Zoeken

Kedge mag CE-markering voeren op haar ankerpunt

Kedge brengt een geheel vernieuwd verkleefd ankerpunt op de markt. Dit ankerpunt is in de Europese lidstaten en daarmee vanzelfsprekend ook in Nederland goedgekeurd overeenkomstig de Europese Verordening Bouwproducten. Met de bijbehorende CE-markering verklaart Kedge dat het ankerpunt voldoet aan de hoge veiligheidseisen van de Europese Unie.

Het Kedge valbeveiligings ankerpunt is eenvoudig te installeren, zonder bevestiging in de dakconstructie. Het grote voordeel van deze wijze van installatie is dat de waterdichtheid van de dakbedekking gewaarborgd blijft. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen waaronder de eenvoudige, snelle en voordelige montage. Het gebruik van Kedge ankerpunten komt de veiligheid bij het werken op platte daken ten goede.

Kedge bracht ruim tien jaar geleden een revolutie teweeg. Nu is de tijd aangebroken dat Kedge als eerste Nederlandse fabrikant haar ankerpunt voorziet van CE-markering. Tot voor kort was CE-markering niet mogelijk omdat er geen geharmoniseerde norm is voor ankerpunten ten behoeve van valbeveiliging die permanent bevestigd worden aan een bouwwerk. De in het verleden gebruikte EN795 is na zijn herziening in 2012 alleen nog van toepassing op ankerpunten die meeneembaar zijn en dus niet permanent aan het bouwwerk bevestigd worden.

Kedge heeft het intensieve traject naar deze CE-markering met succes doorlopen. Hiervoor moesten natuurlijk ook alle facetten uit de praktijk getest worden. Om de geschiktheid van het product onder Europese gebruiksomstandigheden te beoordelen zijn bijvoorbeeld proeven uitgevoerd bij extreem hoge en lage temperaturen. Om de hoge temperaturen te creëren werd de zon nagebootst middels een enorme lampenconstructie. De lage temperaturen werden gesimuleerd in een vriescel. Om de geschiktheid van de Kedge na veroudering te onderzoeken zijn testmonsters in een speciaal hiervoor ontwikkelde ‘‘oven’’ kunstmatig verouderd .

Het vernieuwde Kedge Ankerpunt voldoet aan de Fundamentele Eisen (Essential Requirements) uit de Europese Verordening Bouwproducten (CPR-Construction Product Regulation) en mag daarom CE-markering voeren. De Europese Technische Beoordeling (ETA-European Technical Assessment) van Kedge is opgesteld door de UBAtc, een door de Europese Unie aangewezen Technisch Beoordelings Instituut (TBI) dat Technische Beoordelingen voor bouwproducten opstelt.

Basis voor de beoordeling door UBAtc is een speciaal opgesteld Europees Beoordelingsdocument (EAD-European Assessment document). Deze EAD is goedgekeurd door de Europese Commissie en de Europese Lidstaten en is daarmee overeenkomstig de Europese Verordening Bouwproducten. De begeleiding van de vele beproevingen was in handen van Kiwa BDA Testing.

Noot van de redactie

In vakblad Roofs zal middels een uitgebreid artikel worden ingegaan op deze wijze van normering en CE-markering, in het licht van de ontwikkelen op dit gebied tot nu toe.

Bravototaal dakconcepterfgoedopleidingen.nlSkytech IsolatieKiwa BDA personeelKiwa BDA infoRoval september 2023DakenraadrecticelinsulationRockwool

Ook adverteren?

Maak dan gebruik van onderstaand contactformulier. We nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Adverteren