Zoeken

Inventarisatie asbestdaken gemeente Almere opgeleverd

Woensdag 7 december 2016 heeft Readaar de resultaten van een inventarisatie van asbestdaken gepresenteerd aan een delegatie van de gemeente Almere. Binnen een maand tijd zijn ruim 100.000 panden geïnventariseerd op asbest verdachte dakbedekking. Met de resultaten van de inventarisatie kan de gemeente eigenaren van asbestdaken gericht informeren over het verbod op asbest daken.

Het college van burgemeester en wethouders wilde nog voor het einde van 2016 een inventarisatie van asbestdaken uit laten voeren. De gemeente heeft zelf veel kennis in huis op het gebied van GIS en luchtfoto’s, maar onder meer vanwege de strakke deadline is besloten om de inventarisatie uit te besteden aan Readaar. Readaar heeft veel ervaring opgegaan met het inventariseren van asbestdaken in diverse andere gemeenten, tijdens die projecten is een groot deel van het proces geautomatiseerd. Hierdoor konden alle panden in de gemeente in korte tijd betrouwbaar geïnventariseerd worden.

“We waren op zoek naar een manier om asbestdaken in kaart te brengen en via de gemeente Lelystad kwamen we in contact met Readaar. We zijn onder de indruk van de werkwijze en erg tevreden met de resultaten.“ Bart Groen, beleidsadviseur gemeente Almere.

De uitkomsten zijn vergeleken met de resultaten van andere gemeentelijke inventarisaties die door Readaar zijn uitgevoerd. Almere is een bijzondere gemeente, omdat de oudste bebouwing van 1975 dateert. Daarnaast kent de gemeente heel weinig agrarische bebouwing. Het feit dat Almere een woongemeente is zagen we dan ook terug in de resultaten. Er zijn daardoor relatief veel woningen en schuurtjes met asbestverdachte daken aangetroffen. Deze schuurtjes, garages en carports zijn over het algemeen kleiner dan 35m2. Hierdoor viel meer dan 75% van de aangetroffen panden in de categorie tot 35m2 (zie onderstaande grafiek), die daken mogen door particuliere eigenaren (onder voorwaarden) zelf verwijderd worden, zonder het inschakelen van een professional. Eigenaren van panden met een asbest verdacht dak kleiner dan 35m2 worden daarom anders benaderd dan eigenaren van panden met een verdacht dak groter dan 35m2. De gemeente zal in de komende periode de doelgroepen verder in beeld brengen en deze per groep benaderen. Er zal bijvoorbeeld onderscheid gemaakt worden tussen particulieren, woningcorporaties en bedrijven.

Voor het project heeft Readaar gebruik gemaakt van verschillende bronnen waaronder een tijdserie van meerdere luchtfoto’s. Readaar analyseert deze foto’s met behulp van remote sensing en machine learning technieken. Achteraf wordt een handmatige controle uitgevoerd om een hoog betrouwbaarheidsniveau te garanderen. Meer informatie vind u op asbest.readaar.com.

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren