgelopen kwartalen. Niet geheel onverwacht zijn bedrijven die aan de bouw toeleveren het minst optimistisch.

Orderportefeuilles binnenland langzaam minder

Per saldo is de binnenlandse orderpositie iets afgenomen. Een kwart van de deelnemers aan de barometer heeft aangegeven een beter kwartaal achter de rug te hebben dan het kwartaal ervoor. Een jaar geleden was dit nog 45%. Het aantal ondernemers dat aangeeft een slechter tweede kwartaal te hebben gehad is, met een derde, gelijk gebleven. De verwachtingen voor het derde kwartaal zijn duidelijk minder goed. Ruim een kwart van de ondernemers geeft aan een slechtere orderportefeuille te verwachten, iets minder ondernemers verwachten een beter kwartaal. De verwachtingen voor de bouw gerelateerde bedrijven blijft per saldo slecht.

Export blijft het goed doen

Van de ondervraagde ondernemers exporteert 43%. Het aantal bedrijven met een groeiende buitenlandse orderportefeuille neemt af. Van de exporterende bedrijven heeft 39% een betere orderpositie. De buitenlandse orderpositie wordt door 40% van de bedrijven positief gewaardeerd tegen 14% als ongunstig. De verwachtingen van de buitenlandse orderpositie voor het derde kwartaal van 2012 zijn iets minder positief dan in het vorige kwartaal.

Totale orderportefeuille iets toegenomen

De minder wordende beoordeling van de binnenlandse orderportefeuille en de groei van de export resulteert per saldo in een toename van de orderportefeuille in weken. Exporterende bedrijven presteren dus ook hier beter dan niet exporterende bedrijven. Bij bedrijven die alleen in Nederland leveren is de gemiddelde orderportefeuille 8 weken, terwijl bij de bedrijven die meer dan 10% van hun omzet exporteren de gemiddelde orderportefeuille bijna 11 weken is.

Werkgelegenheid stabiel, 

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren