
Europa op schema voor 30 gigawattpiek productiecapaciteit zonnepanelen
Europa ligt op schema om in het kalenderjaar 2025 in de gehele waardeketen van zonnepanelen over minimaal 30 gigawattpiek productiecapaciteit te beschikken. Dat stelt de European Solar PV Industry Alliance.
De EU Solar PV Industry Alliance (ESIA) ging afgelopen december van start en moet onder leiding van EIT InnoEnergy ervoor zorgen dat Europa in 2025 over 30 gigawattpiek pv-productiecapaciteit beschikt; van silicium tot wafers, zonnecellen en zonnepanelen.
20 projecten
De productiealliantie baseert haar conclusie op basis van plannen voor nieuwe fabrieken van haar leden. In de pijplijn zitten meer dan 20 projecten en er worden nog nieuwe aankondigingen verwacht.
ESIA benadrukt daarbij wel dat de ambities echter alleen kunnen worden gerealiseerd met daadkrachtige actie. Bij de juiste beleidsondersteuning zou de doelstelling van 30 gigawattpiek zelfs overtroffen kunnen worden.
Actieplan
ESIA heeft afgelopen week op de vakbeurs Intersolar Europe haar actieplan en bijbehorende werkgroepen gepresenteerd. Daarbij wordt de expertise van meer dan 120 organisaties uit 17 landen samengebracht.
Een belangrijk aandachtspunt van het actieplan is het verbeteren van het internationale concurrentievermogen van de toeleveringsketen en overwegingen zoals energiekosten, duurzaamheid, recycling en traceerbaarheid. Er is een analyse uitgevoerd om de kloof te dichten tussen de investerings- (opex-) en operationele (capex)-kosten van de Europese pv-waardeketen en de kosten in andere delen van de wereld.
Werkgroepen
Zo gaat de werkgroep ‘Non-Pricing Conditions’ een reeks niet-prijsgerelateerde criteria definiëren die de markt voor in Europa geproduceerde zonne-energiesystemen positief moet beïnvloeden. Zo wordt gedacht aan een bonussysteem voor overheidsopdrachten gericht op milieuduurzaamheid en het toepassen van niet-prijsgerelateerde criteria bij openbare en particuliere aanbestedingen.
De werkgroepen ‘Supply chain’ en ‘Finance’ gaan onder meer voorstellen doen om de financieringssteun en -mechanismen voor Europese pv-fabrieken te versterken en te versnellen. Tot slot gaat de werkgroep ‘Skills’ zich inzetten om 50.000 nieuwe, geschoolde werknemers aan te trekken door onder meer een Solar Academy op te richten.