Zoeken

Financiering van zonnepanelen: wat zijn de mogelijkheden?

Op steeds meer daken in Nederland liggen zonnepanelen. Dat is ook logisch, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu én de portemonnee. Zonnepanelen zijn voor veel mensen een behoorlijke uitgave. Gelukkig zijn er zijn verschillende leningen, subsidies en belastingvoordelen beschikbaar waar je gebruik van kunt maken om zonnepanelen te financieren.

Zonnepanelen financieren met hypotheek

Het is mogelijk om zonnepanelen onder te brengen in de hypotheek. Je hypotheek mag dan 106% van de nieuwe woningwaarde bedragen. Als je aangeeft dat je een hogere hypotheek nodig hebt omdat je gaat investeren in energiebesparende maatregelen, dan wordt dit bijna altijd door de geldverstrekker geaccepteerd. Je maandlasten dalen namelijk direct door de lagere energiekosten. Daarmee kun je eventueel de extra hypotheek betalen. Als je benieuwd bent naar de mogelijkheden, kun je het beste contact opnemen met de hypotheekverstrekker om de opties te bespreken.

De Duurzaamheidslening

Sommige gemeenten bieden een Duurzaamheidslening aan. Met deze lening kun je tegen aantrekkelijke voorwaarden energiebesparende maatregelen financieren. Denk hierbij aan zonnepanelen of isolatie. Je kunt minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- lenen, tegen een vooraf vastgelegde rente. Je kunt bij de gemeente navragen of deze lening in jouw gemeente beschikbaar is. Je kunt dit eventueel ook controleren op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

De Energiebespaarlening

Als je niet in aanmerking komt voor de Duurzaamheidslening, dan kun je eventueel ook een beroep doen op de Energiebespaarlening. Je kunt minimaal € 2.500,- en maximaal € 25.000,- lenen. Wil je jouw woning energieneutraal maken? Dan kun je maximaal € 50.000 lenen. Je mag maximaal 75% van het totale leenbedrag gebruiken voor zonnepanelen, de overige 25% moet je gebruiken voor een andere energiebesparende maatregel. Denk hierbij aan isolerend glas of een warmtepomp.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Als je niet in aanmerking komt voor bovenstaande opties, dan kun je eventueel ook een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten. Bij een persoonlijke lening leen je eenmalig een vast bedrag. De rente staat vast zo lang de lening loopt. Bij een doorlopend krediet kun je tot een vooraf afgesproken limiet geld opnemen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Als je een koopwoning hebt, dan is de rente die je betaalt aftrekbaar. Je hebt hierdoor een lagere maandlast. Dit geldt alleen voor een persoonlijke lening, bij een doorlopend krediet is dit helaas niet mogelijk.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Tot slot is het ook mogelijk om de 21% btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit geldt alleen voor particulieren. De belastingdienst beschouwt eigenaren van zonnepanelen namelijk als een soort van ondernemers omdat zij stroom aan het net leveren. Er zijn wel een aantal administratieve handelingen nodig om de btw terug te krijgen. Daar staat tegenover dat je op een gemiddelde set zonnepanelen al gauw € 800,- terug krijgt.

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren