Zoeken

Inspectie SZW controleert valgevaar op kleinere bouwlocaties

De Inspectie SZW gaat het veilig gebruik van ladders en rolsteigers op kleinere bouwlocaties vanaf halverwege deze maand extra controleren. Jaarlijks komen er op bouwterreinen gemiddeld vijf mensen om het leven en houden er tientallen blijvend letsel over door een val van een ladder of steiger.

Deze inspectieronde, die zo’n drie weken duurt, richt zich op de kleinere bouwlocaties in binnensteden. Het gaat daarbij om nieuwbouw, verbouw en onderhoud- en reparatiewerkzaamheden, ook bij particulieren. Dit werk wordt uitgevoerd door bouw- en aannemingsbedrijven, schilders en installateurs.

Bij kleine bouwprojecten gebeuren relatief vaak ongevallen. Dit komt onder meer omdat er vaak met bijvoorbeeld te korte ladders of instabiele rolsteigers wordt gewerkt. Ongelukken bij kortdurende klussen zijn vaak het gevolg van gemakzucht, slordigheid en onvoldoende voorbereiding.

Deze inspectieronde richt zich op het hele land. Als er onveilige situaties worden aangetroffen, zullen de inspecteurs het nemen van passende maatregelen afdwingen zodat er veilig gewerkt wordt. Ze kunnen daarbij een waarschuwing geven, een boete uitdelen of werkzaamheden stilleggen.

De Inspectie SZW heeft de ongevallen van elf jaar geanalyseerd. In die periode waren er 2822 slachtoffers van een ernstig ongeluk die allemaal te maken hadden met een val van een steiger of ladder. Van hen zijn 58 overleden en hielden er 346 blijvend letsel over aan het ongeval.

InSus BVBravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval november 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren