Zoeken

Eerste Nederlandse dakmoestuin op kantoorcomplex Schiekade

Rotterdam krijgt een enorme moestuin op het dak van kantorencomplex Schieblock aan de Schiekade. Naar verwachting is op donderdag 19 april de eerste ‘dakmoestuin’ in Nederland gereed voor gebruik.

Op initiatief van CODUM en Bureau ZUS ( Zones Urbaines Sensibles) is met steun van eigenaar LSI en de gemeente Rotterdam een plan voor de ‘dak-akker’ ontwikkeld. De engineering en uitvoering zijn in volle gang door Binder Daktuinen uit Poortugaal en Optigroen Dak- en Gevelbegroeiing uit Amersfoort. Optigroen staat vooral bekend vanwege de innovatieve dakoplossingen, zo maakte zij het allereerste mega moestuindak ter wereld ‘Brooklyn Grange’ in New York.

In samenwerking met de Dakboerin Annelies Kuipers uit Haarlem is er een kweekplan opgesteld en worden momenteel de eerste groenten ingeplant. Het gehele project wordt gemonitord door de Hogeschool Rotterdam om meer inzichten krijgen in het functioneren van dakmoestuinen.

Testsite Central District

Het moestuindak is onderdeel van het grotere project de Testsite Rotterdam. Dit is een meerjarig project van de Internationale Architectuur Biënnale (IABR) en het architectenbureau ZUS. De Testsite Rotterdam is gericht op Rotterdam Central District, het gebied tussen Centraal Station en het Hofplein.

Luchtbrug

Het project Dakakker wordt gekoppeld aan de Luchtsingel, een 350 meter lange voetgangersbrug tussen het Centraal Station en de Hofbogen in Rotterdam - Noord, waardoor dit deel van de stad ook voor voetgangers veel makkelijker bereikbaar wordt. De loopbrug gaat dwars door het Schieblock waardoor ook de dakmoestuin goed toegankelijk is voor bezoekers.

Educatie

Op het dak wordt niet alleen groente of fruit geteeld, er komt ook een bijenkorf en een klein informatiecentrum met een educatief karakter. De verse dakproducten worden geleverd aan lokale restaurants en de dakakkerswinkel ter plekke.

erfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval juni 2023DakenraadrecticelinsulationRockwooltotaal dakconcept

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren