Zoeken

Hogere grondstofprijzen maken bouwen duurder

De bouwkosten stijgen per 1 januari 2012 als gevolg van prijsstijgingen van bouwmaterialen. Producenten van ruwbouwproducten verhogen hun prijzen met drie tot negen procent, als gevolg van gestegen grondstof- en energie prijzen. Koninklijke Hibin, de brancheorganisatie voor de bouwmaterialengroothandel, voorziet dat de groothandelsprijzen over de hele linie omhoog gaan. Per leverancier kunnen de prijsaanpassingen uiteraard fluctueren.

Bij eerdere grote stijgingen van de grondstof- en energieprijzen, zoals in 2000 en 2007, kon de bouwmaterialengroothandel een deel van de prijsstijgingen nog compenseren door effici├źnter te werken. Die rek is er nu uit. De sector heeft zich door tijdige koerswijzigingen goed kunnen wapenen tegen de economische crisis, maar de bedrijfsresultaten staan nog steeds onder zware druk. Alhoewel de Hibin Conjunctuurmeting afgelopen oktober aangaf dat de sector stabiliseert, bleek daaruit ook dat pas in 2013 herstel wordt verwacht. Nieuwe informatie over de impact van de schuldencrisis voedt de verwachting dat herstel nog langer op zich zal laten wachten. De afgelopen drie jaar is het personeelsbestand in de sector met 13% gedaald. De sector doet er alles aan om kennis en service op het nieuwe volumeniveau te handhaven. Daarom is het onvermijdelijk dat de bouwmaterialengroothandel de prijsstijgingen voor een groot deel zal moeten doorberekenen.

Dach & WandTriflex bvInSus BVBravoKiwa BDA personeeltotaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA infoRoval december 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren