Zoeken

FNV Bouw opent meldpunt foute faillissementen

FNV Bouw opent een meldpunt voor verdachte faillissementen in de bouwsector en aanverwante branches. Dat maakt de vakorganisatie vandaag bekend. Aanleiding is het stijgende aantal faillissementen in de bouw met een ‘luchtje’. FNV Bouw gaat een zwartboek aanleggen van deze faillissementen. Daarmee wil de bouwbond richting Den Haag.

De grenzen van het fatsoen en de faillissementswetgeving worden steeds vaker overschreden, vindt de vakbond. De meest recente voorbeelden zijn die van werkgevers die hun mensen letterlijk uitzwaaien op vakantie en diezelfde dag nog het faillissement van het eigen bedrijf aanvragen. Dan hoeven ze het faillissement niet uit te leggen. Lekker makkelijk. En onfatsoenlijk. Want intussen staan de werknemers op vakantie in Frankrijk bij een pinautomaat waar ineens geen geld meer uitkomt, omdat er geen loon meer is overgemaakt.

Gesjoemel

Ook gesjoemel met BV's voorafgaand aan een faillissement komt regelmatig voor. En werknemers worden ingedeeld in een groep deugnieten en een groep die zogenaamd wel wil deugen. De tweede groep mag bij het bedrijf blijven werken, de eerste mag ‘vrijwillig’ de deur achter zich dichttrekken. Werkgevers gebruiken in dat laatste geval steeds vaker een vaststellingsovereenkomst. Een dergelijk stuk papier maakt het mogelijk om een werknemer meteen op straat te zetten.

De bouw verkeert in een stevige en langdurige crisis. Uit alle cijfers blijkt dat het aantal faillissementen in de sector nog steeds groeit. Duizenden bouwvakkers zijn erdoor getroffen. De meest recente faillissementscijfers van het CBS spreken boekdelen. Bij verschillende faillissementen zijn inmiddels door de werknemers 

Roval februari 2024Altrex kooiladderBauderDach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoDakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren