Inspectie SZW deelt waarschuwingen uit voor preventieve stillegging
De Inspectie SZW heeft dit jaar al zo’n veertig keer een waarschuwing tot preventieve stillegging uitgedeeld. De volgende stap in het handhavingsproces is om daadwerkelijk tot stillegging van een bedrijf of deel van een bedrijf over te gaan. Inspecteur- generaal Jan van de Bos hoopt “dat de bedrijven het niet zo ver laten komen”. Dit zei hij gisteren, 25 november 2013, in Den Haag tijdens de presentatie van het Jaarplan 2014 Inspectie SZW.
Sinds dit jaar kan de Inspectie SZW bedrijven of bedrijfsonderdelen preventief stilleggen. Stillegging gaat altijd alleen om die activiteiten in het bedrijf die samenhangen met de overtreding. Dit gebeurt als een bedrijf een notoire overtreder is en steeds dezelfde overtredingen begaat en daarvoor is beboet door de Inspectie. De stillegging kan voor één, twee of drie maanden plaatsvinden. Inmiddels heeft de Inspectie dit jaar al veertig keer een waarschuwing preventieve stillegging aan bedrijven gegeven. Mochten zij nogmaals eenzelfde overtreding begaan, dan kan die activiteit in het bedrijf worden stilgelegd. “Ik begrijp niet dat bedrijven die al diverse boetes hebben gekregen het risico nemen dat ze worden stilgelegd. Ik hoop dat zij het niet zover laten komen, dat we inderdaad moeten over gaan tot stillegging maar ik kan dat zeker niet uitsluiten”, aldus Van den Bos.
Ook deed de Inspecteur-generaal een oproep aan bedrijven om niet in zee te gaan met malafide uitzendbureaus die niet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en niet gecertificeerd zijn. De afgelopen anderhalf jaar is door de Inspectie SZW samen met de Belastingdienst en de SNCU voor meer dan 90 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd aan malafide uitzendbureaus. “Als inlener van uitzendkrachten loop je grote risico’s als je werkt met een malafide uitzendbureau. Boetes die heel snel in de tienduizenden euro’s kunnen lopen. Waarom zou je dat doen?”, stelde Van den Bos.
Volgens Van den Bos kan de Inspectie niet overal zijn en hoeft de Inspectie ook niet overal te zijn. “We willen daar zijn waar dat het hardste nodig is en waar ons optreden het meest toe doet. We richten ons vooral op notoire overtreders en misstanden.” Daarbij gaat het onder meer om arbeidsuitbuiting, uitkeringsfraude, illegale tewerkstelling, onderbetaling en het overtreden van de arbeidstijdenwet. Bijzondere aandacht van de Inspectie krijgt in 2014 onder meer de schoonmaaksector, de aanpak van schijnconstructies en de malafide asbestsaneerders.
De selectie waar de Inspectie optreedt vindt plaats op basis van risico-analyse en ervaringscijfers. Daarmee worden de risico’s die de meeste schade toebrengen aan het maatschappelijk belang en de bedrijfstakken waar deze spelen in kaart gebracht.
Het Jaarplan 2014 van de Inspectie is te vinden op www.inspectieszw.nl.