Zoeken

Energieleverend dak van Icopal op Concept House Prototype

In het onderzoeksproject Concept House Prototype ontwikkelen onderzoekers van de TU Delft samen met partners uit de bouwwereld een duurzaam integraal bouwsysteem voor appartementen. Icopal heeft het energieleverende dakbedekkingsysteem voor het gebouwde testappartement geleverd. Doel van dit onderzoek is het realiseren van energieneutrale of zelfs energiepositieve gestapelde woningbouw. Dit is in 2020 een vereiste.

Energieneutraal bouwen

De energiezuinigheid van een gebouw wordt uitgedrukt in een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Momenteel ligt de wettelijke norm op 0,6. In 2020 moeten nieuwe woningen volledig energieneutraal gebouwd worden (EPC=0,0).

Om dit doel te bereiken is door de TU Delft en partners in drie jaar een concept uitgewerkt waarmee met geprefabriceerde bouwcomponenten heel snel en efficiënt energieneutrale appartementen kunnen worden gebouwd. Dit nieuwe bouwsysteem vereist een integrale aanpak, waarbij ontwerpen op basis van losse componenten losgelaten moet worden. Met de resultaten van het onderzoek is eind 2011 een prototype van een energieleverend appartement gebouwd in Rotterdam Heijplaat.

Geprefabriceerd energie daksysteem

Icopal, sinds 2 jaar betrokken bij Concept House Prototype als één van de hoofdpartners, heeft het dakbedekkingsysteem, met dakkoelsysteem en flexibele PV modules, van de testwoning geleverd en gemonteerd. De duurzame, milieuvriendelijke POCB dakbedekking Icopal Universal vormt de waterdichte basis voor het toegepaste prefab daksysteem met geïntegreerde energie-opwekkers (zowel warmte/koeling als stroom).

Het totale daksysteem is tot stand gekomen in samenwerking met partners Danfoss (dakkoeling), Kingspan Unidek (gerecyclede EPS afschot isolatie), Global Solar (PV modules), Mastervolt (inverters), Prokom (aansluiting PV modules) en Roval (gemoffelde Solotrim).

Bram Kranenburg, technical manager bij Icopal: “Ook op de lange termijn wil Icopal waterdichte dakoplossingen kunnen leveren, daarom is het zaak nu in te spelen op de toekomstige regelgeving. Het bouwen van energiezuinige appartementen is met de huidige regelgeving al niet gemakkelijk, want het zonlicht vangend dakoppervlak per m² vloeroppervlak is klein. Dit lukt alleen door bundeling van specialistische kennis van verschillende bedrijven en door systemen te ontwikkelen waarin losse bouwcomponenten worden geïntegreerd. Nergens ter wereld is een experiment gedaan zoals het Concept House Prototype. Het is een geweldig project, waarbij we veel nieuwe kennis op kunnen doen uit de ervaringsresultaten.”

De officiële opening van het prototype wordt eind februari 2012 verwacht. De ervaringen van de bewoners en verder onderzoek moet leiden tot optimalisatie van het bouwsysteem en uiteindelijk tot marktintroductie.

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren